ČAJEVI OD MASLAČKA I ČIČKA


U ovo blagdansko vrijeme kada na sve strane čitamo recepte ukusnih jela i kolača, željela bih podsjetiti na dva pripravka koji mogu pomoći da se naša jetra i želudac što prije oporave od prevelikog unosa masti, šećera i alkohola.
ČAJ OD KORIJENA ČIČKA (Bardanae radix)

OPIS: Pospješuje izlučivanje mokraće i znoja,  upotrebljava se za čišćenje organizma od toksina. Odlično djeluje kod upalnih stanja kože (akne) zbog antibakterijskog učinka. Korijen čička ima potiče pojačano stvaranje žuči, a snizuje i šećer u krvi. Preporučuje se i kod reumatoidnog artritisa i seboreje
NAČIN PRIMJENE: Čaj se kuha tako da se u litru vode stavi jušna žlica čaja, prokuhati do vrenja pa ostaviti 10-tak minuta. Možete ga zasladiti medom i piti jednu šalicu tri puta dnevno, pola sata prije jela. Također, super je s ovim čajem isprati kosu jer djeluje protiv opadanja. Čičak se pije 3-4 tjedna i potom se radi pauza od 7 do 10 dana.
CIJENA: Ja sam kupila čaj proizvođača Suban koji je relativno najdostupniji u ljekarnama, 50 grama-11,80 kn
Pridržavajući se uputa, pila sam čaj od čička oko mjesec dana. Okus mu je jako gorak poput mnogih sličnih čajeva, al hajde, s vremenom sam se navikla na njegov okus pa sam ga i manje zapažala. Efekt koji sam primijetila je pojačano mokrenje i znojenje što je valjda znak detoksikacije. Ovaj čaj zovu "čajem lijepog tena" jer djeluje protiv akni, masne kože, seboreje i rozacee ali za konkretne rezultate morate piti duži period. Nažalost, ništa nema preko noći, a s obzirom na njegovu moć čišćenja organizma, učinak na ten je nuspojava jer svi znamo da mnogi kožni problemi dolaze "iznutra". 
ČAJ OD KORIJENA MASLAČKA (Taraxacum officinale Weber)
OPIS: Korijen maslačka čisti organizam od toksina. Čisti jetru, žuč, bubrege i limfu, te potiče bubrege da toksine kroz urin šalju van iz tijela. Koristi i za liječenje mnogih bolesti, kao što su opstipacija, nečistoće na koži poput akni, edema i slično, artritis, reuma, hepatitis, žučni kamenac a jako je dobar za ženska oboljenja, posebno u prevenciji i liječenju različitih bolesti dojki, poput ciste, karcinoma, raznih tumora i bolnih gudi. Potiče stvaranje majčinog mlijeka.
NAČIN PRIMJENE: Čaj se priprema svjež, na jednu šalicu čaja stavi se jedna čajna žlica bilja, prokuha i ostavi 10-tak minuta. Također se može zasladiti medom, piti svježe pripremljen i po mogućnosti tri puta dnevno. Osobe s jetrenim problemima i žučnim kamencima ovaj čaj moraju izbjegavati.
CIJENA: Suban čaj od korijena čička, 50 grama-12,50 kn
Čaj od korijena maslačka po okusu je također dosta gorak, no nekako mi se čini blaži od čička. Nakon nekih sedam dana, primijetila sam također pojačano mokrenje i kako sam pisala već na blogu, imam problema s pH kože koji remete higijenski ulošci napravljeni od umjetnih materijala. Pijući maslačak, uvelike sam primijetila poboljšanje: prilikom ciklusa nije bilo iritacija od uložaka. Druga stvar koju sam primijetila je olakšana probava, iako sam pila i ulje crnog kima (klik) i jela velike količine salata koje nadimaju, maslačak bi odlično smirio crijeva i smanjio nadutost. Ono što je fascinantno kod ovog čaja je da umanjuje želju za slatkim. Čitala sam negdje da se preporučuje kod dijabetesa i to me ne čudi jer zaista smanjuje želju za slatkim, vjerojatno jer regulira nivo šećera u krvi. Maslačak je inače odličan za tretiranje celulita je drenira jetru i bubrege pa potiče izlučivanje suvišne masnoće i tekućine pa pomaže i kod pretilosti.
Bilo kako bilo, pila sam ovaj čaj 2,5 mjeseca i planiram nastaviti jer primjećujem veliku djelotvornost na sveopće stanje organizma, a posebno na probavu koja je poremećena stresom, neredovitom prehranom i načinom života.
Ako ste u potrazi za prirodnim alternativama za detoksikaciju, mršavljenje i kao pomoć koži (maslačak-antiage, čičak-akne, rozacea) možda da razmislite o ovim čajevima? 
Moram naglasiti da nijedan čaj nije čarobni štapić i za prve učinke je potrebna redovita konzumacija i upornost, ali vjerujte, trud će se jako isplatiti. Kod trudnoće i dojenja nemojte koristiti bez savjetovanja sa stručnom osobom.

Poklanjate li svoju pažnju i zdravlje fitoterapiji ili ste jednostavno zaboravili na moć ljekovitih biljaka?

Oznake: , , , , , ,