SREDSTVA ZA POTICANJE TAMNJENJA KOŽE ZA I PROTIV


Ljeto za mnoge znači svega dva do tri tjedna ljetovanja, mora i sunca u kojem periodu želimo što više uživati, odmarati ali i vratiti se s "novom" bojom. Želja za bržom i jačom tamnijom bojom popularna je otkako ja znam za sebe a to je nekoliko desetljeća. Sjećam se, oduvijek su se žene mazale nekim kućnim pripravcima, najčešće maslinovim uljem u želji da što ljepše i brže potamne. Nekada dok sam ja bila djevojčica i djevojka nije postojao takav izbor proizvoda za plažu kao danas što nije spriječilo žene da pronađu sredstva za poticanje tamnjenja.
Danas je tržište prepuno proizvoda koji obećavaju brže i bolje tamnjenje kože i navodno očuvanje prelanule puti.
Proizvodi za poticanje tamnjenja NISU proizvodi za samotamnjenje niti proizvodi za zaštitu od UV zraka. 
Jedan od najpoznatijih a ujedno i jedini koji sam ja kupovala je L'erbolario pekmez za poticanje tamnjenja (cca 130 kn) i koristila sam ga nekoliko godina za redom s tim da ga obično ne bih potrošila za jedno ljetovanje pa bi mi ostalo pola taman i za iduće ljeto :)
Danas na tržištu skoro svaki brend ima sličan proizvod i svog konja za utrkom ljepše boje tena. Pronaći ćete ih pod nazivima npr: "pekmez za sunčanje", "mast za tamnjenje", "ulje za poticanje tamnjenja", "ubrzivač tamnjenja boje" itd. itd.
Ono što je važno je činjenica da skoro niti jedan takav proizvod nema UV zaštitu ili ima vrlo nisku. 
MANE PROIZVODA ZA POTICANJE TAMNJENJA:

PREDNOSTI PROIZVODA ZA POTICANJE TAMNJENJA :

KAKO KORISTITI SREDSTVA ZA POTICANJE TAMNJENJA KOŽE:

ŠTO NIKAKO NE KORISTITI KAO UBRZIVAČ TAMNJENJA?
gospina trava ili kantarion koja je jako popularna kao sredstvo na plaži. Ovaj macerat je fototoksičan što znači da je koža razvila posebnu vrstu „alergije“ koja se aktivira kombinacijom gospine trave i UV zraka. Javlja se osjetljivost (alergija) u obliku sitnih prištića koji svrbe,  koža se ljušti i puca. Znam, mnogi će sada reći kako su se nekada gospinom travom mazale naše bake i nikada im nije bilo ništa. Razlog je jednostavan, našim bakama nije organizam bio pun aditiva, konzervansa i umjetnih boja jer su se hranile zdravo i nisu imale pod kožom toliko toksina koje pokušava znojem izaći van.
Sa druge strane, ulje gospine trave je super nakon sunčanja, posebno ako ste slučajno izgorili. Dakle, gospina trava da nakon sunčanja ali nikako za vrijeme.

KAKO NAPRAVITI SVOJE SREDSTVO ZA POTICANJE TAMNJENJA:
Iako je kozmetička ponuda prepuna ovakvih proizvoda, vrlo jednostavno možete napraviti svoje sredstvo za poticanje boje. Recepata je mnogo a jedan od najjednostavnijih je da u staklenu bočicu nalijete maslinovo ulje, naribate 2-3 mrkve, dodate 2-3 zelena oraha (moraju biti zeleni) i potom ostavite na suncu nekih dva tjedna. Procijedite i to je to. 
Sok od mrkve u koju je dodano nekoliko kapi ulja je super popiti svakodnevno radi unosa betakarotena kao zaštita za kožu iznutra iako postoje i razne pilule na tržištu od kojih bih ja izdvojila Astaksantin kao odlično djelotvorno sredstvo kod alergija na sunce. 

Za kraj, htjela bih napomenuti da ovakva sredstva najbolje djeluju kod srednje i tamnije puti. Bojim se da kod svjetlih osoba neće biti prevelikog efekta i ne rade posebna čuda. Što god koristili, neka vam zdravlje kože bude na prvom mjestu a potom preplanula put koja se ionako ispere mjesec dana nakon ljetovanja.

Koristite li proizvode za poticanje tamnjenja kože? Koji su vaši favoriti ili recepti za svoj pripravak?







Oznake: , , ,