KAKO KOMBINIRATI PROIZVODE

Naučili smo da je C vitamin super za pore,bore,umoran ten i mrlje, da su AHA i BHA kiseline djelotvorne protiv mitesera, komedona i hiperpigmentacija a retinol najbolji protiv bora i akni. Uz sve to moramo paziti na hidrataciju i zaštitu od UV zraka a znamo i da su ulja fantastična za kožu. Kako sve to ubaciti u rutinu i kombinirati međusobno?
Naravno, ako nemate niti jedan od navedenih problema već je vaša koža normalna, jasno da ćete pripaziti samo na hidrataciju no ukoliko morate poput mene djelovati na neke probleme kako onda izabrati proizvode?
Krenut ću od sebe i opisati kako ja kombiniram sastojke i proizvode. Moja koža je mješovita, dakle T zona je masna te se na njoj pojavljuju proširene pore koje se vole puniti i čepiti. Na nosu kao kod većine redoviti stanovnici su miteseri dok se na bradi pojavljuju bijeli komedoni (klik).
Naravno, PMS akne mi nisu nimalo nepoznate, posebno na bradi, čeljusti i vratu (policistični jajnici). 
Obrazi su suhi, osjetljivi te na njima stanuje priličan broj ispucanih kapilara. 
Uz sve to imam 39 godina što je donijelo pokoju boru a nimalo nije pohvalna činjenica da sam pušač i malo spavam. Po svemu nabrojanom ja sam kandidat za sve i zato kombiniram razne sastojke i proizvode. 
Vrlo često možete primjetiti kako koristim riječ serum iz razloga što svojoj koži želim pružiti maksimalne koncentracije dok mi kreme služe isključivo kao zaštita bilo od UV zraka ili vremenskih utjecaja (vjetar, suh zrak).
Proizvodi sa retinolom koriste se isključivo navečer te ih ja koristim četiri noći u tjednu. Retinol je jedan od najdjelotvornijih sastojaka protiv bora i akni no ja ga koristim u svrhu anti-age njege. Više o retinolu pisala sam u ovom postu a recenzije nekih proizvoda sa retinolom možete pročitati klikom na ovaj link.  Vrlo je važno pratiti kako koža reagira na retinol te dogodi li se iritacija ili pretjerano ljuštenje treba prorijediti upotrebu (lagano crvenilo, peckanje i isušivanje je normalno).
AHA i BHA kiseline obožavam i one su najviše zaslužne da moji ožiljci od raskopanih akni i prištića brže zacijele, također najviše su zaslužne da na mom nosu nema mitesera. Koriste se poput retinola isključivo navečer i ne smiju se upotrebljavati zajedno s retinolom. Iz tog razloga, kiseline koristim najčešće prema potrebi. U danima PMS-a skoro svaku večer (tada ne koristim retinol) a za održavanje stanja koristim ih dvije večeri u tjednu. Što su AHA i BHA kiseline te recenzije nekih proizvoda možete pročitati ovdje  a ako imate jako osjetljivu kožu bacite pogled na PHA kiseline o kojima sam pisala u ovom postu. 
*NAPOMENA: Retinol ili kiseline se koriste na suhu i čistu kožu te ostavljaju 30-45 minuta samostalno a potom se koristi hidratantna krema.
C vitamin i antioksidansi su sastojci koje godinama koristim i nikada ne preskačem a takve proizvode koristim ujutro nakon umivanja a prije dnevne kreme. Najbolje ih je koristiti na čistu i suhu kožu te ostaviti samostalno 20-30 minuta. Taman to vrijeme iskoristim za kuhanje kave, doručak i spremanje na posao a potom stavljam dnevnu kremu, makeup itd. Recenzije nekih proizvoda možete pročitati klikom na ovaj link.
*NAPOMENA: C vitamin ostaje u koži 48 sati pa ga nije potrebno koristiti svaki dan 
Hidratantni serumi i ostali proizvodi su jako bitni posebno kada krenu zimski mjeseci tako da njih ubacujem naizmjenično sa C serumom što znači jedno jutro jedan a drugo jutro drugi mada hidratantne serume obilno mažem i kada se vratim sa posla nakon umivanja. S hidratacijom ne možete pogriješiti te ih koristite kada god imate potrebu i prilike.

Ukoliko pratite moj blog onda znate koliko volim biljna ulja(klik) a njih najčešće ubacujem u svoju rutinu zimi. Obično imam dan ili dva u tjednu kada sam cijeli dan kod kuće i to vrijeme iskoristim da se obilno nauljim od glave do pete jer ništa ne može vratiti lipide našoj koži ili kosi kao prava biljna ulja. Kap ulja također ubacujem u svoje hidratantne kreme da ih malo "pojačam" kada krene zima a posebno kao dodatak okoloočnim kremama. Probajte ukoliko niste, kap na primjer avokada može čuda napraviti za kožu oko očiju samostalno ili kao dodatak kremi. 
*NAPOMENA: ulja je najbolje koristiti samostalno a ne u kombinaciji s gore navedenim sastojcima. 
Pretpostavljam da vam sve ovo zvuči komplicirano ili previše no nažalost, u svojoj dugogodišnjoj potrazi još nisam pronašla proizvod koji će zadovoljiti sve potrebe moje kože i pružiti joj ono što u tom trenutku najviše treba. 
*NAPOMENA: koža može reagirati crvenilom ili laganim žarenjem kod retinola, kiselina i c vitamina što je normalno no ako osjetite jako zatezanje, isušenost i jako crvenilo navalite na čiste hidratacijske kreme te ulja koja najbolje obnavljaju kožu. 
Nadam se da sam vam uspjela objasniti kada se i na koji način kombiniraju različiti proizvodi a ukoliko imate dodatna pitanja slobodno ih ostavite u komentarima. Svakako pročitajte i post u kojem sam pisala koje su kombinacije za izbjegavanje (klik) i ne zaboravite da je iza svega uvijek potrebna krema sa UV zaštitom te dobra noćna hidratantna krema.


Oznake: , , , , , , ,