MERALYS HA KAPI ZA NOS I DEVIJACIJA SEPTUMA

izvor slike
Nedavno sam prisustvovala predstavljanju proizvoda koji je tako aktualan u zimskim mjesecima : kapi za nos i shvatila kako nikada nisam pisala o problemu od kojeg patim a to je devijacija septuma.
Za početak nekoliko riječi o novom proizvodu by Jadran Galenski Laboratorij: 
Meralys HA* je OTC lijek koji je osim standardne formulacije (ksilometazolinklorida koji je zaslužan za smanjenje otoka nosne sluznice i odčepljenje nosa te morske vode koja razrjeđuje sluz) dodatno obogaćen hijaluronskom kiselinom kao prirodnim ovlaživačem s dugotrajnim učinkom. Ona štiti i vlaži sluznicu nosa te omogućuje njezinu bolju regeneraciju u vrijeme učestalih zimskih hunjavica i prehlada.


Upravo zbog sinergije ovih triju komponenti, Meralys HA je superioran i potpuno jedinstven proizvod na našem tržištu koji svojim konceptom „3u1“ učinkovito oslobađa dišne puteve i smanjuje otok sluznice nosa i susjednih dijelova ždrijela te olakšava disanje. Dodatak morske vode dodatno smanjuje suhoću sluznice, razrjeđuje sluz i potiče prirodne mehanizme čišćenja. Meralys HA vlaži i štiti sluznicu nosa, omogućuje njezinu regeneraciju te povećava njenu elastičnost i čvrstoću.
 Dostupan u dvije jačine – Meralys HA 0,5 mg/ml sprej za nos za djecu od 2 do 12 godina i Meralys HA 1 mg/ml sprej za nos za djecu stariju od 12 godina i odrasle.
Kapi koristite na preporuku liječnika ili ljekarnika a uputu i nus pojave možete pročitati ovdje.
ŠTO JE DEVIJACIJA NOSNOG SEPTUMA? Najlakše objašnjeno, radi se o iskrivljenosti nosne pregrade radi čega dolazi do otežanog disanja. Simptomi su, logično, otežano disanje kroz nos i konstantno disanje na usta radi čega često dolazi do glavobolja i upala cijele Eustahijeve tube. Prepoznajete li se u ovome, toplo vam preporučujem da obavite rinoskopiju te utvrdite da li se i kod vas radi o devijaciji.Ja sam osobno ove simptome primjetila nakon puberteta te su moji roditelji često mislili da sam prehlađena te me vodili liječnicima koji nažalost nisu prepoznali ovu deformaciju tako da sam od djevojačke dobi primorana koristiti razne sprejeve i kapi za nos. Negdje sa dvadeset godina, moja se liječnica opće prakse promijenila i tek tada sam saznala moj kronični problem kod respiratornog disanja za kojeg sam iskreno prvi put čula. Nova liječnica objasnila mi je o čemu se radi i da devijacija može nastati kod porođaja, u djetinjstvu (pad na nos), ili jednostavno nakon neke traume koje se uopće ne moramo sjećati. Bilo kako bilo u mom slučaju, jednostavno me začepljenost jedne strane nosa (a mogu i obje) dovodila do ludila: glavobolje, podočnjaci, disanje na usta što uzrokuje žeđ, suha sluznica itd.
Kapi za nos nisu preporučljive koristiti konstantno stoga sam dugo godina vjerna upravo JGL-ovom Aquamarisu koji je osmišljen za svakodnevnu upotrebu i sadrži morsku vodu koja ljekovito djeluje na otežano disanje kod alergija, rinitisa, prehlada i gripa te je moj dugogodišnji pratioc posebno za dane kada mi je sluznica jako suha. Ipak, moram priznati da postoje dani kada zaista ne mogu bez konkretnih kapi za nos pa iako sam koristila kapi drugih proizvođača (Olynth) isprobala sam novi Meralys HA. Ono što sam u početku primjetila je da je potrebno puno manje proizvoda za jedno korištenje. Za informaciju, Olynth, Operil i Efedrin kapi sam morala po 3-4 puta posprejati kako bi oslobodila nos od "čepa" dok Meralys djeluje već nakon jednog ubrizgavanja pumpicom. Kroz nekoliko dana primjetila sam također da je učinak odčepljenog nosa puno duži mada kada me uhvati kronično, posebno sada u zimskim mjesecima ništa ne djeluje duže od 4 sata. Ne razumijem se previše u sastojke lijekova ali koliko sam uspoređivala, Meralys kao djelatnu tvar sadrži ksilometazolinklorid poput drugih kapi koje sam koristila ali u sastavu ima morsku vodu i hijaluronsku kiselinu koje očito produžuju učinak glavne djelatne tvari i time duže djeluje. Naravno, ako ste ovisnik o kapima poput mene, ne morate se složiti jer je i ovaj dio potpuno individualan kao i sve u životu no svakako vrijedi probati. 

Što se tiče operacije devijacije septuma, godinama razmišljam o istoj i čak napravila popis liječnika za koje sam dobila preporuke no nažalost, upoznala sam i veliki broj osoba koje su obavile operaciju a simptomi se ponovo vratili tako da sam još u fazi razmišljanja da li operirati ili ne. Iskreno, voljela bih se osloboditi svih kapi na ovom svijetu jednom zauvijek kao i raznih inhalacija i ljekovitih pripravaka no dok me netko dobro ne uvjeri da odem na operaciju, nastavljam sa Aquamaris i Meralys kao trenutne zimske favorite. 

Patite li od devijacije septuma? Kako se nosite s ovom deformacijom?

Oznake: , , ,