SVE O KREMAMA ZA LICE


Kreme za lice su najkorišteniji kozmetički proizvod. Vjerojatno ćemo sve preskočiti, ali kremu za lice vrlo rijetko, no ono što sam primijetila je da mnoge žene ne znaju izabrati proizvod za sebe, a i često nas proizvođači zbunjuju natpisima.
Danas ću pokušati objasniti što sve spada pod kreme za lice, od čega su sastavljene, te kako odabrati pravilnu kremu za svoje lice.

ŠTO JE KREMA ZA LICE? Kreme su prema namjeni široka grupa kozmetičkih proizvoda. Njima se koža može čistiti i njegovati, a uz potrebne dodatke one mogu postati kreme posebne namjene i mogu kožu štititi od vanjskih učinaka, izbjeljivati je, dezodorirati, liječiti i uljepšavati.
Po tehnološkom sastavu one su pretežno emulgirani sustavi

VRSTE  KREMA: 
Kreme za čišćenje kože: zadaća im je čišćenje kože, otklanjanje nečistoća, posebno teških pudera i makeup-a koje se koriste u kazalištima i za posebne prilike. Većinom su pogodne za  čišćenje suhe i normalnu kožu.
 
Dnevne kreme: zadaća im je da nadoknade prirodni faktor ovlaživanja kože koji je vanjskim ili unutarnjim učincima narušen. Trebaju održavati vlažnost kože kroz duže vrijeme.
 

Kreme za noć
Višenamjenske kreme (All purpose creams): zadaća im je da budu polumasne,odnosno da dobro njeguju kožu ali da ne maste previše.

 
Kreme sa posebnom namjenom: za sunčanje, dezodoriranje, izbjeljivanje kože, tamnjenje kože, kreme s antisepticima, antiseboreicima, repelentima (sredstva koja odbijaju insekte), kreme za djecu (baby creams, puder kreme…).


OD ČEGA SE SASTOJI KREMA:

Kreme za čišćenje (cleansing cream, coldcream): Ne sadrže vodu i uglavnom su masne i voskaste. Sastoje se od masne faze (uglavnom parafin tekući ili kruti) a za odmašćivanje se koriste: lanolin, pčelinji vosak, etanol. Ovakve kreme za čišćenje su pogodne jedino za suhu i normalnu kožu ali preporučujem naknadno umivanje jer su sastojci vrlo komedogeni.
Dnevne kreme: sastojci koji pomažu prirodni faktor ovlaživanja: keratin, urea, mliječna kiselina, aminokiseline, itd. Sadržavaju humektanse koji sprječavaju hlapljenje vode i navlače vlagu iz zraka (Lecitin (fosfolipid), kolagen (protein), hijaluronska kiselina (mukopolisaharid) i razne druge biološki aktivne tvari, te tvari koje su sposobne održavati prirodni faktor ovlaživanja kože: različite smjese aminokiselina (želatina i tvari koje tvore gelove, hijaluronska kiselina, hidrolizirani proteini kao npr. kolagen). U istu svrhu koriste se laktati (soli ili esteri mliječne kiseline), urea i prirodne tvari kao npr. aloe vera.
Noćne kreme: sadrže masnoće i  masnoćama srodne tvari (lipidi), srodne masnoće kože (ulja, masti, voskovi i sl.). Nisu pogodne za dan jer nisu dobra podloga za puder osim u slučaju jako suhe kože.
Kreme s posebnom namjenom: ovisno o namjeni, dodani su sastojci koji izbjeljuju, potamnjuju, dezodoriraju, štite od UV i slično.
Kreme protiv bora: moraju sadržavati sastojke za sprečavanje bora poput vitamina i antioksidanata.

NEKE ČINJENICE O KREMAMA:
ŠTO KREMA MOŽE?
ŠTO KVALITETNA KREMA MOŽE REDOVITOM UPOTREBOM?
ŠTO KREMA NE MOŽE?
KAKVA KREMA MORA BITI?
RAZLIKE MEĐU KREMAMA:
KAKO IZABRATI KREMU?

Koji je Vaš tip kreme i što biste promijenili na svojoj omiljenoj kremi?

Oznake: , , , ,