ALERGIJE NA KOZMETIKU

izvor slike 

Osjetljiva koža, crvenilo, ekcemi, dermatitis pa sve do mjehura, svrbeža i plikova, između ostalog mogu biti posljedica nekih kozmetičkih proizvoda. Naša koža postaje sve osjetljivija, razlozi su mnogobrojni: od hrane koju jedemo, načina života, stresa, kemikalija kojima se susrećemo svaki dan, pa sve do brojnih kozmetičkih proizvoda koji mogu pojačati ili izazvati alergiju. 

ŠTO SU SVE KOŽNI ALERGENI?




KAKO PREPOZNATI KOŽNU ALERGIJU: simptomi mogu biti različiti, ali najčešće se osjeti peckanje, svrbež, naoticanje kože, očiju i sluznice. Simptomi mogu biti blaži do pravih problema radi kojih se moramo obratiti liječniku. Svaku reakciju kože nakon nekog proizvoda a da nije uobičajena svakako nemojte zanemarivati. 
Vrlo često koristeći proizvode s AHA, BHA kiselinama, retinolom ili C vitaminom koji često peckaju na koži zamjenjujemo alergijskim reakcijama. Takve proizvode koristite na potpuno suhoj koži i ako se simpotomi peckanja ne smanjuju vjerojatno ti proizvodi nisu za Vašu kožu pa ih ili izbacite ili prorijedite upotrebu, s naglaskom da je lagano crvenilo i peckanje kod ovakvih proizvoda normalno.

PRVA POMOĆ KOD ALERGIJA: u svojim kućnim ljekarnama, obično uvijek imamo nešto što može ublažiti crvenilo, svrbež ili žarenje. Najbrži način su oblozi od vode ili čaja (kamilica) i zapravo kada se meni dogodi takva reakcija, osim obloga ne koristim ništa. Tek sljedeći dan na bolna mjesta nanosim Bepanthen kremu, aloe vera gel i špricam hidrolatima od hamamelisa, rimske kamilice ili lavande. Odlično je ako imate kakav hidrolat napraviti oblog od njega, može i na oči ako su natekle. Ukoliko se radi o jakim simptomima, mora se hitno liječniku kako bi prepisao antihistaminike i dao odgovarajuću terapiju. 
Toplo Vam preporučujem da onaj proizvod koji Vam je naštetio ponesete kod liječnika, jer će on vjerojatno odmah zaključiti koji sastojak Vam je naštetio, a ako se to ne dogodi, provjerite sastojke i pomoću gore navedenih alergenata a i mnogih drugih koji se spominju na internetu pokušajte naći onaj koji je bio koban.  

KAKO SPRIJEČITI KOŽNE ALERGIJE:

Kozmetika može skrivati zaista velike okidače kožnih problema, zaštite se od mogućih nuspojava, a posebno oprez kod djece i starijih osoba. 

Jeste li alergični na neke sastojke? Kako se nosite s tim problemima?

Oznake: , , , , ,