SVE O SASTOJCIMA: TALC (TALK)

Učinkovitost proizvoda kao i njegov efekt najviše ovisi o sastojcima koji prema zakonu moraju pisati na ambalaži svakog kozmetičkog proizvoda kojeg kupite a najčešće ćete ih pronaći pod nazivima "ingredients", "INCI" ili "sastav". Kako se čitaju sastojci, pisala sam u ovom postu a odlučila sam otvoriti novu kategoriju na blogu te unutar ove kategorije jednom tjedno detaljno opisati pojedine sastojke. O nekim sastojcima sam već pisala a možete ih pronaći na dnu ovog posta. Današnji post govori o talku o kojem ste vjerojatno već čitali mnogo tekstova za i protiv.
ŠTO JE TALK?  
Kemijski naziv glasi magnezij silikat a radi se o tzv. glinenom mineralu pa iako zagovaram korištenje minerala u kozmetici, zašto je talk upitan? Naime, ako uzmete ovog trena vaše pudere u kamenu ili prahu, rumenila, sjenila, dezodoranse, baby pudere ili bilo koji proizvod koji imate praškastog oblika primjetiti ćete ovaj sastojak vrlo visoko u popisu. Talk se dodaje u praškaste proizvode kako bi matirao, sušio i isušivao kožu zato je najčešće u onim proizvodima namijenjenim masnoj koži. 

ZAŠTO IZBJEGAVATI TALK? Često možete pročitati kako je talk kancerogen te da postoje studije koje kažu da dugotrajna izloženost njegovim česticama može povećati rizik od karcinoma pluća. Ja osobno nisam pronašla niti jedan dokaz o toj povezanosti a zapravo se radi o tome da je talk bio onečišćen azbestom koji je kancerogen. Iskreno, mislim da danas kozmetička industrija koristi pročišćeni talk što moraju dokazati raznim rendgenskim i mikrobiološkim analizama i isto tako mislim da je ta priča oko raka previše napuhana jer su studije dokazale da kod udisaja velike količine talka tijekom dvije godine postoje respiratorni problemi ali ne zbog direktnog učinka talka već zbog kronične toksičnosti uslijed preopterećenja česticama i ne znam zaista koliko bi kozmetičkih proizvoda trebalo dnevno udisati da dođe do toga. Na stranu teorije oko kancerogenosti, tu ostavljam svakome na izbor da misli o tome što želi no ono na što ja želim upozoriti je sljedeće: talk jako začepljuje pore pa ako ste "sretnica" s masnom kožom sklonoj nepravilnostima i nikako se ne možete riješiti komedona, mitesera i začepljenih pora a uporno koristite proizvode sa talkom, nemojte se čuditi što nikako da riješite problem. 
Isto tako, talk ne dozvoljava koži da diše ali smiruje nadraženost i zato je čest sastojak baby pudera. 
GDJE NEMA TALKA? Prva i osnovna stvar je ako želite izbjeći ovaj sastojak je da čitate sastojke na ambalažama i dobre se informirate prije kupovine. Ja sam puno istraživala i sa žaljenjem moram napisati da nema mnogo brendova koji ne sadrže ovaj sastojak. Čak sam se neugodno iznenadila kada sam pronašla talk na proizvodima renomiranih kuća koji se deklariraju kao jako prirodni i zdravi kao npr Lush. Bilo kako bilo, oni brendovi dekorativne kozmetike za koje ja znam da ne sadrže talk su Coleur Caramel, EveryDays Minerals, Jane Iredale, The Balm, Becca, Inika, Burts Bees (baby puder)...
Što se tiče ostalih proizvoda kao na primjer dezodoranasa koji sadrže talk vrijedi ista stvar: talk u dezićima suši kožu i održava ju suhom kod prekomjernog znojenja i najčešće ostavlja bijeli trag na koži kojeg tako mrzimo. Kod ovih proizvoda je bitno izbjegavati talk jer također začepljuje pore pa i ovdje ima prilično lošu reputaciju.
Cijene ovakvih proizvoda su nešto više od drogerijskih ali barem znate što stavljate na kožu te će vam ona biti zahvalna a kada pogledate koliko puder ili rumenilo traje mislim da je odlična investicija. Naravno, ako znate za još brendova koji ga ne sadrže, slobodno upišite u komentar. 
KOJE SU ZAMJENE ZA TALK? Obzirom da je svrha talka upijanje masnoće i vlage sa kože ili kose, odlična alternativa je rižino brašno, krumpirov i kukuruzni škrob.
NAPOMENA: Talk u kozmetici nije rezerviran samo za povoljne drogerijske brendove, možete ga naći i u visoko-brendiranoj kozmetici pa čak i onoj koja se deklarira kao 100% prirodna i mineralna zato valja jedino čitati sastojke. 

Izbjegavate li talk u kozmetičkim proizvodima ili ne obraćate pažnju na njega? 

OSTALI POSTOVI NA TEMU SASTOJAKA:


KAKO ČITATI SASTOJKE NA KOZMETIČKIM PROIZVODIMA
SVE O RETINOLU
SVE O HIJALURONSKOJ KISELINI
SVE O SILIKONIMA U KOZMETICI
SVE O ALKOHOLU U KOZMETICI
SVE O SPF ZAŠTITI

Oznake: , ,