SVE O DEHIDRACIJI I NAJČEŠĆE GREŠKE U NJEZI

Dehidriranost kože je sve češće prisutan termin u opisivanjima i analizama stanja kože a kako nam stižu hladniji dani, počinju muke u smislu odgovarajuće njege jer jednostavno zimi imamo specifične probleme te su rijetki oni koji se u zimskim mjesecima osjećaju ugodno u koži bez obzira na tip. Mnoge osobe miješaju tipove i stanja kože te se jednostavno ne znaju prepoznati simptome dehidracije ili miješaju tip i trenutno stanje. 
ŠTO JE DEHIDRACIJA? Prvo i osnovno, dehidracija je stanje kože koje mogu imati svi tipovi (masna, suha, mješovita). Kako prepoznati tip i stanje kože pisala sam u ovom postu i vrlo je važno da razlučite činjenicu da je dehidracija stanje koje je trenutno a može biti i kronično što treba hitno mijenjati. Simptomi dehidriranosti su osjećaj zategnutosti kao da vam je koža tijesna, osjećaj isušenosti, ljuskanje na nekim dijelovima lica i tijela, crvenilo, gruba površina kože i puno vidljivije bore čime riskirate da postanu sve dublje. Ključna riječ je : daj mi vlage!
RAZLIKA IZMEĐU SUHE I DEHIDRIRANE KOŽE: Kako smo naučili, suha koža je tip kože, znači nešto sa čime se rodimo i teško možemo promijeniti dok je dehidriranost stanje uslijed različitih uzroka: stres, suhi zrak u prostorijama, nedovoljno kretanje na svježem zraku, nedovoljna njega, premalo tekućine...Problem je što su simptomi jako slični da ne kažem isti i zato me ne čudi kako mnogi kažu da imaju suhu kožu a zapravo je samo dehidrirana. Osnovna razlika je što su suhoj koži potrebni lipidi (masnoća) dok dehidriranoj vlaga. Što se događa kada pomiješamo suhoću i dehidriranost? Počinjemo kupovati preparate za suhu kožu koji su hranjivi i ukoliko vam je koža na primjer mješovita ali dehidrirana, prehranjivi sastojci mogu dovesti do iskakanja prištića, akni te masnog i teškog osjećaja na licu što nije nimalo ugodno. U drugom slučaju kada pomiješamo dehidriranost sa suhom kožom kupujemo hidratantne preparate za vraćanje vlage što je ok ali vrlo često nedovoljno tako da suha koža stalno traži još. 
MASNA DEHIDRIRANA KOŽA: Vrlo čest slučaj kod masne kože koja luči previše sebuma i konstantno se sjaji ali imate i osjećaj da vas sve zateže a na licu se pojavljuju crvenilo i ljuskavost. Kod masne kože se često događa da osobe vječito matiraju svoje lice raznim matirajućim kremicama i puderima te ne pružaju dovoljno vlage zato dođe do dehidriranosti koja na ovakvoj koži postaje puno veći problem. Naime, kada koža nema vlage počinje lučiti još više sebuma te se ona još više masti, sebum začepljuje pore tako da odjednom imate masni sjaj, mitesere, prištiće, ljuskice a koža vas zateže i ne osjećate se ugodno tako da ni sami ne znate što više koristiti.
KAKO SE BORITI PROTIV DEHIDRIRANOSTI?
ŠTO SVE MOŽE BITI DEHIDRIRANO? 


ZAKLJUČAK: Nažalost ja ne mogu napisati čarobnu formulu koja će odgovarati svima ali pokušavam vam ukazati na neke razlike i pogreške koje činimo u svakodnevnoj rutini a koje otežavaju održavanje normalnog stanja kože za kojim težimo. Kroz recenzije raznih proizvoda možete čitati o mojem iskustvu obzirom da često zapadnem u stanje dehidriranosti ali najvažnije od svega je pronaći najbolju formulu i kombinaciju proizvoda koji vama funkcioniraju i zapamtite da ona ne mora biti pun pogodak niti svaki dan a kamoli kroz duži period. Nerealno je očekivati da će vam jedna te ista krema, ulje ili serum uvijek jednako odgovarati jer niti je svaki dan jednak niti je naša koža potpuno u istom stanju svaki dan. Najvažnije je da izbjegavate alkohol i agresivne čistaće za lice, kosu i tijelo te odmah danas prebacite mokre ručnike na vaše radijatore i vlažite zrak pijuckajući čašu vode.

Koji su vaši savjeti protiv dehidracije? 



Oznake: , ,