KADA VJETROVI NAPADNU...


Današnji post je možda ne-tipičan za beauty blogove, ali mislim da se malo piše o tom problemu, a potajno nas jako muči. Radi se o nadutosti i plinovima.

Ovo je problem koji me muči dobrih 10 do 15 godina. Moja prehrana se bazira na voću i povrću a koristim dosta žitarica i bjelanjaka. Sve su to namirnice koje se preporučuju za pravilan rad crijeva i probave, jer kako sam već pisala, moja probava je jako usporena i bez puno vlakana i vode ne bih mogla funkcionirati.
Problem nadimanja osjetila sam prije nekih 10 godina kada sam primjetila da sam napuhnuta iza svakog obroka, pa čak i nakon čaše vode. Osjećala sam se poput trudnice u petom mjesecu trudnoće a najgore od svega su plinovi. Znate i sami koliko su neugodne situacije kada se crijeva pobune i plinovi žele van a ti si baš na mjestu gdje to ne možeš napraviti :D
Svako suzdržavanje od ispuštanja plinova uzruje bol u crijevima i osjećaj nelagode. Koliko taj osjećaj zna biti bolan, dokazala sam sama sebi završivši jednom na Hitnoj gdje se ustanovilo da sam prepuna plinova :D 
KOJI SU UZROCI NADIMANJA:

Mnogi od uzroka nisu opasni niti alarmantni ali svakako treba poraditi na njima. Tijekom godina, otkrila sam na sebi da je najveći problem brzo jedenje hrane uz nedovoljno žvakanje. Ovo je malo problem profesionalne deformacije jer godinama nemam pauze za obrok pa se moja užina svodi na brzo jedenje što sam prenijela i na ostale obroke u danu.
Ako nemate problema s netolerancijom na laktozu ili na neku određenu hranu a i dalje Vas sve nadima kao mene, trebale bi pripaziti na neke namirnice koje su veliki okidači: brokula, grah i grahoraste namirnice, gazirana pića, kruške, kupus, cvjetača, mahunarke, kruh, bomboni, žvakaće gume... 
Moram priznati da godinama ne konzumiram nikakve grahoraste namirnice, oni savjeti poput namočiti i bacati vodu tijekom kuhanja kod mene uopće ne pale i jedino je rješenje da ih uopće ne jedem. 
KAKO SE RIJEŠITI NADIMANJA?
Najjednostavniji način je držati se svih pravila: ne jesti namirnice koje uzrokuju nadimanje, lagano žvakati, ne pušiti i smanjiti stres. Lako je sve to napisati, ali u mojoj praksi nije baš tako jednostavno. Ne pomaže ama baš ništa,, čak i kada jedem samo kuhanu rižu ponovno se javlja isti problem. Obišla sam zaista mnogo stručnjaka i doktora i primjenila mnoge savjete:

KADA SE ZABRINUTI?
Sumnjate li da ne tolerirate laktozu ili određenu vrstu hrane, pokušajte ih 14 dana izbaciti iz prehrane. Danas postoje razni testovi koji se brzo obavljaju a otkrivaju nepodnošljivost neke hrane. Ti testovi koštaju, nažalost, ne pokriva ih Hzzo ali ako sumnjate ili imate još neke simptome poput grčeva, svrbeži, alergije, glavobolje i povećanu težinu, moždaje dobro da otkrijete koje Vam to namirnice stvaraju probleme.
Posebnu pažnju obratite na ove simptome: učestala i/ili mekana stolica, mučnine, žgaravice, promjena težine, glavobolje obavezno posjetite liječnika koji će Vas poslati na daljnje preglede.

KAKO SI POMOĆI:

KAKO SE SUZDRŽATI OD VJETROVA NA JAVNOM MJESTU: 
Moj problem je da plinovi naprosto polude kada sam na nekom sastanku ili važnom događaju. Ovakve situacije su zapravo dokaz da se nadimanje događa kada sam pod stresom. Vrlo nezgodna situacija i u tom slučaju obavezno ustanem i opustim cijelo tijelo. Na taj način se i crijeva opuste a ja odgodim za koji sat. Ako tko ima bolji savjet, molim da podijeli sa mnom.
Borba s nadimanjem i probavom se nastavlja, situacija je nekad bolja, nekad lošija, ali trudim se. Htjela sam ovo podijeliti s Vama kako bih potaknula i ostale da napišu svoj problem i savjete koji mogu mnogima pomoći.





Imate li problema s nadimanjem i vjetrovima? Koja su Vaša iskustva i savjeti?

Oznake: , , , , ,