PIN UP KUHARICA ZA DEAR SKIN


Ljepota i zdravlje kože dolazi iznutra i to svi dobro znamo. Na ovu temu, pozvala sam stručnjaka u kulinarstvu i slastičarstvu Snježanu Drusany stalnu kolumnisticu na portalu Kreni ZdravoSnježana Drusany zaljubljenica je kulinarstvo i slastičarstvo od najranije mladosti. Osim što sakuplja recepte sa svih strana svijeta i u izradi ih nastoji prilagoditi našem podneblju, poseban naglasak daje našim domaćim autohtonim recepturama.
Nastupala je u prvoj sezoni RTL-ovog kulinarskog show-a "TriDvaJedan - peci" gdje je audiciju prošla sa autorskom tortom od oraha, karamela i sira. Snježana voli najrazličitije vrste začina i oduševljavaju je okusi koji se mogu postići njihovom kombinacijom. Zdraviji način prehrane je njezin primarni cilj zadnjih godina pa i recepture prilagođava tome.
Snježanu možete pratiti na fb stranici Pin up kuharica a od jeseni se sprema i blog. 
Kada sam zamolila Snježanu za nekoliko recepata, htjela sam da budu puni antioksidanata i vitamina za ljepotu kože ali s naglaskom na ljeto i što manje kalorija pa evo što nam je Snježana spremila:
TUNJEVINA U ZOBENIM KRUŠČIĆIMA
Zgodni mali „sendviči“  bez glutena osvojiti će vas ne samo svojom jedostavnošću pripreme nego i okusom.
 Potrebni sastojci za 4 porcije:

Za kruščiće:

Priprema: umijesite tijesto od mekinja, jaja, sira, soli i praška za pecivo (sve stavite u jednu posudu i dobro rukom izmješajte) te ostavite 30 minuta u hladnjaku.
 Za nadjev:
Tunjevinu ocjedite i natrgajte na nešto manje komade. Rajčicu narežite na četvrtine. Luk sitno nasjeckajte.
 Ove sendviče pekla sam u keramičkim posudicama promjera 11,5 cm koje sam prethodno malo namastila s par kapi maslinovog ulja.
Ukoliko nemate ovakve ili slične posudice, ne brinite, tijesto je dovoljno kvalitetno i kompaktno da ga jednostavno možete oblikovati u male kruščiće na papiru za pečenje te tako peći (podijelite tijesto na 4 porcije, oblikujte kuglicu, malo ju spljoštite i napravite udubinu u sredini, malo zadignite rubove i imate „posudicu“ u koju stavljate nadjev).
Radite li u posudicama, postupak je skoro identičan (kuglica, spljoštite, napravite udubinu a rubovi će se ionako sami podići uz stijenke posudice).
 Na sirovo tijesto u posudicama stavite otprilike 2 jušne žlice milerama (želite li mileram sada možete malo posoliti), rasporedite četvrtinu tunjevine, četvrtinu rajčice, stavite pokoju maslinu, koju kaparu i dio nasjeckanog luka. Popaprite.
 Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 160 stupnjeva cca 30 minuta.
KAJGANA „NA MOJ NAČIN“
Da kajgana može biti prezentirana i na malo drugačiji način od uobičajenog dokaz su ovi „muffini“ . No, nije ovdje riječ samo o jajima, ima ovdje i piletine i povrća....uglavnom kompletan, izuzetno sočan i ukusan obrok koji je uz zdjelu sezonske salate idealan za ove ljetne vrućine. Recept sam prilagodila osobama koje se hrane po principu Lchf ili Paleo prehrane.
 Osim toga, idealan je ukoliko imate ostataka nekog pečenog ili kuhanog mesa.
 Potrebni sastojci za 8 „muffina“:

 Meso nasjeckajte na sitne komadiće. Papriku nasjeckajte na kockice, mrkvu naribajte, špinat operite i sitno nasjeckajte. Špinat bi se mogao i malo blanširati ali hjela sam što više pojednostaviti recept pa sam stavila potpuno svježi. Peršinov list ili bosiljak (količina po želji) sitno nasjeckajte. Pomiješajte pripremljeno povrće i meso.
 U posebnoj posudu pjenjačom umutite jaja, posolite, popaprite, dodajte papriku u prahu.
 U kalup za muffine stavite papirnate košarice za pečenje i u njih ravnomjerno rasporedite smjesu povrća i mesa te zalijte mješavinom jaja i začina (lagano jušnom žlicom lijevajte jaja u svaku košaricu). Pazite da košarice ne prepunite kako vam prilikom pečenja nadjev ne bi iscurio.
 Pecite cca 25 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 160-170 stupnjeva.
 Pečene „muffine“ ostavite da se malo ohlade, izvadite iz kalupa i servirajte.
Papirnate košarice će se malo „lijepiti“ za gotove „muffine“ no to je u redu jer nismo koristili nikakvu masnoću.
 Ukoliko imate silikonske kalupe za muffine preporučam da ovu kajganu radite u njima. Tada vam nisu potrebne dodatne papirnate košarice.
 Ovo jelo idealno je i toplo i hladno, te u hladnjaku može u dobro zatvorenoj posudi stajati 2 dana.
TORTICE OD BADEMA, KOKOSA, BOROVNICA I NEKTARINA
Idealna slastica za osobe na Paleo načinu prehrane.
Osim kao desert, ove tortice savršene su kao doručak uz čašu bademovog mlijeka.
Potrebni sastojci za kalup promjera 26 cm ili 10-ak manjih tortica:
(Sastojke nije potrebno vagati, mjera je šalica od 2 dl)

Priprema:
U jednoj posudi pomiješajte suhe sastojke (bademe, kokos, sodu bikarbonu, sol) a u drugoj tekuće (dobro izmiksajte cijelaijela jaja, med, narančin sok i koricu, ekstrakt vanilije i kokosovo ulje) . Sjedinite obje smjese i lagano umiješajte voće (nektarinu sam ogulila i nasjeckala na sitne kocke).
Istresite smjesu u prethodno pripremljen kalup (idealan je kalup za pečenje torti čije dno obložite papirom za pečenje i rubove lagano premažite kokosovim uljem). Ukoliko koristite male kalupiće, te ukoliko su silikonski, tada ih nije potrebno ničim premazati.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici cca 25-30 minuta na 150 stupnjeva ukoliko koristite ventilatorsku pećnicu ili na 170 ukoliko se ne služite ventilatorom.

Tortice u kalupićima potrebno je kraće peći (max 10-15 min ovisno o veličini kalupića).
Napomena: Brašno orašastih plodova nije isto što i mljeveni orašasti plodovi, kao što ni kokosovo brašno nije isto što i ribani kokos koji koristimo za kolače. Prava brašna dobivaju se nakon prešanja ulja iz orašastih plodova tako da se suha tvar koja preostaje melje u fino brašno. Takvo brašno je više suho i pogodnije za pripremu kolača, kruhova, slastica...
U ovom receptu korišteno je pravo bademovo i kokosovo brašno, no možete slobodno recept pripremiti i s istom količinom sitno mljevenih badema i ribanog kokosa, razlika je neznatna. U tom slučaju smanjite količinu kokosovog ulja (umjesto ½ šalice stavite 1/3 šalice).

SLADOLED OD BANANE, MALINA I KUPINA

Jednostavnije od ovog mislim da ne može. Ukusnije i zdravije od ovog....mislim da isto tako ne može. Zašto? :)
Baza i jedan od dva moguća sastojka za ovaj predivan desert je voće, a drugi sastojak je mlijeko. I to je sve.
Postoji i treći sastojak....eventualno malo meda ukoliko su vam maline i kupine prekisele J .
Ovakav način pripreme sladoleda idealan je za osobe koje se žele zdravije hraniti, konzumirati deserte s minimalno ili bez šećera i naravno za osobe koje su na Paleo ili Lchf prehrani.
Potrebni sastojci za 4 porcije:
Banane ogulite, narežite na ploške i zaledite. Maline i kupine operite, posušite i zaledite.
U blender ili električnu sjeckalicu ubacite zaleđene ploške banana, ulijte 1-1,5 dl kokosovog mlijeka i miksajte dok ne dobijete finu, glatku kremu. Ukoliko Vam se krema čini pregusta slobodno dodajte još malo mlijeka.
Ovog puta ja sam u banane ubacila i par listića mente.
Isti postupak je s malinama i kupinama. Zajedno ih ubacite u blender, ulijte mlijeko i obzirom da su kupine bile prilično kisele, dodala sam 2 jušne žlice blagog cvjetnog meda.
Kreme su gotove i možete ih poslužiti odmah ili svaku zasebno stavite u ledenicu i nakon sat vremena imati ćete pravi sladoled.
Za pripremu ovog deserta možete koristiti bilo koje voće s time da Vam krema (sladoled) od banane može biti osnovna baza za dodavanje ostalog voća ili u bananu dodajte kakao, pržene lješnjake, orahe....mogućnosti su neograničene.


Hvala Snježani na ovim predivnim receptima  a ja se bacam u nabavku potrebnih namirnica !

Kako vam se sviđaju ovi recepti, hoćete li nešto isprobati?











Oznake: , , , , , ,