CRNA MAST

Mast amonijevog sulfogirodalata poznatija kao crna mast provlačila se kroz nekoliko mojih postova no zaslužuje poseban članak jer želim podijeliti sa vama svoje iskustvo ovim pripravkom te kako ja koristim.
ŠTO JE CRNA MAST? Mast amonijevog sulfogirodalata pripada skupini organskih dezinfekcijskih sredstava sa sumporom. Ima antiseptičko i protuupalno djelovanje, smiruje svrbež i djeluje kao keratoplastik (potiče zacjeljivanje kože). 
ČEMU SLUŽI CRNA MAST? Radi svog antiseptičkog djelovanja koristi se za smirivanje kožnih upala, na kožna oboljenja različitog porijekla: dermatomikoze, ekceme, furunkuloze, pruritus. Koristi se kada treba izvući neki sadržaj kao na primjer bodlje od ježa, čirevi, potkožne akne, urasle dlake, kurje oči i slično. 
KAKO SE KORISTI MAST? U uputstvima možete pročitati kako se crna mast nanosi dva puta dnevno u tankom sloju na oštećenom mjestu te se prekrije gazom, no međutim ako ju koristite u svrhu "izvlačenja" sadržaja ispod kože onda mast mora ići u debelom sloju te potom prekrijete gazom ili flasterom. Ono na što vas moram upozoriti je nesnosni intenzivan miris koji je stvarno neugodan ali dobro, u svrhu liječenja se izdrži a na to upozorite i svoga partnera. Također, crna mast je potpuno crne boje (otuda joj i takav naziv), vrlo guste teksture koja se lako pere sa kože toplom vodom. 
Ono što je bitno a pretpostavljam najviše interesantno su izvlačenje čireva i akni. Morate znati da se ovaj proizvod koristi u slučaju kada je nešto zaista potkožno i bolno, ne vrijedi za one akne koje su površinski i lako se istisnu već za ona čudovišta koja su duboko i bole. Isto vrijedi i za urasle dlake. Na takvo mjesto nanosi se mast nekoliko večeri uzastopce, kako sam već napisala: u debelom sloju te prekriti gazom ili flasterom i ujutro isprati. Trajanje "izvlačenja" je obično od 2-6 dana a kod nekih može biti duže no postupak se ponavlja dok neželjeni sadržaj ne izbije na površinu. Ukoliko se to ne dogodi unutar sedam dana obavezno potražite liječničku pomoć. Inače, ja sam za ovu mast prvi puta čula kada je član moje obitelji imao aterom iza uha a nikako nije želio otići liječniku da ga razreže i izliječi pa smo pokušali crnom masti. Mazali smo nekih 5-6 dana kada je aterom izletio van što je zaista bilo mučno i bolno ali je uspjelo. Ipak, u slučaju ateroma ja vam od srca preporučujem da odete liječniku jer se to rutinski rješava nego da se poput nas mučite danima no ovaj primjer sam vam samo navela da opišem svoj prvi susret sa ovim proizvodom. 
Nakon toga, crna mast je postala dio moje kućne ljekarne i kada mi se dogodi neki potkožni gad ili urasla dlaka obavezno je u upotrebi. Navodno se crna mast koristi i kod psorijaze no kako djeluje u tu svrhu ne mogu tvrditi obzirom da nitko u mojoj okolini nema psorijazu ali svakako se raspitajte kod dermatologa. 
Crna mast se može kupiti u svakoj ljekarni a cijena varira od 20 do 50 kuna. 
VAŽNO: mast se ne smije koristiti na sluznicama a moguće su iritacije u smislu laganog crvenila koje su normalne. Ukoliko vam nije pomogla unutar sedam dana, obavezno se javiti liječniku jer se u tom slučaju radi o nečemu što se mora rješavati liječnički. 
Na fotografiji je mast pod nazivom Gafrova mast koje nema u Hrvatskoj, ja sam ju nabavila u Srbiji a osim djelatne tvari ichthammolum sadrži dodatno zinc oxid i camfor pa zato nije potpuno crna već više smeđe boje no djelovanje je isto a miris je i dalje užas :D

Oznake: , , , ,