KINESIO TAPE : TERAPIJA TRAKAMA


Sjećate li se nedavnog Svjetskog prvenstva u nogometu? Priznajem, pratim nogomet jedino kada nogometno ludilo zavlada i ove godine sam gledajući sportaše uočila čudne "naljepnice" u bojama na njihovim tijelima. Odmah sam požurila saznati o čemu se radi, isprobala i evo mog iskustva:
KINESIO TAPE ILI TERAPIJA TRAKAMA je  tehnika nastala prije 30 godina u Japanu pod imenom KINESIO TAPING.
Ova posebna tehnika u kojoj se primjenjuju specifične trake pruža mišićima podršku bez ograničenja pokreta  te olakšava slobodnu pokretljivost tijela. Vrlo često sam lijepila razne flastere protiv bolova što daje olakšanje ali često smetaju ispod odjeće, griju pa ih je nezgodno koristiti tijekom ljeta i ideja s trakama koje ne sjetiš na tijelu mi se jako svidjela.
Za početak, obratila sam se za savjet svojoj doktorici opće prakse koja me uputila fizioterapeutu. Nakon razgovora i pregleda, fizioterapeut je izvadio iz ladice smotuljke traka koji su me podsjetili na one trake kojima se lijepe paketi i sva sam u čudu pomislila : " Da, ovo bi mi kao trebalo pomoći? " 
Boje koje vidite nisu samo da bi birali najljepšu, već označavaju jačinu traka. Pa je tako crna najjača a bež najslabija u smislu da prema jačini "drže" mišiće ili zglobove.Elastičnost im je identična elastičnosti kože.
Ja sam odmah bila kandidat za crnu :D Bitno je napomenuti da KinesioTape traka nije zavoj i koristi se u mnogim funkcionalnim područjima fizioterapije i rehabilitacije, (ortopedija, neurologija, pedijatrija, sportska, hidroterapiju, kao i podrška za druge metode i tehnike rehabilitacija (poboljšanje učinaka i rezultate).
PRIPREMA TIJELA ZA APLICIRANJE TRAKA
DOBROBITI KINESIO TRAKE:
Iako se ne bavim aktivnim sportom, puno hodam, stojim, nosim terete i imam česte upale mišića. S druge strane, moja kralježnica nije u najboljem stanju a znamo koliko je bitno poraditi na mišićima koji drže kralježnicu. U tom smislu, fizioterapeut je postavio trake upravo na tim dijelovima mog tijela i to je izgledalo ovako:
Trake se mogu postavljati na bilo kojem dijelu tijela:

photo by Gordana Sermek (klik)

POSTAVLJANJE TRAKA:
VRSTE KINESIO TRAKA:
Kinesio Tape možete kupiti u slobodnoj prodaji u bolje opskrbljenim ljekarnama, cijena ovisi o proizvođaču, boji trake i dužini
Moj primjerak je koštao cca 150 kn za 5 metara crne trake koja je trajala otprilike 3 mjeseca. Naravno, to ovisi koliko ih često upotrebljavate.





UČINAK: kako sam napisala, ja nisam aktivni sportaš ali imam itekako probleme s bolovima u mišićima, zastojom limfe, slabom cirkulacijom i bolovima u zglobovima. Iako ništa nije čarobno što sam do sada isprobala, K-traka mi je znatno olakšala svakodnevnicu i probleme s glavoboljama (radi slabe vratne cirkulacije). Posao koji radim zahtjeva puno pokreta zglobovima i upotrebu mišića, pa nakon radnog dana vrlo često osjećam upale i bolove kao da sam bila na treningu :D Upotrebom K-traka taj dio je puno lakši, ne osjećam toliki zamor a i bolovi su manji i ono najvažnije: ništa ne peče na koži, ne smeta ispod odjeće i osjećaj je kao da ih nema na tijelu. Posebna preporuka svima koji borave puno pred računalom i imaju probleme s vratnom kralježnicom i glavoboljama.
Odlična stvar, ozbiljno razmišljam da upišem tečaj Kinesio Tapinga.

Jeste li probale Kinesio trake? Iskustva?

Oznake: , , ,