MOJA KOLEKCIJA ULJA ZA NJEGU


Kada je u pitanju njega kože i kose, uljima nema premca i ništa tako ne može oporaviti suvremenu kosu i kožu poput pravih ulja koji sadrže lipide od kojih se sastoji zaštitni sloj naše kože - fosfolipidi,  ceramidi, steroli, sfingolipid i kao takva su idealan izbor za njegu svih tipova kože i kose. 
Moja ljubav prema uljima, razvijala se postupno i eto kao blogerica imala sam prilike probati svašta i danas Vam donosim svoju trenutnu postavu ulja i načine na koje ih ja koristim.
BILJNA ULJA:
LJEŠNJAK: koliko volim biljno ulje lješnjaka dokazuje i ovo groblje prazne ambalaže na fotografiji. Biljno ulja LJEŠNJAKA sadrži do 85% oleinske iseline i do 20% linolne kiseline. Pripada u skupinu brzoupijajućih ulja, a idealno je ulja za masnu kožu jer nije komedogeno, regulira lučenje masnoće, djeluje blago adstrigentno (steže kožu, pore), omekšava i vlaži kožu  te potiče cirkulaciju u koži. Odličan je prenosioc eteričnih ulja jer se brzo upija i njega najčešće koristim u mješavini za celulit o kojoj ću Vam napisati poseban post s receptom. Također ga koristim u mješavinama za lice u kombinaciji s biljnim uljima avokada, sjemenki marelice i jojobe. Cijene variraju ovisno o proizođaču, na slici su hladno prešana ulja od Aromare (30 ml-36 kn, 100 ml-63 kn i Prunus Natura (30 ml-40 kn, 50 ml-60 kn)


ULJE BADEMA (hladno prešano): Ima prepoznatljiv miris, a sadrži 62‐86% oleinske kiseline i 20‐30% linolne kiseline. Bademovo ulje je pogodno za sve tipove kože, a posebno za suhu i stanjenu kožu. Namijenjeno je suhoj i osjetljivoj koži, koži sklonoj svrbežu i iritacijama, te za njegu osjetljive dječje kože.
Ja ga koristim za uklanjanje makeup-a na očima i za njegu tijela. Za lice mi je malo prehranjivo jer je moja koža mješovita pa eventualno dodam ponekad kap u neku kremu koja nema dovoljno lipida.
ULJE SEZAMA (hladno prešano): Bogato je nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima A, E i B, proteinima i kalcijem. Sezamovo ulje je prekrasno ulje, dosta je lagano pa je super koristiti za kosu i vlasište. Utrljam jednom u 14 dana na tjeme i njime masiram vlasište jer odlično djeluje da se vlasište manje masti. Koristim ga tako da dodam žlicu ulja u kupku za stopala jer djeluje protiv gljivica mada u tu svrhu ako imate većih problema bolja opcija je tamanu ulje ili čajevac i njeguje hrapavu kožu. Također njime ponekad očistim maskaru jer ne iritira oči i njeguje kožu oko očiju i trepavice. Više o njemu, u ovom postu.
ULJE KOŠTICE MARELICE (hladno prešano):  Sadrži do 68% oleinske kiseline i do 33% linolne kiseline. Omekšava, hrani i vlaži kožu. Pogodno je za sve tiove kože, a sigurno je i za masnu kožu, idelano je kod njege osjetljive kože sklone iritacijama i alergijama jer smiruje svrbež i nadraženost kože. Ovo ulje je jedno od onih koje mogu koristiti svi tipovi kože. Nije jako viskozno pa se relativno brzo upija pa je dobro i za masnu i mješovitu kožu. Najčešće ga koristim za vrhove kose jer ne masti (naravno, ne smijete pretjerati). Za njegu lica, kombiniram ga u mješavini za masnu i dehidriranu kožu :
ULJE SJEMENKI GROŽĐA (hladno prešano): bogato vitaminima, mineralima, linolnom kiselinom i drugim esencijalnim masnim kiselinama,. a sadrži veliku količinu vitamina F.Ovo ulje je vjerjatno najpopularnije u njezi masne kože, proširenih pora i akni, jer je slabo viskozno i brzo se upija ali to ne znači da nije komedogeno. Osobno ne bih preporučila korištenje samog. Dobra formulacija mješavine koja uključuje ovo ulje može super djelovati protiv mitesera, masne kože i akni ali samostalno bi moglo napraviti probleme jer sadrži visoki postotak linolne kiseline koja je komedogena. 
ULJE PLODA DIVLJE RUŽE(hladno prešano): Jedno od najdragocjenijih ulja i jedno od mojih najdražih. Pogotovo jer odlično djeluje protiv ekcema, bora i ožiljaka. Koristim ga samostalno na području oko očiju i u mješavinama s ostalim uljima u njezi lica kao kuru kad mi je koža jako beživotna, a posebno ga volim za vrat i dekolte. 

Moj recept glasi ovako: 
ULJE SUNCOKRETA (hladno prešano): jedno od dražih iz razloga što nije komedogeno a odlično je kao nosač eteričnih ulja jer duboko prodire. Savršeno za čišćenje lica i njega koristim u kombinaciji s ricinusom za izradu uljne mješavine za čišćenje lica i za Oil Cleansing metodu o kojoj sam Vam pisala u ovom postu. 
ULJE JOJOBE (hladno prešano): zapravo nije ulje već tekući vosak. Jojobu obožavam već godinama. Nikad ju ne koristim samu jer može isušiti već u mješavinama s ostalim uljima. Obožavam ju posebno kada me napadne period jakog mašćenja ili isušivanja jer istovremeno štiti i djeluje na lučenje sebuma. Koristim i za njegu tijela ali radije ga čuvam za lice jer na tijelu mi odgovaraju ostala ulja koja su hranjiva i gusta.
Svoj recept sam napisala malo više gore, ali ponovit ću još jednom:
ULJE AVOKADA (hladno prešano): kratko i jasno: ovo je ulje koje moraju imati apsolutno svi. Nije komedogeno pa odgovara svim tipovima kože uključujući masnu i aknastu, ne možete pogriješiti s ovim super uljem. Osnovni zadatak mu je hidratizacija i s njime možete puno toga: kapnut u kremu koja nije dovoljno hidratantna, kapnut u losion za tijelo, gel za tuširanje, šampon, regenerator... a kao njega za lice najbolje je u kombinaciji s ostalim uljima. Kod masne i mješovite jojoba, lješnjak i suncokret, a kod suhe s makadamijom, arganom, pšeničnim klicama i shea maslacem. Odmah Vas moram upozoriti da ne miriši baš ugodno ali kako je korisno,morate mu oprostiti.
POLYSORBAT 60: nije ulje i ne spada u ovaj post ali kako se našao na fotki, opisat ću što je. Polysorbat je  polusintetski emulgator za izradu tekućih emulzija. Ovo je potpuno  siguran i biorazgradiv sastojak koji služi da svoj uradak pretvorite u tekuću emulziju. Nije komedogen niti štetan. Koriti se u omjeru 1:10 u korist ulja. Ja ga koristim za izradu svog ulja za čišćenje
Recept:
Ova mješavina služi za čišćenje šminke, ricinus dubinski čisti pore a suncokret ih steže, s tim da ricinus možete povećati maximalno na 30 % ali nikako više od toga jer može isušivati. Više o toj mješavini sam pričala u ovom videu.
ULJE RICINUSA (hladno prešano): osim za mješavinu koju sam opisala, ricinus koristim za trepavice i vlasište. Ponekad ga pomiješam sa sezamom, a najčešće samog. Za vrhove kose ne djeluje i tu je bolje koristiti neka druga ulja.
ULJA SJEMENKI MALINE, KUPINE I ŠLJIVE BISTRICE sam opisala nedavno u ovom postu, definitivno sam oduševljena sjemenkama šljive,i vrlo brzo mi je priraslo srcu.
ULJE MAKADAMIJE (hladno prešano): sadrži oleinsku kiselinu te vrlo visok sadržaj plamitoinske kiseline koja se nalazi u sastavu lipida mlade kože, a kako koža stari postotak te kiseline znatno pada. Takav sastav čini biljno ulje makadamije idealnim za tretiranje suhe i zrele kože. Izvrsno je i u njezi kože oštećene suncem. Ugodnog je, orašastog mirisa i brzo upijajuće. Stabilno je i sigurno za korištenje. Ja ga koristim u mješavini protiv celulita o kojoj ću Vam uskoro pisati, te na vrhovima kose. Rijetko koristim na licu jer ne odgovara mojoj mješovitoj koži, zato je super za suhu kožu.
ULJE ARGANA: nedavno sam dobila i ovo dragocjeno ulje, ali koristim ga za masažu lica i nakon nje ostavim kao masku nekih pola sata. Fantastično anti age ulje ali prilično komedogeno pa ne koristim na licu osim kao masku koju kasnije isperem.
ULJNE MJEŠAVINE I MACERATI :
Što je macerat, pisala sam u ovom postu, a mješavine koje imam su za razne namjene.
ULJE ZA VENSKU CIRKULACIJU PRUNUS NATURA: naziv sve govori, radi se o mješavini kojom se masiraju vene na nogama u svrhu olakšavanja tegoba. Sastav: corylus avellana seed oil, helantus anuu seed oil, sesamum indicum seed oil, cupressus sempervierens oil, citrus limonum peel oil, boswella cartier oil,
ULJNI REPELENT PRUNUS NATURA: ovo je mješavina biljnih i eteričnih ulja koja služi tjeranju gamadi oko tijela. Koristi se direktno na tijelu i tako odbija komarce, muhe, krpelj i sve ostale gmizavce i letače i ovo ljeto me spasilo. Usput njeguje kožu i miriši super. 
ULJA ZA MASAŽU AROMARA: razna ulja s različitim mirisima. Ne koristim često jer na žalost nemam nikoga tko će me masirati :/
AROMARA CRNI KIM o kojem sam pisala u ovom postu.
NENADMAŠIVA MJEŠAVINA za ženske probleme GYNO PRO o kojem sam pisala ovdje.
AROMARA PSO EX mješavina za kožu sklonu psorijazi. Ovu mješavinu još nisam pošteno isprobala, ali planiram pa ću napisati svoj dojam.
MACERAT GOSPINE TRAVE: nadaleko poznato ulje, izuzetno djelotvorno kod strija, ožiljaka, rana, oštećene kože pa i problema na intimnim područjima. Iako možete čitati kako ga mnogi koriste za sunčanje, obavezno izbjegavajte na suncu jer je fototoksično.
MACERAT SMILJA I GOTU KOLE o kojima sam pisala u ovom postu.
NIKEL ULJE DIVLJE RUŽE: ovo nije biljno ulje divlje ruže poput gore opisanog već mješavina avokada, jojobe, pšeničnih klica, vitamina E i divlje ruže. Služi za njegu suhe kože i bojim se da bi za mene moglo biti komedogeno pa ću isprobati za njegu vrata i okoloočnog područja.
NIKEL ULJE ZA CIRKULACIJU I KAPILARE: mješavina badema, bor, jojoba, lavanda, limun, ružmarin i lješnjak. Sastojci obećavaju pa ću isprobati čim potrošim mješavinu za vene od Prunus Natura.
ADRIA SPA ULJE PROTIV CELULITA: iako radim svoje ulje protiv celulita koje mi je super, baš me zanima učinak ove mješavine pa ću uskoro krenuti s testiranjem. Sastojci: Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Prunus Armeniaca Oil, Decyl Oleate, Corylus Avellana Seed Oil, Macadamia, Simondisia Chinesis Seed Oil, Citrus Aurantium Dulcis, Pelargonium Graveolens Oil, Tocopherol
ADRIA SPA ULJE PROTIV STRESA: mješavina koja pomaže da se tijelo opusti od nakupljenog stresa. Divno miriši i nije jako masno. Sastojci: Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Prunus Armeniaca Oil, Decyl Oleate,  Simondisia Chinesis Seed Oil, Citrus Aurantium Dulcis,Medica Limonum, Lavandula Hybrida, Tocopherol
ADRIA SPA ULJE JOJOBE: ovo ulje nije mješavina već biljno ulje jojobe, odnosno tekući vosak kao što sam gore više napisala. Nema podatka da li se radi o hladno prešanom ulju pa taj dio ne znam.

ETERIČNA ULJA:
O eteričnim uljima sam malo pisala, ali planiram dosta postova. Moja trenutna postava izgleda ovako:
TAMJAN I ILANG-ILANG dio uljne mješavine o kojoj sam Vam pisala u ovom postu
BOROVICA, GREJP, RUŽMARIN I ATLASKI CEDAR ulja koja koristim za anticelulitnu mješavinu o kojoj uskoro više.
PAPRENA METVICA, LIMUN I KLINČIĆ koje koristim za izradu paste za zube o kojoj sam Vam pisala u ovom postu.
SUHA ULJA:
NUXE suho ulje koje vjerujem da nema tko nije probao. Koristim za tijelo i ponekad za kosu. 
GREEN GIRL ON CLOUD NINE: suho ulje koje me raspametilo i slobodno mogu reći, najbolje ikada! Recenzija ovdje.
GREEN GIRL UNDER YOUR SPELL: najveće otkriće i nešto što mi je obilježilo ljeto. Obožavam ga!  Recenzija u ovom postu.
CAUDALIE SUHO ULJE: Nažalost, ovo ulje najmanje koristim. Ne sviđa mi se miris koji podsjeća na grožđe i na mojoj koži se ne razvija u dobrom smjeru. Malo se teže upija u odnosu na ostala, no ionako nije deklarirano kao suho pa mu opraštam.
MOJA TOP LISTA BILJNIH ULJA:

KOJA ULJA PROVJERENO NISU KOMEDOGENA:
Sva ulja koja imaju visoki postotak linolne, linolenske (divlja ruža, noćurak, boreč, sjemenke grožđa...) i laurinske (kokos..) kiseline su komedogena bez obzira da li se brzo ili sporo upijaju pa pripazite da Vas ta činjenica ne zavara. Takva ulja se miješaju u dobrim formulacijama i onda se koriste bez straha od začepljivanja pora. Ulja koja su nekomedogena i koja bez straha mogu koristiti svi su:

I za kraj, ne zaboravite ulja i mješavine kupovati od renomiranih proizvođača koji posjeduju certifikate i dobivaju proizvode hladnim prešanjem. Rafinirana ulja koristite za njegu tijela i skidanje makeup-a.

Koja ulja su Vaš izbor? Slobodno napišite recepture u komentarima i podijelite ih s nama:)

Oznake: , , , , , , , , ,