PROŠIRENE VENE I KAPILARE NA NOGAMA

izvor slike
Današnji post nije baš beauty ali obzirom da prema statistikama oko 15% osoba ima problema s proširenim venama i kapilarima na nogama mislim da je vrijeme da prodiskutiramo o ovoj temi jer pogodite koga najviše pogađa? Žene!

Ovaj estetski a prije svega zdravstveni problem nije usko povezan s godinama niti prekomjernom težinom iako od njega većinom pate osobe iznad 40-te godina i viškom kilograma. Vrlo često se susrećem s mladim ženama koje imaju prilično problema s venskom cirkulacijom.
PROŠIRENI KAPILARI NA NOGAMA :

Ja sam prve kapilare na nogama primjetila oko 23-e godine i to pretpostavljam kao posljedica uzimanja kontracepcijskih pilula, ali i činjenica da sam radila stajaći posao te genetska predispozicija. U početku sam prilično zanemarivala sitne crvene i ljubičaste žilice koje su se vrlo brzo proširile na područje bedara i oko koljena misleći da je to jednostavno tako i da si ne mogu pomoći. Tek nakon nekoliko godina posjetila sam liječnika i saznala da proširene kapilare mogu brzo dovesti do proširenih vena i uputio me na nekoliko savjeta:
PREPARATI: na tržištu postoje mnoge namjenske kreme, gelovi i ulja kao pomoć ispucanim kapilarima. Najčešći sastojci su čempres,ružmarin,  cedar, divlji kesten, sjemenke mrkve, tamanu i limun. Obavezno imajte na umu ukoliko koristite preparat s eteričnim uljem limuna da se ne izlažete suncu već koristite samo navečer. Osim izvana, problem morate rješavati iznutra i u tu namjenu je najbolje piti C vitamin jer jača stijenke kapilara a istraživanja su pokazala da je dodatak prehrani Pycnogenol najjači jer smanjuje probleme s venskom cirkulacijom. Mnogi proizvođači ga imaju u asortimanu pa bacite pogled. Ipak, preparati mogu samo pomoći da se ostvari što bolja cirkulacija ali ne mogu ukoniti proširene kapilare.

Kako sam napisala, proširene kapilare mogu dovesti do PROŠIRENIH VENA NA NOGAMA:



LIJEČENJE VENA: poput ispucanih kapilara, pravila su ista: što više kretanja, nošenje specijanih čarapa i kvalitetna prehrana. Nažalost, što se tiče preparata, jednako kao kod proširenih kapilara, oni mogu ublažiti simptome i pomoći da simptomi budu blaži ali ne mogu vas riješiti problema. Za izlječenje, morat ćete posjetiti liječnika. 
Danas postoji više metoda s kojima se rješavaju vene i kapilari. Najpoznatija je sklerozacija koja se provodi tankom iglicom kojom se ubrizgava sklerozirajuće sredstvo u venu i kapilaru nakon čega se ona povlači. Nakon postupka nose se specijalne čarape nekoliko tjedana pa ako se odlučite za ovu metodu pravo vrijeme je zima jer ljeti sumnjam da bi izdržali nositi debele čarape.Osim sklerozacije, nude se laseri koji navodno daju super rezultate ali je potrebno više tretmana. U novije vrijeme, čitala sam i o UGFS metodi uklanjanja vena i kapilara a radi se na način da se u venu ili kapilar ubrizgava pjena koja zatvara žile te se vene razgrađuju i pretvaraju u vezivno tkivo. Osobe koje su obavile ovu metodu kažu da su vene nestale za sat vremena. 
Bez obzira za koju metode se odlučite,pravila za dalje su ista: ne previše sjediti/stajati, puno hodati i voziti bicikl, izbjegavati izvore topline, ne pušiti i paziti na težinu. Ovo zadnje nije pravilo jer sve više mršavih osoba ima problema s venama ali i za njih vrijedi pravilo da paze na prehranu koja mora biti bogata vitaminima, žitaricama i dobrim masnoćama.
Osim proširenih kapilara na mojim nogama, pojavile su se i lagane vene. Srećom, još su vrlo male i jedva se naziru ali je znak da moram osobito paziti na sva pravila. Na vrijeme sam počela paziti da poboljšam cirkulaciju pa obavezno hodam ili vozim bicikl  te godinama koristim preparate za cirkulaciju nogu, unosim dosta C vitamina a ponekad i Pycnogenol a jedina stvar koju nikako da reguliram je pušenje i poriv da sjedim s prekriženim nogama što je totalno krivo.  Ono što mi je prilično pomoglo je rad  stopalima kada sam prisiljena dugo sjediti ili stajati. Na primjer, dok čekam red u banci, dižem se na prste i spuštam a dok sjedim, vrtim stopalima u smjeru kazaljke na satu. Priličnojednostavan savjet ali mogu potvrditi koliko je učinkovit i ništa vas ne košta da probate.S preparatima za vene i kapilare imam pozamašnog iskustva i o tome ću u jednom drugom postu gdje ću usporediti neke preparate ali jedno je sigurno: puno hodanja je ključ svega. Ne treba vam za to poseban termin ili vrijeme,  tokom dana ispunjavajući dnevne obaveze itekako možete sakupiti puno kilometara.


Imate li problema s proširenim venama i kapilarima? Kako se nosite s njima?







Oznake: , , ,