[INTERVJU] DOC. DR. SC. SREĆKO BUDI

Posted by Dear Skin at 23:39

 Izgledati mlađe, svježe, zategnuto,blistavo, zdravo...san je svake žene ali i muškarca. Još  uvijek postoje predrasude prema tretmanima a najviše radi neznanja stoga sam pozvala u  goste Doc.dr.sc Srećka Budija specijalista opće i plastične kirurgije pri KB "Dubrava"  te jedinog licenciranog Mezotrax edukatora u RH. Profesor Budi je jedan od vodećih  stručnjaka u čiju stručnost sam se više puta uvjerila ali o tome vam tek planiram pisati a  danas samo za čitatelje ovog bloga; odgovori na mnoga pitanja čije odgovore nismo znali.

    Martina: Osim što ste poznati specijalist opće i plastične kirurgije, poznato je da ste  licencirani stručnjak i edukator za aplikaciju 3D Mesotrax mezonita. Po čemu su 3D  Mesotrax mezoniti posebniji naspram ostalih?
      Doc.dr.sc Budi: Mesotrax je nova, nekirurška metoda koja se sastoji u aplikaciji posebnih  atraumatskih iglica u odgovarajući sloj kože. Iglice su sterilne i vrlo tanke, debljine 0,3-0,4 mm. Po aplikaciji iglice se vade, a u odgovarajućem dijelu tkiva ostaje PDS  konac.  Polydioxanone (PDS) je sintetički monofilamentni konac koji se već dugo vremena koristi u plastičnoj kirurgiji i srodnim kirurškim strukama. Biokompatibilan je, sporo resorptivnog tipa.  U cijelosti se razgradi nakon 6-8 mjeseci. Cijelo vrijeme spore razgradnje u tkivu mezoniti stimuliraju reparacijske i regeneracijske procese, a čine i mehaničku potporu, suspenziju tkiva. Osim što PDS čini svojevrsnu suspenziju tkiva, stimulira i sintezu kolagena aktivacijom fibroblasta i miofibroblasta. Na taj način koži daje čvrstoću i tonus. Stimulira se i angiogeneza što koži daje bolju prokrvljenost. Dodatna elastičnost kože dobije se  dodatnom sintezom elastina a koža se hidratizira pojačanom sintezom hijaluronske kiseline. Rezultat je regenerirana koža s izrazitim poboljšanjem njene kompletne strukture i kvalitete. Koža postaje punija, zategnutija i čvršća a bore postaju manje uočljive ili u cijelosti nestanu. S ciljem još boljeg lifting efekta tretirane regije na tržištu su nove niti, tzv. COG (cog engl – zubić, trn). Iglice koje su napravljene od istog materijala a imaju „zubiće“ radi bolje suspenzije. U usporedbi s drugim nitima na tržištu ove Mezotrax mezoniti imaju niz prednosti; od vrlo jednostavne aplikacije do izuzetnog lifting i rejuvenacijskog rezultata.
edukacijski tim Mesotrax
MartinaŠto sve trebamo znati o mezonitima prije odlaska na tretman?
   Doc.dr.sc Budi: Nakon klasične dezinfekcije kože lica, posebnom, vrlo jednostavnom tehnikom postavljanja, mezoniti se postave tako da čine mrežu. Tretman mezonitima je minimalno bolan tako da se radi uglavnom uz prethodnu aplikaciju anestetičke kreme. Kod potrebe za većim korekcijama i osjetljivijih pacijenata može se dati i lokalna anestezija anesteziranjem odgovarajućih živaca koji inerviraju tretiranu regiju. Postupak je vrlo jednostavan, bez rezova i hospitalizacije. Vrijeme trajanja same aplikacije varira, zavisno o regiji i broju mezoniti; optimalno vrijeme trajanja zahvata je od 30-60 min. Za aplikaciju COG niti kod osjtetljivih pacijentica potrebna je provodna anestezija (lokalna anestezija u blizini živca)
Martina:   Tko je kandidat za mezonite a tko za filere ili botulinum toxin?
     Doc.dr.sc. BudiMezoniti se koriste za korekciju bora, brazdi, kožnih nabora i ožiljaka, nazolabijalnih i mentolabijalnih brazdi, bora oko nosa, korekciju „visećih jastučića“ u području donje vilice.  Mezonitima se posebno dobro mogu korigirati i tzv. „pušačke bore“, korigirati i podići podbradak. U iskusnim rukama moguće je učiniti i ozbiljnije korekcije  lica koje su nastale zbog bolesti ili ozljeda. Mogu se učiniti i značajne korekcije lica u smislu podizanja obrva, korekcije bora čela i glabelarne regije, rejuvenacije središnjeg dijela lica naglašavanjem obraza. Moguće je mezonitima ispuniti «podočnjake», ispuniti «upali rub» ispod očiju i vratiti licu i periorbitalnoj regiji svježiji izgled. Najnovijim tehnikama postavljanja mezoniti (COG nitit) može se podići i opuštena koža na drugim dijelovima tijela kao što su: koža koljena, trbuha, unutrašnje strane natkoljenica, nadlaktica, zona dekoltea, posebno vrata.
     Uz preciznu indikaciju i odličnu tehniku mezoniti je moguće je kombinirati s ostalim postupcima pomlađivanja nprm. PRP-om, lipofilingom masnim stanicama, pripravcima botulin toxina, laserom i pilinzima. Odlični se rezultati mogu postići kombinacijom filera na bazi hijaluronske kiseline i mezoniti, ili manjim operacijskim zahvatima (napr. Blefaroplastika) u kombinaciji s mezonitima i filerima. Izuzetno je važno naglasiti da Mezniti može i smije primjenjivati samo izuzetno dobro educirani liječnik s odgovarajućom licencom.  U slučaju da ih injicira nedovoljno educirana osoba moguće su komplikacije u smislu asimetrija, infekcija, granuloma i ožiljaka što može rezultirati ozbiljnim estetskim i funkcionalnim problemima. Najbolji kandidati su svakako pacijenti s realnim očekivanjima i povjerenjem u liječnika. 
     Martina:Tretman mezonita pomalo zvuči zastrašujuće, posebno osobama koje padaju u nesvijest na sam pogled na igle. Koliko je zapravo neugodan ovaj tretman i postoje li nus pojave ili se slobodno možemo vratiti svakodnevnim aktivnostima nakon tretmana?
    Doc.dr.sc.Budi: Postupak je vrlo jednostavan, minimalno traumatski tako da su i moguće nuspojave vrlo rijetke i kratkotrajne. Odmah po aplikaciji pacijent osjeća blago zatezanje u području tretirane regije. Prvih nekoliko dana po aplikaciji preporuča se izbjegavati jako sunce, saunu, solarij kao i teže tjelesne aktivnosti; intenzivniji fitness na tjedan dana. Prvi efekt mezoniti očekuje se već vrlo brzo po aplikaciji dok se maksimalni učinak vidi nakon mjesec dana. Učinak mezoniti traje dvije, ponekad i tri godine. Ako se postave i COG-ovi do 2 tjedna nakon tretmana se može osjećati grijanje i zatezanje tretirane regije. Moguća je pojava manjih modrica koje nestaju za par dana, a mogu se i vrlo jednostavno prekriti puderom.
      Martina: Činjenica je da se estetski zahvati i tretmani vrlo dobro konzumiraju u Hrvatskoj. Koji je razlog po Vašem mišljenju da konzumenti malo pričaju o tome ili ne žele priznati da su obavili neke korekcije? Jesmo li u strahu od osuđivanja okoline?
     Doc.dr.sc.Budi: Situacija je pomalo kontradiktorna. Neke klijentice žele strogu inkognitost što mi naravno poštujemo. Svakom Mesotrax postupku prrethodi obavezan detaljni pregled, razgovor kao i fotografiranje, te potpisivanje „pristanka“ na zahvat kojim se klijentica upoznaje sa svim detaljima i posttretmanskog dijela. Ima klijentica koje i te kako žele da se promjena vidi, čak i sugeriraju objavu fotografija prije i poslije tretmana.
     MartinaPoznato je da žene u tišini svoga doma obavljaju razne tretmane pomoću beauty gadgeta za kućnu upotrebu poput elektorstimulatora mišića lica, četki za čišćenje, silikonskih uređaja te dermarollera koji oponašaju mezoterapiju. Koliko takvi uređaji utječu na trajnost filera i mezonita te da li se njihova upotreba preporučuje nakon estetskih tretmana?
      Doc.dr.sc.Budi: Važno je napomenuti da je postupak postavljanja mezoniti i te kako dobro došao u kombinaciji s ostalim gore navedenim postupima rejuvenacije samo što treba napomenuti da bi postupke zagrijavanja lica (laser, frekvencija) nakon filera i mezoniti trebalo aplicirati s pauzom od barem 3 tjedna jer bi se zagrijavanjem dermisa ubrzala resorpcija filera i mezoniti. Postupke aplikacije fileta, mezoniti i botulinum toksina ja uobičajeno radim u istom aktu s odličnim rezultatima.
    Martina: Postoji li kakav kozmetički pripravak poput kreme ili seruma kojima možemo produžiti trajnost filera i mezonita ili su takvi proizvodi mit?
     Doc.dr.sc. Budi: Ne, ne postoje neke posebne kreme i pripravci koji održavaju i produžuju efekt filera i/ili mezoniti. Važno je pridržavati se svih uputa nakon tretmana uz napomenu važnosti kumulativnog efekta što znači da ako se nakon nekoliko mjeseci počinje gubiti efekt filera i/ili mezoniti preporuča se nadodati određen broj niti ili volumen filera. Na taj način će rezultati biti još dugotrajniji a efekt izvrstan. U razgovoru s mojim klijenticama uvijek naglašavam važnost i potrebu za održavanjem kumulativnog efekta !!!
     Martina:  Što po Vašem mišljenju anti-aging kozmetika može odraditi za naše lice? 
     Doc.dr.sc.Budi: Po svojoj profesiji sam plastični kirurg i uvijek sam skloniji „agresivnijim“ metodama rejuvenacije. „znači – u kožu ili odgovarajući sloj kože a ne na kožu“. Kozmetički pripravci mogu pridonjeti samo održavanju efekta u smislu vlažnosti, masnoće i sjaja kože. Uvjeren sam da se kombinacijom gore navedenih metoda uz dobro indicirane operacijske zahvate na gornjim i donjim vjeđama na primjer mogu postići izvrsni rezultati i na vrlo dugo vrijeme odgoditi potrebu za nekim složenijim kirurškim zahvatom na primjer face-liftom.

   Hvala profesoru Budiju na edukativnim odgovorima a sa Mesotrax mezonitima još nisam završila, tek vam planiram pokazati što mogu i koja je njihova prednost. Stay tuned!
3 komentari:

 1. Bravo Martina ! Postavila si prava pitanja.Drago mi je što ćeš još pisati o ovoj temi.Ja sam se prije 2 godine odlučila staviti mezoniti ne bi li se moji obraščići malo podignuli.Na žalost postupak nije imao baš nikakav efekt.Liječnik me uvjeravao da će se rezultati vidjeti tek nakon 3 mjeseca ali ja ih nikad nisam vidjela.Na mom licu zaista nije bilo nikakvih promjena..Koliko sam shavtila , dr. Budi to radi po nekoj suvremenijoj metodi i zanima me koliko postupak košta.Jako mi je drago što nakon filera i sličnih postupaka možemo bez straha koristiti naše kućne aparatiće.

  OdgovoriIzbriši
 2. Draga Željka, mezoniti daju fenomenalan učinak ako ih aplicira educirani liječnik te upotrijebi pravu vrstu mezonita, Nažalost i sama sam bila žrtva šarlatana koji stavljaju mezonite na nepravilan način koji nemaju efekta ni smisla i još ih naplaćuju ko suho zlato.
  O cijenama i svemu u vezi mezonita ću pisati za koji tjedan.

  OdgovoriIzbriši
 3. Pozz..puno dobrih informacija, zaista i puno hvala! Bilo bi dobro znati neku okvirnu cijenu ako je npr ukljucena i blefaroplastika..
  Zahvaljujem..tanja

  OdgovoriIzbriši