TRGOVAČKE OBMANE #1


izvor slike
Nedavno sam pisala o nekim obmanama u kozmetičkoj industriji u ovom i ovom postu, no na temu zavaravanja kupaca imam još nekoliko riječi. Današnji post ne tiče se toliko kozmetičke industrije koliko o poslovanju trgovaca i raznih trgovina u kojima kupujemo kozmetiku.
Slažete se, kozmetika nije najvažnija stvar u životu,pa kada ju biramo, očekujemo da smo dobile pravu stvar za naš novac.
Vjerojatno ste primjetile u mnogim ljekarnama poseban dio gdje se nalaze proizvodi PRED istekom roka upotrebe i trgovci obično snize cijenu takvih proizvoda za 30-50 %. Tu se zna naći svašta: vitamini, kreme za njegu lica i tijela, šamponi, baby kozmetika itd.
Često iskoristim takvu ponudu jer se povoljno može pronaći proizvod koji inače koristim ili želim probati, mada one stvari koje su za oralnu upotrebu izbjegavam. Preporučujem Vam da provjerite na ambalaži krajnji rok upotrebe i procijenite da li ćete ga uspjeti potrošiti do tog datuma i kod kupovine takvih proizvoda obavezno obratiti pozornost na nekoliko stvari:

Ovakva ponuda je fer prema kupcima i tu sami odlučujemo želimo li kupiti takav proizvod ili ne. Mada, moram napomenuti da sam više puta kupila proizvod u ljekarnama po punoj cijeni kojima je rok istekao ili ubrzo ističe, zato bacite pogled prije plaćanja na datum kako bi izbjegle neugodne situacije.

Druga priča su parfumerije i drogerije koje prodaju kozmetiku koja nema jasno naznačen datum proizvodnje. Posebno kod HE kozmetike koja osim što je skupa, nema jasne datume na ambalaži. O tom problemu sam pisala u ovom postu. Najidealnije je da prije kupovine provjerite kodove proizvoda putem online alata, najpoznatiji je checks.cosmetics kako bi izbjegle mnoge neugodne situacije.
Nedavno sam kupila puder koji dugo tražim kao poklon jednoj dragoj osobi koja isti ne može dugo naći. Naravno, jer se taj puder više ne proizvodi za što sam saznala tek naknadno. Presretna što sam ga našla, dođem kući i imam što vidjeti: puder je star s isteklim rokom trajanja. Ipak, ponadala sam se da je s njim sve u redu i da će "izdržati" nekoliko mjeseci upotrebe. Međutim, tekstura je grudasta, istiskivanjem izlazi neka masna tekućina (ne znam što je, obzirom da piše da je puder bez ulja LOL)
i bilo mi je jasno da ću ga vratiti u parfumeriju i zatražiti povrat novca.
Ovaj moj slučaj nije nažalost jedini, žene često kupuju stare proizvode kojima je prošao rok i po dvije godine !
Kako tome doskočiti ?
Najbolje je kupovati proizvode iz novih kolekcija ako su odgovarajući. Ovo nije uvijek jednostavno jer smo nekim stvarima vjerne godinama i ne želimo ih mijenjati. U tom slučaju provjerite izgled, kod i datum.

Sljedeći problem je manipuliranje datumima. Javna je tajna da se datumi proizvodnje "prekucavaju", premještaju stari proizvodi u nove kutijice i na ovaj način se doslovno varaju kupci.
Ovakva manipulacija se nažalost ne događa samo u parfumerijama, već i trgovinama zdrave hrane i prirodne kozmetike, drogerijama i ostalim trgovinama.
Nedavno sam naišla u jednu trgovinu s prirodnim uljima i imala što vidjeti: ulje koje koristim mjesecima i znam kako izgleda njegova boja, tekstura i miris, pretvorilo se u užeglu i oksidiranu tekućinu na kojoj je pravovaljani datum. Takvo ulje nije više upotrebljivo za kožu i trgovci su ga dužni ukloniti s polica. Slična je stvar i s hidrolatima na kojima se često nađe istekao datum upotrebe.
Ako kupujete neki proizvod prvi puta i niste upoznate kako on mora izgledati, dobro se informirajte prije kupovine kako ne biste nabasale na star i pokvaren proizvod koji nema više nikakvog učinka.


Ovakve i slične situacije nisu prisutne samo u kozmetici, događa se apsolutno kod svih vrsta robe, a najžalosnije je kod hrane gdje često kupujemo hranu kojoj je istekao datum upotrebe. O raznim zamkama i trikovima imam još ponešto napisati, više u jednom od sljedećih tema :)


Jesmo li žrtve trgovačkih obmana ili se jednostavno radi o propustima?

Oznake: , ,