KOMBINACIJE PROIZVODA ZA IZBJEGAVANJE

izvor slike by Gordana Sermek
Prosječna žena dnevno koristi hrpu kozmetičkih proizvoda u cilju rješavanja svih mogućih problema (bore, hiperpigmentacije, akne, ožiljci, mrlje, ispucana koža) ili jednostavno za njegu u cilju uljepšavanja. Informacija je mnogo, skoro svakodnevno čitamo o nekim novim sastojcima, proizvodima i tretmanima ali da li znate pravilno koristiti određene proizvode?
Istovremeno korištenje nekih kozmetičkih proizvoda može izazvati burne reakcije i nepoželjne efekte. Danas Vam donosim neke od primjera na koje moramo pripaziti:

1. HIJALURONSKA KISELINA: puno žena koristi proizvode s hijaluronskom kiselinom u svrhu snažne hidratacije, ali ako ju koristite, pazite da ne nanosite na masno lice. Konkretno, razni čistači, tonici i losioni sadrže ulja pa ako stavljate preko toga kremu s hijaluronskom kiselinom, ona neće prodrijeti do kože i neće biti nikakvog učinka. Isto vrijedi ako koristite ulja za njegu lica. Stavljajte ih nakon kreme ili seruma s hijaluronskom. Druga mogućnost je da kremu s hijaluronskom stavljate za dan a ulja za noć.
2.MASKA ZA ČIŠĆENJE I PILING: koristite li maske koje čiste pore a sadrže sastojke poput gline, AHA i BHA kiselina i/ili neem praha nemojte koristiti piling istovremeno. Ovakve maske su dovoljan piling same po sebi i nije potrebno dodatno "guliti" površinu kože. Najbolje je jedan tjedan koristiti masku a drugi piling ili odlučiti se samo na jedno.
3.KEMIJSKI PILING: kemijski pilinzi (AHA kiseline) su vrlo učinkoviti u ublažavanju ožiljka, hiperpigmentacija i bora, ali ako koristite kozmetiku s retinolom, ovakva kombinacija može uzrokovati iritacije, crvenilo, pečenje, ljuštenje i prištiće. Profesionalni kemijski piling duboko prodire u kožu a retinol čini kožu propusnijom zato nikako nemojte ove dvije stvari raditi istovremeno.
4.RETINOL: retinol je jedan od najučinkovitijih sastojaka protiv akni i bora, ali ako ste se odlučili za njega, nikako nemojte kombinirati sljedeće proizvode:

5. PRIRODNA I SINTETSKA KOZMETIKA: pod ovim pojmovima mislim na aromakozmetiku i prirodne preparate koji ne sadrže kemijske sastojke. Iako sama kombiniram puno toga, nikako nije dobro istovremeno koristiti prirodne proizvode  s konvencionalnim preparatima koji će spriječiti upijanje dobrih sastojaka u kožu. Ako koristite obje vrste kozmetike, pazite da ne radite to istovremeno.
6. KREMA PREKO KREME: ponekad jedan proizvod radi jedno npr. hidratizira a ne radi drugo, npr. ne štiti od UV zraka, pa često koristimo proizvode preko proizvoda. Najvažnije u takvim kombinacijama je dopustiti da se prvi sloj dobro upije pa potom nanositi sljedeći sloj. Proizvod koji sadrži UV zaštitu uvijek ide zadnji.

Pazite li na kombinacije proizvoda u svojoj rutini i imate li koji primjer za izbjegavanje plus?

Oznake: , , ,