PREVARI ME NJEŽNO: KOPIJE KOZMETIČKIH PROIZVODA


U današnje vrijeme svakodnevno smo izloženi opasnosti zvana prevara. Varaju nas gdje stignu: na gramaži, količini, cijeni, lažnim akcijama, popustima pa sve do raznih prevaranata koji prodaju kopije proizvode na oglasima i društvenim mrežama. Mnoge primjere bih mogla nabrajati do prekosutra no jedna me situacija jako naljutila i potaknula da napišem ovaj post.
Svi ste čuli za portale grupne kupovine, odnosno portale koji svakodnevno nude popuste na određene proizvode ili usluge. Takvi portali su postali masovna pojava pa osim što manipuliraju ponudama (kupite vikend na moru kao po 50% nižoj cijeni a u istom hotelu je cijena još niža bez portala), počeli su prodavati fejk kozmetiku.
Nedavno mi se pohvalila prijateljica kupovinom legendarne Urban Decay Naked Basics palete po cijeni od 119 kn (16 eur) koristeći ponudu na stranici Megapopust, nažalost linka više nema s tom ponudom, uglavnom mogli ste naručiti originalnu paletu po cijeni od 119 kn umjesto 199 plus dostava od 25 kn. Nakon što sam joj ukazala da je to presumnjivo, i sama se raspitala gdje su i ostali potvrdili da se radi o kopiji. Nažalost, kartica je već bila ispeglana i storno transakcije je bio nemoguće realizirati.Naravno, pisala je i samom portalu kao i PayWay-u.
Ja osobno nemam puno iskustva s ovim portalima, zapravo nemam nikakvog jer nisam nikada koristila te grupne popuste ali sam joj savjetovala da čim stigne paket napiše reklamacijski obrazac i vrati paket pošiljatelju. 
Nakon nekoliko dana, paket je stigao i u njemu se nalazilo ovo:


A sad slijedi fotografija originalne UD Naked Basics palete posuđene s neta jer je moja paletica pri kraju pa ne možete vidjeti sjenila dok su bila nova.


Strašno! Ovo ne samo da je kopija već jako loša kopija, no slijedi novo iznenađenje: na paketu pod mjesto pošiljatelja nalazilo se neko nepostojeće ime tvrtke s adresom ulaz do prijateljičine zgrade. OMG?! Naravno da prijateljica poznaje svoje susjedstvo i da se radi zapravo o lažnoj adresi na koju nema smisla slati paket natrag a da ne spominjem brojne mailove s upitima na koje nitko nije odgovorio.
Dakle, radi se o žešćoj, pomno i planski isplaniranoj prevari koja nije ni prva ni posljednja. Jasno mi je da se u oglasima i Facebook-u nude razni lažnjaci i kopije ali ovo je po meni tzv. "zakonska prevara" za koju nitko nije odgovoran?!
Pitam se, koji zakon ovo dozvoljava i kojoj upravi vodovoda se žaliti?

Nadam se da će ovo iskustvo moje prijateljice potaknuti vas da dobro provjerite što kupujete preko grupnih popusta i oglasa te online kupnje obavljate isključivo iz ovlaštenih web shopova.

Pazite li što kupujete ili ste žrtve prevara?

Oznake: , ,