MOJA JESENSKA OBNOVA KOŽE I ORGANIZMA


Svakim prelaskom godišnjeg doba, moja kozmetička postava se mijenja i zamjenjujem ljetnu postavu proizvoda novim, namjenskim proizvodima.

Ljeti  obilno koristim proizvode s visokom UV zaštitom koja najčešće začepljuje pore i može prouzročiti nečistu kožu lica i tijela. To je većinom razlog što se vratimo s ljetovanja pune sitnih prištića, mitesera o cijelom tijelu pa čak i malorca aknama. Najveći razlog je što mnoge žene koriste ulja za sunčanje koja u sastavu imaju parafin i u kombinaciji s znojem, suncem i nečistoćama uzrokuju prave probleme.
Osim nečiste kože, ljeti se pojavljuju hiperpigmentacije i jesen je idealno vrijeme za obnovu kože i organizma za predstojeće agresivnije godišnje doba (zima).

U jesen, koža postaje dehidrirana, suha i gruba. Prvi korak koji mijenjam je čišćenje kože.
Važno je da hidratizirate kožu tijekom čišćenja i prebacite na hidratantne čistilice koje ne začepljuju pore (lagana mlijeka za čišćenje, biljna ulja i balzami za čišćenje). Umivalice koje koristite obavezno moraju biti blage, bez isušivanja i agresivnih sastojaka.
Obnova kože, nezamisliva je bez pilinga, ljeti smo ostavile po strani sve preparate s AHA, BHA, PHA kiselinama i retinoidima, a jesen je pravo vrijeme za njih. Koža je nekako hrapava, gruba na koljenima, laktovima, bez elastičnosti i sjaja i zato svaku jesen koristim AHA kiseline za cijelo tijelo. Dugogodišnji favorit je bio Cosmel i njihov losion za tijelo s AHA kiselinama, a ove jeseni sam naručila sličnu stvar od Green Girl koji osim AHA u sastavu ima još puno njegujućih i obnavljajućih sastojaka. Recenziju očekujte ubrzo.I dalje se borim s celulitom (nedam se :D) te isti tretiram mješavinom protiv celulita koju sam najavila u ovom postu a također Vam uskoro pišem o dojmu i uspjehu.

Lice je posebna priča,iako se ljeti ne koriste kiseline, pokušala sam krenuti s kurom glikolne kiseline pomoću Paula's Choice Resist Daily Smothing tretmanom, ali nažalost, lice mi je prejako izreagiralo nakon tri dana pa sam se ipak odlučila za Vichy Liftactiv filer koji sadrži retinol i za sad mi lice super reagira. Glikolna očito nije za mene kada prevladava u proizvodima jer počinjem dobivati akne i upalne procese.
Hidratacija je ključ svega i na jesen, hidratantne kreme moraju biti na prvom mjestu kao i obavezna SPF zaštita tokom dana. Proizvode s SPF 50 zamjenjujem onima s nižim SPF uz obaveznu upotrebu mineralnih pudera i rumenila koja dodatno štite od UV zraka.
Svakim prelaskom godišneg doba, moja kosa je pravi užas. Počinje drastično opadati, gubi sjaj i izgleda onako metlasto. Na početku jeseni počinjem s kurom čajeva od preslice, dodatkom vitamina, a obavezno mijenjam šampon. Još nisam odlučila koji će to točno biti, pretpostavljam Vichyev Neogenic kojeg sam koristila prošlu jesen i bila zadovoljna. Kod njege kose, obavezno koristim intezivnije biljna ulja koja vraćaju elastičnost i sjaj kosi, usput super njeguju i djeluju protiv elektriciteta.


Jesen je savršeno doba za čišćenje organizma. Postoje razne metode, ja sam odlučila uživati u jesenskim plodovima prirode i bazirati prehranu na svježem voću i povrću. Srećom, obožavam svo povrće i inače ga jedem u velikim količinama, s dodatkom maslinovog ulja i limunovog soka.
Uz povrće i voće tu su i zobene mekinje, piletina, svježi sit i probiotici (Bioaktiv, acidofil, LGG).
Početak čišćenja organizma. započela sam uljem crnog kima kojeg sam pila mjesec dana a uskoro planiram pisati o dojmu, a ono što bih izdvojila kao izuzetno učinkovito kao ČISTAČ CRIJEVA od raznih naslaga, parazita i zaostalih fekalija je jedan stari recept kojem me naučila baka. Potrebno je nabaviti lanene sjemenke i kefir.

Način uzimanja je uvijek ujutro umjesto doručka:

Ova kura traje samo tri tjedna jednom godišnje. Postiže se eliminiranje toksina u organizmu, utječe na smanjenje kolesterola, a pospješuje i sagorijevanje masnih naslaga, no treba ipak pripaziti i što se papa tokom dana.
Jako dobar izbor kod čišćenja organizma su juhe, ali ne one masne i prepune tijesta već guste ili bistre, napravljene od povrća. Moja omiljena juha je od raznog povrća uz dodatak začinskog bilja. 
Danas su popularno smoothie napitci koji su super sada kada ima veliki izbor voća i povrća, no moram izdvojiti sokove od zelenog povrća, naravno iz organskog uzgoja. Mislim da bi svaka žena morala popiti jedan sok od zelenog povrća dnevno radi alkalnosti organizma, detoksiciraju, čiste krv i pomažu mršavljenju ako se samo jednom tjedno zamjene večerom.

Što su zeleni sokovi i recepte za iste, možete pročitati na ovom linku.
NAPOMENA: lanene sjemenke se koriste u izvornom obliku, nemojte kupiti već mljevene jer od njih nema nikakve koristi. Morate ih samljeti unutar 15 minuta prije konzumiranja. 
Jesen je doba koje prethodi zimskoj depresiji. Sivilo, mrak, umor, pa čak i tuga je ono što nas svaku zimu prati i jesen je najbolja za početak borbe. Najidealnije je baviti se tjelovježbom, uz pravilnu i balansiranu prehranu . Tjelovježba dokazano podiže hormon sreće a ujedno čistimo crijeva i jačamo pluća. Osim svih savjeta koje svi jako dobro znamo, najbolji savjet je okružiti se dragim ljudima, iz mog iskustva, pozitivna sredina, pozitivna razmišljanja su velika pomoć u stresnim razdobljima, a jesen i zima to svakako jesu. 
MOJ RECEPT : eksfoliacija stare kože, puno povrća, voća i sjemenki te veeeliki osmjeh i krenimo u jesen ! 
P.S. niti nova boja kose i pokoji tretman nisu naodmet :))

Kako izgleda Vaša jesenska rutina? Koristite li iste proizvode kao ljeti ili ih mijenjate sukladno godišnjem dobu?





Oznake: , , , , , ,