ETERIČNA ULJA KAO DIO KUĆNE LJEKARNE

izvor slike 

Moju ljubav prema biljnim uljima upoznali ste kroz mnogobrojne postove u kojima ih spominjem.
No u ovom postu bih se željela malo posvetiti eteričnim uljima koja su me također oduševila svojim djelovanjem.
Prije ovog posta htjela bih samo napomenuti da su eterična ulja koncentrat biljke, sama njena esencija i kao takva ne smiju se samostalno nanositi na kožu već se miješaju s biljnim uljima.
Također  za razliku od biljnih ulja koja smijemo koristiti dermalno u svojoj kozmetici, sa eteričnim uljima treba biti oprezan jer iako su izuzetno korisna mogu biti i štetna ako se koriste na krivi način, u prevelikim koncentracijama ili neprimjereno jer neka od njih imaju nuspojave ili su kontraindicirana kod nekih zdravstvenih problema, pa stoga predlažem da se savjetujete sa iskusnim aromaterapeutom prije njihove primjene.

No postoje ulja koja su uglavnom sigurna za upotrebu i koja bi trebala biti sastavni dio svake obiteljske „ljekarne“ i o njima ću pisati u ovom postu. 


Lavanda prava (Lavandula angustifolia) i Lavanda širokolisna (Lavandula Spica)

Lavanda je jedno od najpoznatijih ulja za koje ste vjerujem gotovo sve čule.
Mnogobrojne su njene indikacije kako u kućanstvu za tjeranje moljaca tako i za dermalnu upotrebu.
Kad se koristi u kozmetici ona djeluje na upalna stanja kože kao što su akne, ekcemi, psorijaza jer intenzivno umiruje kožu, a ima i blago antibakterijsko djelovanje.
Inače je ulje koje ima jako umirujuće, sedativno djelovanje pa pomaže kod nesanice, nervoze, pojačanog stresa, grčeva u mišićima i slično.
Lavanda širokolisna je jedno od onih ulja koje svakako želite imati u svojoj kućnoj ljekarni kada se opečete. Par kapi eteričnog ulja širokolisne lavande na opeklinu pomoći će smanjiti bol i oteklinu te ako se radi o manjoj opeklini neće nastati mjehurići. Ista metoda se može primjenjivati kod manjih ozljeda i ranica da se rana dezinficira. Posebno kod djece koja su podložnija takvim ozljedama i ne vole ranu dezinficirati alkoholom zbog neugodnog peckanja, to se neće dogoditi s eteričnim uljem prave ili širokolisne lavande.
Širokolisna lavanda ima jače antibakterijsko i antivirusno djelovanje od prave lavande pa se češće nalazi u kozmetici za akne, ali i kod nekih zdravstvenih problema kao što su virusne dišne infekcije ili gljivične infekcije kože.
Za razliku od prave lavande širokolisna lavanda zbog drugačijeg sastava nije dozvoljena za korištenje u trudnoći.
Zato kada kupujete ulje lavande budite sigurni o kojem ulju se zapravo radi jer različita ulja imaju različito djelovanje, a samim time i drugačije kontraindikacije. 


Čajevac (Melaleuca alternifolia)

Ovo ulje je većini poznato po svom antibakterijskom djelovanju, no osim toga ovo ulje ima jako antivirusno i protugljivično djelovanje.
Zbog toga se osim poznate primjene na koži kod problema akni koristi i kod raznih drugih upalnih stanja i infekcija kao što su urogenitalne infekcije, gljivični problemi na koži, kod općeg umora i kada želimo ojačati imunitet
Može se koristiti kao dio uljne mješavine za utrljavanje na određene dijelove tijela (leđa), kada osjećamo da bi se mogli razboljeti ili da nas hvata viroza da ojačamo imunitet i djelujemo antivirusno.
Jako je korisno i kada se koristi u kupkama za podizanje imuniteta. 


Ravensara (Madagaskarski kamforovac – Cinnamomum camphora)

Jedno od najjačih eteričnih ulja po svom antivirusnom djelovanju. Pogodno je za tretiranje gripe i ostalih virusnih infekcija koje napadaju dišni sustav. Podiže imunitet pa se može koristiti jednako kao čajevac u uljima za lokalno utrljavanje na određena mjesta. Osim toga djeluje i na nervozu iako meni nema onaj opuštajuć miris, ali smiruje živčani sustav.
A ono zbog čega preporučujem ovo ulje u kućnoj ljekarni je njegovo djelovanje na dosadan herpes.
Par puta u toku dana nanijeti malo ravensare na herpes na usni i on će se povući, a ako se aplicira prije izbijanja mjehurića velika je vjerojatnost da neće niti izbiti. 


Eukaliptus globulus ( Eucalyptus globulus)

Znate li da postoji gotovo 700 vrsta eukaliptusa? Eteričnih ulja pod nazivom eukaliptus je također jako puno, pa zato napominjem da ovdje govorimo točno o eteričnom ulju eucalyptus globulus.
Ovo ulje je idealno za zimske mjesece kada smo svi skloni nekim virusnim infekcijama dišnih puteva i kada se one tako lako šire.
Djeluje na sve dišne infekcije kada se primjenjuje kao inhalacija, a dermalno kod gljivičnih infekcija kože iako ga je tu potrebno kombinirati s drugim eteričnim uljima jačeg protugljivičnog djelovanja.
Zašto sam ovo ulje navela kao jedno od onih koje preporučujem da nabavite i koristite? Zbog dezinfekcije prostora za vrijeme gripa i viroza.
Ukoliko imate difuzer možete u njega dodati eterična ulja čajevca i eukaliptusa prema uputama i svojstvima vašeg difuzera (neki se koriste sa vodom, neki na suho).
Ako nemate difuzer predlažem da napravite sprej za prostor tako da u tamnu bočicu s raspršivačem dodate po 10 kapi eteričnih ulja čajevca, raventsare i eukaliptusa globulusa u 50 ml vode te nekoliko puta dnevno posprejate prostor u kojem boravite. Obavezno promućkajte bočicu prije sprejanja da se ulja pomiješaju s vodom. 


Crvena mandarina (Citrus reticulata)

Ulje crvene mandarine tzv. ulje dječje radosti :)
Jedno od mojih najdražih ulja. Prekrasnog, ugodnog osvježavajućeg i nenapadnog mirisa koje izvrsno opušta, smiruje nervozu i pomaže kod nesanice.
Već samo nekoliko kapi eteričnog ulja crvene mandarine nakapano na blazinicu pored jastuka pomoći će opustiti nas i olakšati uspavljivanje :)
Ulje je sigurno za upotrebu i kod jako male djece.
Ovo su samo neka ulja u koja sam zaljubljena, ali naravno postoji jako puno onih koje se isplati imati u svojoj kućnoj ljekarni i koristiti.
Ovaj post sam zamislila kao uvod, a kroz sljedećih nekoliko tekstova voljela bih pisati o tome kako pojedina ulja možete koristiti na različite načine te tako uživati u aromaterapiji i kao laik :)


*NAPOMENA:  sve napisano vrijedi samo za kvalitetna, kemotipizirana eterična ulja. O tome sam više pisala u ovom postu.



Kako vam se sviđa ta ideja? Da li biste voljeli da sljedeći tekst bude o kupkama?


Oznake: , , ,