ULJA U NJEZI KOSE





Ulja su odavno poznata kao njegujuće sredstvo za vlasište i kosu.  U današnjem postu donosim vam zajedniči post moje malenkosti i autorice prvog hrvatskog bloga o kosi Blondtips  koja je za vas priremila rezime najpoznatijih svjetskih brendova i objasnila metode korištenja.



Čista biljna ulja

Biljna ulja osim što savršeno djeluju na kožu lica i tijela, a bome i salate, savršen su izbor za njegu kose. Kada se govori o uljima i kosi pri tome se misli na čista, 100%-tna i hladno prešana ulja i valja upozoriti da na tržištu ima raznih ulja sumnjive kvalitete ili ona koja su razrijeđena jeftinim uljima tako da je oprez pri kupovini imperativ. Izbor ulja je danas velik, pa kako izabrati pravo ulje za svoju kosu? Bitno je naglasiti da poneka ulja bolje djeluju na vlasište dok neka na vrhovima. Zato krenimo redom:
Ulja za suhu kosu i ispucale vrhove

Ulje avokada možete pomiješati sa još nekim uljem (npr. jojoba, kokos ili ricinus), malo ugrijati i nanijeti kao pakung prije pranja kose. Avokado daje odličnu hidrataciju i možete ga koristiti na vlasištu ako imate problema sa suhim vlasištem. Također ga možete dodati u svoj regenerator i na taj način ga pojačati. Kokosovo ulje je jako popularno u posljednje vrijeme i odličan izbor za njegu kose. Može se koristiti kao pakung prije pranja ili kao njega umjesto regeneratora. Ulje jojobe je odlično za sprječavanje pucanja vrhova i općenito kao tretman za kosu. Možete ga također dodati u svoj regenerator ili jednostavno utrljati par kapi na vlažne vrhove čime ćete ih zaštiti i spriječiti pucanje. Ulje makadamije  pravo je blago za kosu. Može se koristiti kao pakung prije pranja ili nanijeti par kapi na vlažne vrhove. Daje sjaj, smanjuje elektricitet kose i štiti kosu od UV zraka. Arganovo ulje regenerira vlasište i kosu, sprječava ispadanje i prhut, a kosi daje sjaj i obnavlja oštećenu i suhu kosu. Najbolje ga je koristiti poput ulja makadamije.
Ulja za masnu kosu i vlasište

Ulje jojobe osim što je super za ispucale vrhove, također je odličan izbor za tretiranje masnog vlasišta i kose. Najbolje ga je pomiješati s ricinusom, malo ugrijati i potom utrljati na vlasište i kosu i nakon nekoliko sati dobro isprati, regulira lučenje sebuma. Ricinusovo ulje poznati je "lijek" protiv ispadanja te za jačanje kose i trepavica.  Ulje sjemenki grožđa je jako fine teksture i brzo se upija. Zato brzo prodire u vlasište te ga možete koristiti samostalno ili pomiješanog s drugim uljima.
Ulja protiv prhuti

Maslinovo ulje i ricinusovo ulje još bolje ako je pomiješano i potom ugrijano ostaviti na vlasištu nekoliko sati i isprati.
Kako koristiti biljna ulja u njezi kose?

Najbolji i najdjelotvorniji način je pakung. Ugrijte ulje ili mješavinu više njih te nanesite na vlasište i kosu. Potom stavite plastičnu kapu za tuširanje i držite najduže što možete. Najbolje cijelu noć i potom dobro isprati blagim šamponom.
možete ih koristiti nakon pranja na vlažnu kosu ali imajte na umu da su to prava ulja pa samim time masnija i zato treba svega nekoliko kapi (ovisno o kosi).
 
Ulja brendova

Inspirirani japanskim beauty ritualima s uljem kamilice i ultrasjajnom kosom gejša lansirao je Shu Uemura 2009. godine "Essence Absolue Nourishing Protective Oil". Danas se pored "Elixir Ultime" od Kérastase , "Mythic Oil" od L'Oréal Professionnel i Morrocanoil linije ubraja u bestselere. Da ulja za kosu spadaju u miljenike njege kose ne čudi ako pogledamo izvanredna svojstva koja nude. Sadrže tvari koje obiluju molekulama koje kosa brzo apsorbira. Dlaku prekriju kao zaštitni prekrivač koji štiti od vanjskih utjecaja. Čine kosu svilenkastom i daju joj neodoljiv sjaj. L'Oréal Professionnell proveo je beauty anketu, a žene su se u njoj izjasnile da privilegiraju proizvode za kosu od prirodnih tvari. Tko želi čistu prirodnu teksturu koristi ulje kikirikija, crvene djeteline ili čička za njegu lomljive kose i suhog vlasišta ( npr. Weleda, „Haaröl“ ). Ulje masline čini neposlušnu kosu podatnom i prirodno valovitom ( npr. L'Oréal Professionnel, "Oilixir" ). Iz žutanjka dobiveno ulje gradi vlakna dlake ( npr. Phyto, "Subtil Elixir" )Ulje argana kosi daje decentan sjaj, a ulje jojobe pruža vlagu oštećenim vrhovima. Korištenje ulja za kosu ovisi o tome kakva je naša kosa i kakva joj njega treba. Ulje korišteno prije pranja kose djeluje njegujuće i hrani kosu. Ova metoda je dobra i za njegu masne kose budući da višak ulja šampon ispere, a valja napomenuti da se iza šampona nikako ne stavlja regenerator. Može se koristiti i kao tkz. leave-in kura i to na način da se ili umasira u još mokru kosu ili koja kap doda u kremu za kosu. Ova metoda je više primjerena za suhu kosu, nikako za masnu. Također se koristi kod ublažavanja tegoba vlasišta i to na način da se lagano ulje u tankom sloju umasira u vlasište. Metoda nije pogodna za masnu kosu. Kao intenzivna kura ulje se koristi na način da se kosu namaže uljem te se umota kosa i tako ostane preko noći da djeluje te se nakon buđenja šamponira. Ovu metodu mogu koristiti svi tipovi kose s tim da osobe masne kose ne nanose velike količine ulja na kosu. Posljednja metoda je tkz. sjajni finish. Nakon što se kosa stilizira lagano ulje protrljati među dlanovima te proći kroz kosu i nešto više posvetiti se vrhovima pri mazanju ulja. Bez obzira da li se ulje koristi kao „anti-frizz“ ili kao tretman treba ga samo u maloj količini. Osnovno je pravilo: što je ulje više tekuće konzistencije to se  njime treba štedljivije ophoditi. 






„Nourishing Protective Oil", Shu Uemura, 150 ml za 49 €; "Eilixir Ultime“,  Kérastase, 125 ml za 34 €, "Treatment Light", Moroccanoil, 25 ml za 15 €; "Haaröl", Weleda, 50 ml za 9 €;  "Oilixir", L'Oréal Professionnel, 50 ml za 11 €; "Subtil Elixir",  Phyto, 75 ml za 26 €; "Rare Blend Oil", Ojon, 45 ml za 34 €; "BC Oil Miracle Finishing Treatment", Schwarzkopf Professional, 100 ml za 25 €;  "Hair Serum DM # 027", David Mallet, 50 ml za 65 €

Elena & Martina

Koristite li ulja u njezi kose? Koja su vaš favorit?

Oznake: , , ,