KERATOSIS PILARIS (PUREĆA KOŽA)



Suhi, grubi i neujednačeni dijelovi kože nisu rezervirani samo za područje laktova, koljena ili stopala. Izgledaju li vam pojedini dijelovi tijela poput ribeža? Vjerojatno se radi o tzv purećoj koži (keratosis pilaris) . To je stanje kože koje može pogoditi sve dijelove tijela: ruke, noge, bedra, obrazi i stražnjica a izgleda otprilike poput kože na gornjoj fotografiji.
Zašto dolazi do ovakvog stanja? Laički objašnjeno: keratin, protein koji štiti kožu se nakupi u folikulima dlake gdje stvara tvrde čepove koji uzrokuju izgled kože poput ribeža.
Kako prepoznati "pureću kožu"?  Keratosis izgleda poput sitnih bijelih i crvenih prištića koji su grubi na dodir. Vrlo često znaju svrbjeti a posebno se pogoršavaju zimi kada nam je koža dodatno isušena. Osim što ružno izgleda na koži, ovo stanje nije ozbiljno i najčešće prolazi samo od sebe. Ipak, ako se dogodi da se kvržice upale ili izgledaju alarmantno treba posjetiti dermatologa i konzultirati se .
Kako se riješiti "pureće kože"?
Moj keratosis se pojavljuje najčešće na nadlanicama ruku te sam pokušala zaista sve: nježni pilinzi svaki drugi dan, grublji svakih nekoliko dana, mažem i mažem losionima, uljima i maslacima no stanje nije prolazilo. Poboljšanja su se vidjela ali daleko je bilo od onog što sam ja htjela postići. Nakon konzultiranja i istraživanja napokon sam shvatila što pomaže: salicilna kiselina (BHA). Puno puta sam pisala o BHA kiselini i njezinom djelovanju pa ću ukratko ponoviti: radi se o kiselini koja vrši kemijski piling kože, odnosno "odljepljuje" površinski sloj mrtvih stanica. Istu stvar rade i AHA (voćne) kiseline ali za razliku od njih, BHA prodire u pore razbijajući veze mrtvih stanica i masnoće koji stvaraju čepiće na koži, pa su za ovakav problem bolji izbor, barem kod mene. 
Teško je pronaći BHA odnosno salicilnu kiselinu u dovoljnom, potentnom obliku u proizvodima za tijelo. Većinom su takvi proizvodi namijenjeni licu stoga su količine proizvoda oko 50 ml što je vrlo neisplativo koristiti na tijelu. Jedine proizvode koje sam ja pronašla su od Avene Akerat krema za tijelo (200 ml-157 kn) kojom sam mazala područja uz naravno redoviti piling svaki drugi dan. Poboljšanja su bila prilično spora ali otprilike za jednu zimu, nekih tri mjeseca vidjela su se poboljšanja. Nedavno sam primjetila da sada postoji iz iste linije Akerat 30 za lokalizirana područja (30 ml-117 kn) koja je koncentriranija pa samim time su rezultati pretpostavljam, brži. Obje kreme imaju i ureu koja također vrši piling. 
Svima poznata Paula's Choice i trenutno kraljica kiselina na tržištu, posebno BHA, također u svom asortimanu nudi proizvode za tijelo s BHA kiselinama i spremam se isprobati Resist Weightless 2% BHA Body Treatment (210 ml-208 kn) iako je moja "pureća koža" trenutno u super stanju ali to stanje se zna vraćati i trajati godinama. 
BHA kiseline ne smiju koristiti alergični na salicalnu kiselinu pa tada se odlučiti za AHA kiseline ili retinol.
Vrlo važno je napomenuti ako koristite BHA, AHA kiseline ili retinol obavezno to radite navečer, nikako preko dana, a danju koristite proizvode s UV zaštitom. More i morska voda je na moju pureću kožu djelovala savršeno, u tih nekoliko tjedana godišnjeg odmora, koža se toliko očistila i proljepšala no nažalost, nakon ljetovanja se sve vrlo brzo vratilo na staro. 
Glede pilinga za tijelo, najbolje je koristiti nježnu frotirastu rukavicu ili ručnik od frotira i onako "na suho" nježno trljati po zahvaćenim područjima i potom obilno namazati losionom za tijelo. Odlično je napraviti mješavinu morske soli i na primjer maslinovog ulja i tom smjesom pilingirati kožu dva puta tjedno i potom namazati losion za tijelo. Koju god metodu upotrijebite, ne zaboravite svaki dan obilno mazati područja proizvodom koji ne začepljuje pore. Provjerite sastav i izbjegnite komedogene sastojke u poizvodima za tijelo (mineral (paraffin)oil, isopropyl palmitate,myristyl propionate isopropyl isothermal,myristyl myristate, putty sterate, isostearyl neopentonate decyl oleate, octyl sterate, octyl palmitate, isocetyl stearate , alkohol na visokom mjestu i talc-jako je komedogen, barem meni).
Nema čarobnog lijeka kao uostalom kod ničega: najvažnija je hidratacija, nježan piling i biti redovit što se vrlo često zanemaruje i u današnjem tempu zapostavlja njega tijela.

Imate li problema s keratosis pilaris? Kako se borite s ovim stanjem kože?

Oznake: , , ,