SURYA CENTAR: MOJA FITOTERAPIJA BILJEM


Prije nekih mjesec i pol, pisala sam o svom posjetu Surya centru kineske medicine koji je za mene bio pravo otkriće jednog novog svijeta i alternativnog pristupa raznim tegobama, bolestima i opuštanju od svakodnevnog stresa. Ukoliko ste čitale post (klik), moja dijagnoza nakon pregleda kod dr.Ivane je bila jetra. U kineskoj medicini svaki je organ povezan, pa ako jedan ne radi kako spada, niti ostali ne funkcioniraju i treba uspostaviti ravnotežu.
Prema preporuci doktorice, pokušala sam se pridržavati osnovnih savjeta:


Moram priznati da je zaista bilo teško u ljetnim mjesecima promijeniti način života,posebno jer sam ljeti navikla jesti puno hladnih salata, voća i piti naravno, dobro ohlađena pića. Za početak sam zamolila majku koja kuha da moju hranu obavezno termički obradi na pari. Kako radim posao gdje je naprosto nemoguće podgrijati hranu i jesti toplo, trudila sam se da ona bude makar sobne temperature.
Najteže je bilo s vodom, odnosno tekućinom. Kako na +30 stupnjeva popiti toplu vodu?? Prvih nekoliko čaša je ostalo nepopijeno, pa sam se dosjetila kako volim toplu limunadu i tako krenula dok nisam počela piti i samu vodu koja je bila tik do temperature čaja. Još uvijek pojedem i popijem hladno, ali drastično sam smanjila i više nije takav problem. Srećom, dolazi hladnije vrijeme pa ću se ubijati u toplim juhama i varivima.
U kineskoj medicini za razliku od zapadnjačke, umjesto lijekova koristi se bilje i čajevi. Na prvom pregledu, dr. Ivana me upitala da li sam spremna piti čaj. Potvrdno sam kimnula glavom iako sama pomisao na čaj mi diže kosu na glavi. Ne volim čajeve jer me podsjećaju na bolest. Predrasuda iz djetinjstva kada bi nas majka i baka nalijevala čajevima u periodima bolesti.
Odmah mi je objašnjeno da ovi čajevi nemaju veze s onim vrstama na koje sam navikla. To su čajevi individualno napravljeni od čak 40 vrsta  biljaka i takvo liječenje naziva se fitoterapija.

Nakon 14 dana od posjeta, moja fitoterapija je bila gotova i kada sam ugledala vrećicu punu neobičnih paketića, shvatila sam da je ovo zaista nešto posebno.
U terapiji se dobije 10 paketića čajeva od kojih se svaki koristi dva puta, ujutro i navečer. Dakle, 10 paketića je dovoljno za 10 dana konzumacije.
Iskreno, nemam pojma što je u ovoj mješavini, pretpostavljam da je to neka vrsta tajne, ali definitivno nisam do sada vidjela ovakav čaj.

Na slici vidite sadržaj jedne vrećice čaja koji se koristi ujutro i navečer. Isto to bilje se upotrebljava samo dva puta. Naravno, uz dozu čajeva, dobiju se uputstva o njihovom pripremanju:

Nakon što se mješavina pripremi prema uputstvu, dobije se čaj intezivne tamne boje i intezivnog, prilično jakog mirisa kojeg ne mogu u potpunosti detektirati, recimo da miriši na jaku mentu mada okus nije ni približan čaju od mente.
Preporuka je piti nezaslađeno i tako je vrlo gorak što je na prvu konzumaciju malo problematično za popiti, ali daljnjim korištenjem sam se navikla i već drugi dan nije bilo problema. Inače volim gorku kavu i gorke okuse pa mi ovakav okus čaja nije nimalo smetao.

S početnim prisiljavanjem pijenja čajeva, nakon 10 dana morala sam priznati da mi nedostaje. Prvenstveno zabava oko njegovog pripremanja i mali dnevni rituali ispijanja,a potom i njegov okus koji je nekako hladio moj organizam od dima, cigareta i hrane kojima sam izložena. Prvo što sam primjetila je urednija probava. Daleko od savršene, ali recimo da sam redovito odlazila na toalet svaki dan. Inače, imam povremenih problema s opstipacijom pa je to stvarno uspjeh za mene. Drugi efekt koji sam primjetila je nekako bolji san. Ne znam da li je tome kumovao i moj godišnji odmor ali definitivno sam lakše zaspala, posebno nakon večernje doze. Da se razumijemo, čaj ne uspavljuje ali nekim čudom djeluje na živce tako da ih opušta.

Nakon terapije, potrebno je napraviti i kontrolni pregled što ću uskoro i učiniti, te jedva čekam da čujem mišljenje dr. Ivane. Ja sam se definitivno "navukla" na ispijanje čajeva i tokom pregleda ću obavezno pitati za preporuku čaja kojeg mogu konzumirati bez ograničenja.
Živjeli čajevi!

CIJENA FITOTERAPIJE  koja se spravlja individualno iznosi 1200 kn.

* moj tretman fitoterapije je bio besplatan što ne utječe na moje mišljenje i učinak

Jeste li isprobale moć fitoterapije? Kakava su Vaša iskustva? Volite li čajeve?

Oznake: , , ,