[ISKUSTVO] KARCINOM KOŽE

izvor slike 
Danas tipkam o jednoj ne baš ugodnoj temi i mislila sam da neću pisati o tome ali isprovocirana raznim člancima i istraživanjima odlučila sam podijeliti svoje iskustvo. Osoba o kojoj vam pišem je član moje uže obitelji. Cijeli život je imala masnu kožu pa iz tog razloga je jako rijetko koristila kreme i općenito makeup. Eventualno bi nekoliko puta godišnje koristila ruž i to je sve što je u svojih 50 godina stavljala na lice, dakle da je uzrok kozmetika ili krema s UV zaštitom koja se nije skoro nikada koristila tu nema osnovane sumnje.
Počelo je malom kvržicom na području između nosa i usana koja je izgledala kao akna koja nije nikako prolazila a na koju se nitko nije previše obazirao. Potom se ta mala kvržica počela širiti i mijenjati boju da bi poprimila izgled veće kraste i tada je obavljen prvi posjet dermatologu. Nakon raznih pregleda, testiranja i svih potrebnih pretraga dijagnoza je bila-karcinom pločastih stanica. 
Naime, postoje tri glavne vrste raka kože: karcinom bazalnih stanica, karcinom pločastih stanica i melanom.
Liječenje raka kože varira ovisno o tipu, dubini i mjestu na kojem se nalazi: biološka terapija, kirurško liječenje, kemoterapija i terapija zračenjem. 
Nakon raznih pretraga obavljen je kirurški zahvat gdje je zahvaćeno mjesto uklonjeno što je dovelo do toga da se na tom mjestu sada nalazi veliki ožiljak koji se nažalost ne može ničime prekriti ali srećom, karcinom je uspješno odstranjen te se nije proširio na druga mjesta. Moja draga osoba je uspješno izlječena ali nažalost, postoje slučajevi gdje se rak proširi i može imati puno gore posljedice.
Ono što sam tjela ovim postom prenijeti su uzroci raka kože:


Karcinom kože je nažalost u sve većem porastu i osobno sam jako zadovoljna da se podiže svijest oko pregledavanja madeža i kože, štićenja od UV zraka i dizanja imuniteta ali moram se osvrnuti na razne članke u kojima se generalizira i govori kako su kreme za sunčanje štetne te potiču karcinom.
Istraživanja je jako mnogo, neka su utemeljena a neka su zasnovana na nestručnim činjenicama. 
Kontroverzni sastojci poput oksibenzon, oktokrilen, retinil-palmitat i nano-čestice ali i mnogi drugi smatraju se da ulaze u krvotok i mogu izazvati DNA oštećenja a za to je potrebna puno već količina nego se nalazi u kremama. Ipak, ne treba riskirati pa dobro čitajte deklaracije na proizvodima i birajte mineralne zaštitne kreme na kojima je deklarirano da su bez nano čestica. Nisu sve kreme štetne niti opasne a opasnije je ne štiti se nikako.
Za kraj, napomenula bih da zaštitni proizvodi nisu prva i jedina crta obrane, najvažnije je podizati imunitet, izbjegavanje izlaganje suncu od 11-18 te zaštita šeširima, naočalama i potom kremama. Vrlo je važno pregledavati madeže barem jednom godišnje i svaku sumnjivu promjenu na koži pregledati kod dermatologa.

Sunce je izvor života ali može biti i opasni neprijatelj, kakvo je vaše mišljenje glede crnjenja zaštitnih proizvoda u posljednje vrijeme ? 

Oznake: , ,