INTIMNE ČISTILICE: ZA I PROTIV

Sigurna sam da će u komentarima na ovaj post biti mnogih koji se slažu da intimni gelovi i sapuni za pranje nisu zdravi niti poželjni, ipak, činjenica je da ih kupujemo i koristimo. 
Ja sam osoba koja redovito koristi intimne čistilice i zapravo, ne mogu zamisliti higijenu bez njih. Moram napomenuti da ih ne upotrebljavam svakodnevno, već u danima kada osjetim potrebu a to je neposredno i za vrijeme mjesečnice.
Liječnici se ne mogu složiti jednoglasno: koristiti ili ne, tako ćete često dobiti savjet da intimna područja perete samo čistom vodom, da sapuni mogu promijeniti pH sluznice pa čak izazvati gljivice. 
S druge strane, kada se imate neki problem, vaginozu i slično,  liječnici će često preporučiti kupnju nekog gela za intimno pranje. Koje su zapravo činjenice?
ČEMU SLUŽI GEL ZA PRANJE INTIMNOG PODRUČJA?
Obični gelovi ili sapuni su jako lužnati pa mogu uzrokovati poremećaj normalne ravnoteže bakterija. Posebni intimni gelovi moraju biti "kiseli" i svojim sastavom ne narušiti ravnotežu u rodnici.
KAKVO SREDSTVO ZA INTIMNO PRANJE ODABRATI?
Na tržištu postoji cijeli niz raznih intimnih gelova. Mnogi od njih sadrže korisne sastojke za umirenje i vlažnost poput kamilice,nevena, čajevca, aloe vera, mliječne kiseline ali ključna stvar je pH koji mora biti "kiseo" (3,8-4.5) što je  najvažnije kod prirodnog obrambenog mehanizma ženskog spolovila i procesa samoočišćenja i samoobrane. Bakterije poznate kao Lactobacillus stvaraju mliječnu kiselinu pa se tako onemogućava razvoj uzročnika bolesti.
 Dakle, gel za intimno pranje mora imati pH od 3,8-5,5 i na to pripazite prilikom odabira.
PRAVILA ZA INTIMNU HIGIJENU:


INTIMNI GELOVI ZA PRANJE ZA MUŠKARCE?
Muškarci nemaju ni upola "problema" poput nas žena. Lišeni su blagodati vaginoza, pms-a, neugodnog iscjetka i mjesečnice, ali imaju problema s neugodnim mirisom i nakupljanjem naslaga ispod glavića penisa. Da bi to izbjegli, potrebna je intimna higijena vrlo slična ženskoj.
Nježno pranje bez trljanja i običnih sredststva za pranje. Dobar je izbor pranje s posebnim intimnim gelom za pranje ili običnom vodom, baš poput nas žena. Također, vrlo je važno dobro osušiti područje čistim i mekim ručnikom.
Zato, intimni gelovi nisu rezervirani samo za žene, već ih i muškarci rado upotrebljavaju.

MOJA TOP LISTA:
Isprobala sam mnogo intimnih sredstva za pranje, sadašnja postava izgleda ovako:

Osim gelova za pranje koje koristim kako sam već napisala kada su mi potrebni, uvijek imam i ovo divno čudo Gyno Pro o kojem sam pisala u ovom postu.

Vrlo je važno nositi ugodan, pamučni donji veš koji dozvoljava da koža diše i upija znoj. Danas su vrlo popularni materijali koji nisu prirodni i moram li napomenuti kako to nije dobar izbor za intimno područje? Ako baš morate,koristite ih povremeno.
GELOVI ZA INTIMNO PRANJE DA ILI NE?
TOP:
FLOP:

Da li ćete ih koristiti, to ovisi isključivo o Vama i Vašim potrebama, mnogima je potrebna samo voda, ali ako imate simptome poput crvenila, svrbeži, iscjetka i slično, pravac ginekologu i nabavite jedan koristan preparat koji može ublažiti simptome.

Koristite li sredstva za pranje intimnih dijelova? Kako održavate higijenu intimnog područja?

Oznake: , ,