USPOREDBA: FRIZERSKA ULJA ZA KOSU


Ulja za kosu su mnogima neizostavan dio njege no osim pravih biljnih ulja koja se stoljećima koriste u njezi kose (klik) postoje i takozvana frizerska ulja za kosu. Danas vam donosim usporedbu nekih od najpoznatijih na našem tržištu no prije nego počnem moram naglasiti nekoliko činjenica:

ŠTO MOGU FRIZERSKA ULJA ZA KOSU
ŠTO NE MOGU FRIZERSKA ULJA ZA KOSU:

FRIZERSKA VS. BILJNA ULJA:
  1. frizerska imaju ljepši miris radi dodanih parfema
  2. manje maste kosu za razliku od čistih ulja jer im je bitno smanjen udio pravog ulja u sastavu
Prvo na redu u mojoj trenutnoj kolekciji je La Croa argan & macadamia ulje 


OPIS: Suho ulje od makadamije, marokanskog ulja argana, lana i mrkve izvrsno pomaže kod rasčešljavanja, ne ispire se, te nanosi na suhu ili ručnikom osušenu kosu. Pritom je ne masti, te je čini laganom, sjajnom i svilenkasto mekom. Ujedno je hrani, tako da ona uvijek djeluje gušće i zdravije. Ukoliko kosi treba dodatna njega, ulje možete umiješati u masku i nanijeti zajedno, ovaj pakung oživjet će čak i suhu, uništenu kosu ljeti i zimi. 
SASTAV: cyclopentasiloxane, cyclohexasiloxane, argania spinosa kernel oil, macadamia ternifolia seed oil, daucus carota sativa (carrot) seed oil, tocopherol, parfum /fragrance, benzyl benzoate, benzyl alcohol, hexyl cinnamal, coumarin, hydroxyisohexyl 3 cyclohexene carboxaldehyde.
CIJENA: 37 kn (20ml) a dostupne su i veličine od 250 i 1000 ml
TEKSTURA: Po teksturi svih do sada isprobanih ulja, ovo je najrjeđe teksture. Brzo se upija i najmanje masti moju kosu, posebno kada koristim na mokre vrhove.  Naravno da su silikoni glavni sastojak no sviđa mi se što su makadamija i argan pri vrhu popisa a ovo ulje bih preporučila tankoj kosi, bojim se da bi nekome s debljom dlakom bilo prelagano.

CHI argan & moringa ulje

OPIS: Lagano, hranjivo i obnavljajuće tretmansko ulje. Spoj arganovog i ulja moringe bogato antioksidantima. Pojačava i vraća živost obojanoj kosi, idealno za neposlušnu i oštećenu kosu.
SASTAVCyclopentasiloxane, Cyclotetrasiloxane, Cyclohexasiloxane, Caprylyl Methicone , Argania Spinosa (Argan) Kernel Oil , Moringa Oleifera Seed Oil , Hydrolyzed Silk, Tocopheryl (Vitamin E) Acetate, Retinyl (Vitamin A) Palmitate, C12-15 Alkyl Benzoate, Phenoxyethanol, Fragrance (Parfum), Benzyl Alcohol, Benzyl Benzoate, Benzyl Salicylate, Citral, Citronellol, Coumarin, Eugenol, Geraniol, Hydroxycitronellal, Limonene, Linalool, Butylphenyl Methylpropional, Isoeugenol, Red 17 (Cl 26100), Yellow 11 (Cl 47000), Green 6 (CI 61565).
CIJENA: 29 kn (10 ml) a dostupno je i u veličini od 89 ml
TEKSTURA: Ovo ulje je znatno gušće teksture u odnosu na gore opisano ali opet spada u rjeđa ulja koje sam do sada isprobala. Iz tog razloga odgovara mom tipu kose (tanka, oštećena) te se prilično brzo upija a također ga nanosim na vlažnu kosu. Iz nekog razloga mi nikakva ulja ne odgovaraju na suhoj kosi. Miris je intenzivan, jako lijep i osjeti se neka citrusna nota koja se dobro uklopila u orijentalni argan.

Moroccanoil Treatment ulje

OPIS : Ova svestrana formula za njegu bez naslaga može se koristiti kao krema, sredstvo za oblikovanje i završno dotjerivanje. Savršeno se miješa s drugim proizvodima, pa čak i ubrzava vrijeme sušenja i svakim korakom poboljšava kosu.
Moroccanoil tretman potpuno transformira kosu, jer ima formulu koja vraća izgubljene proteine za snagu, masne kiseline, omega-3 ulja, vitamine za sjaj i antioksidanse za zaštitu. Apsorbira se odmah i ispunjava oštećenja u kosi nastala od topline, oblikovanja i štetnih utjecaja iz okoliša. Od krhke i lomljive kosa se pretvara u snažnu i gipku. Od oštre i neposlušne u briljantno sjajnu, glatku i fleksibilnu, idealno polazište za jednostavno oblikovanje.
SASTAV: Cyclomethicone, Dimethicone, Argania Spinosa Kernel Oil (Argan Oil), Parfum (Fragrance), Linseed (Linum Usitatissimum) Extract, Butylphenyl Methylpropional, Benzyl Benzoate, Alpha-Isomethyl Ionone, CI 26100 (Red 17), CI 47000 (Yellow 11).
CIJENA: 125 kn (25ml) a postoji veličina od 100 ml.
TEKSTURA: Moroccanoil ulje je najgušće od svih opisanih i po meni odgovara debeloj dlaki i jako suhoj i oštećenoj kosi. Ja ga najčešće koristim dodavanjem u maske da bih pojačala tretman ili u boju za kosu kako bi se boja bolje apsorbirala. Miris je također orijentalan, lijep i dugo se zadržava na kosi.
Moroccanoil Treatment Light ulje
OPIS:  Moroccanoil tretman je poseban serum koji se trenutno upija u kosu kako bi stvorio prekrasan sjaj i dugoročno poboljšao stanje kose. Za tanku ili svijetlu kosu.
SASTAV: Cyclopentasiloxane, Dimethicone, Cyclomethicone, Butylphenyl Methyl Propional, Argania Spinoza Kernel Oil (Argan Oil), Linseed (Linum Usitatissimum) Extract, Fragrance Supplement, D&C Yellow-11, D&C Red-17, Coumarin, Benzyl Benzoate, Alpha-Isomethyl Ionone.
CIJENA: 299 kn (100 ml) 
TEKSTURA: Ovo ulje je lakša verzija gore opisanog Moroccanoil tretmana. Tekstura je znatno vodenastija i rjeđa a prema tim karakteristikama više prilagođeno mojem tipu kose. Miris je identičan kao kod svoje bogatije sestre, brže se upija i više mi služi kao zaštitno ulje za vrhove dok kao dodatak bojama za kosu i maskama draža mi je ipak prva verzija. Piše da je namijenjeno svijetloj kosi no nisam sigurna iz kojeg razloga (moja kosa je smeđa).
Macadamia healing ulje

OPIS:  Terapeutsko ulje za kosu namijenjeno njezi svih tipova kose, a posebno za suhu i oštećenu kosu. Daje kosi glatkoću,  sjaj, podatnost, UV zaštitu i ne masti kosu.
SASTAV: Dimethicone, Cyclopentasiloxane, Tocopheryl Acetate(Vitamin E), Macadamia Temifolia Seed Oil, Argania Spinosa (Argan) Kernel Oil, Parfum/Fragrance, Benzyl Salicylate, Hexylcinnamal, Butylphenyl Methypropional, Coumarin, Linalool, Limonene
CIJENA: 36 kn (10 ml) a dostupna je veličina od 100 ml
TEKSTURA: Teksturom, odnosno gustoćom me podsjeća na gore opisani Moroccanoil tretman. Prilično gusta i teže razmaziva tekstura pogodna za jako suhu i oštećenu kosu pa samim time nikako ne odgovara mojoj tankoj i slaboj kosi. Brzo ju zamasti i stvara osjećaj težine.  Miris također jako ugodan, orijentalan i dugo se zadržava na kosi. 
 la croa/chi/moroccanoil/moroccanoil light/macadamia
ZAKLJUČAK: Prvenstveno moram napomenuti da ova ulja u sastavu sadrže  dimethicone  sastojak koji pruža osjećaj zaglađenosti na kosi te cyclomethicone  silikonsko ulje. Imajte na umu da su ova i slična ulja zapravo sintetička ulja s dodanim biljnim uljima (kod pojedinih primjera, biljna ulja su u tragovima) i nemaju veze sa čistim hladno prešanim uljima argana i makadamije. Ipak, volim koristiti ovakve proizvode jer kosa izgleda ljepše barem do idućeg pranja a i divno miriše. Također, imajte na umu da se ne koriste blizu tjemena već isključivo od donje polovice kose prema vrhovima.

Koristite li frizerska ulja? Favoriti?

Oznake: , , ,