SVE O HIJALURONSKOJ KISELINI


Čuveni sastojak koji briše bore i hidratizira kožu poznatiji kao hijaluronska kiselina (HA) posljednjih 10 godina preplavio je kozmetičku industriju i danas skoro da ne postoji brend koji nije uveo liniju kojoj je nosioc upravo ovaj sastojak. 
Za hijaluronsku kiselinu, ja sam osobno čula prije nekih devet godina čitajući strane forume s obzirom na to da u Hrvatskoj tada nije bila toliko popularna. Naručila sam tada prvi serum online i sjećam se, jedva sam ga našla u nekoj USA web trgovini. Kasnije, hijaluronska je na velika vrata stigla kod nas i od tada smo doslovno zatrpane ovom riječi u svakom časopisu, portalu ili forumu. 
O hijaluronskoj sam puno pisala u sklopu postova, a danas vam pišem sve što biste trebali znati o njoj na jednom mjestu.

ŠTO JE HIJALURONSKA KISELINA? 
Sastavni dio većine organa, najviše je ima u koži, a potom u vezivnom tkivu. Ključna je molekula u procesu starenja kože. Naziva se još hyaluronan, hyaluronate ili HA a otkrivena je prije 60 godina u očnoj jabučici. Osim u oku, nalazi se u vezivnom tkivu, hrskavici i zglobovima, a najviše se nalazi u koži
U kozmetičkom smislu HA potiče proizvodnju kolagena, zaslužna je za elastičnost i hidrataciju kože jer veže na sebe i 1000 puta veću količinu vode. 

ULOGA HIJALURONSKE KISELINE
Hhrani stanice kože i sudjeluje u njihovom rastu te izuzetno dobro hidratizira kožu. Kako nisam kemičar, teško ću objasniti stručnim terminima, no recimo to laički da je HA po sastavu spoj velike molekularne težine. 

IZ ČEGA SE DOBIVA HA?
 Hijaluronska kiselina dobiva se iz pijetlove krijeste određene vrste pijetlova. 

KADA I KOME JE POTREBNA? 
U mladosti hijaluronske u organizmu ima puno, ali s godinama razina drastično pada. Uzroci su starenje, pušenje, loša prehrana, stres.. Koža gubi elastičnost, dolazi do obješene, dehidrirane kože i bora koje nisu samo odraz ozbiljnih godina. Mnoge mlade osobe već imaju poprilično bora, zato treba poraditi na pravilnoj njezi i očuvanju razine HA u organizmu. 

OBLICI HIJALURONSKE KISELINE:
KOME TREBA HIJALURONSKA KISELINA? 
Ako govorimo o kremama, serumima i maskama, hijaluronska kiselina nema ograničenja. Kako sam napisala, ona veže veliku količinu vode na sebe i stoga "samo" hidratizira pa bez obzira koliko imate godina, ukoliko vam je koža dehidrirana, suha i siva, slobodno koristite preparate s hijaluronskom. Anti-age oznaka na koju se pozivaju mnogi proizvođači ima smisla jer kada je koža dovoljno vlažna i hidratizirana, bore se manje stvaraju, ali ako nemate bore a nedostaje vam vlage nema razloga da ne koristite HA. Moram napomenuti da hijaluronska ne vlaži baš svaku kožu. Neke osobe mogu osjetiti isušivanje od hijaluronske tako da je bitno da krema ili serum ima još dodanih sastojaka za njegu, u suprotnom neke može čak isušivati.
Govorimo li o mezoterapiji ili pak dermalnim filerima, hijaluronska je rezervirana za neku ozbiljniju dob. Definitivno sam mišljenja da do tridesete godine ne postoje kandidati za filere i mezoterapiju, te da se u toj dobi može puno "popraviti" odgovarajućom njegom koja je uostalom zalog u budućnost. Kasnije, kada nam HA bježi iz organizma, obrazi se sve više spuštaju, bore produbljuju. Trajnije rješenje su upravo ova dva tretmana. Moram napomenuti da hijaluronska kiselina ako se odabere dobar filer i ubrizga stručno, izgleda izuzetno prirodno.

KOMBINACIJE HIJALURONSKE KISELINE SA OSTALIM SASTOJCIMA? 
Vrlo često me pitate da li se HA može koristiti ako se koriste neki drugi sastojci u njezi kao na primjer retinol ili AHA kiseline. Hijaluronska kiselina u kremama ili serumima je dobra hidratacija, nije agresivna za kožu i zato nema ograničenja kod korištenja s drugim sastojcima. Na tržištu čak postoje već gotovi proizvodi koji kombiniraju HA s na primjer retinolom ili C vitaminom i slično. Nedavno sam čula da uskoro dolaze i proizvodi za zaštitu od sunca sa dodanom hijaluronskom kiselinom što će biti stvarno super.

Da li je hijaluronska kiselina i Vaš prvi izbor kod hidratacije i popunjavanja bora ili tek planirate probati?

Oznake: , , , , ,