UZROCI NASTANKA NEPRAVILNOSTI



 Kakav god tip kože imali, nema osobe da se jednom ne susretne s pokojim prištićem ili aknom. Naravno, akni postoji više vrsta i ako patite od nekog težeg oblika (Acne comedonica, Acne papulopustulosa, Acne conglobata...) bitno je da se obratite dermatologu koji će odrediti potrebnu terapiju a ja danas tipkam o onim aknama i prištićima koje ne možemo svrstati u kožne bolesti već u povremena ili česta stanja te kojima ne znamo uzrok.
Najčešće se akne pojavljuju na nekim mjestima na licu i postoji nepisano pravilo koje izgleda ovako:

 1. Hormoni: najčešći uzročnik akni što je nama ženama itekako poznato posebno za vrijeme PMS-a, nakon uzimanja kontracepcije i ostalih hormonalnih promjena u organizmu. Najčešće se pojavljuju na bradi, vilici i vratu a mogu se povezati i sa PCOS odnosno policističnim jajnicima (klik). Na ovaj uzrok teško možemo utjecati ali možemo držati pod kontrolom. Prvenstveno je bitno da držite svoje hormone pod kontrolom (ako je potrebno uz liječničku pomoć) a za sve ostale toplo preporučujem pripravke od vrkute i konopljike također u dogovoru sa liječnikom. Isto tako bitno je ako ste skloni takvim aknama poput mene, pripaziti na kritična područja i djelovati proizvodima koji djeluju. Meni puno pomaže BHA i AHA kiseline ali to je individualno i ne mora vama.
2. Stres: uzročnik koji može biti veliki okidač za izbijanja a ima veze i sa hormonima jer stres potiče adrenalin i testosteron. Izbijanja se najčešće pojavljuju na T zoni i bradi ali ne mora biti pravilo. Mislim da nema tko nije pod stresom ali nekako žene oko 30-te su najviše pogođene ovim stanjem jer manje spavaju, vode užurban život i preveliki tempo tako da je potrebno koliko je moguće uspostaviti ravnotežu te u tim trenucima koristiti proizvode koji će što prije sanirati izbijanja.
3. Mlijeko i mliječni proizvodi: konzumirate dosta mlijeka, sira i raznih krema? Kod mene je mlijeko veliki okidač zato vam toplo preporučujem da ga što više smanjite jer također sadrži hormone koji mogu uzrokovati neželjene goste na licu. Pokušajte ga barem mjesec dana izbaciti i pratite promjene.
4. Kozmetika, makeup: pogrešna kozmetika može također uzrokovati akne i tu je bitno dobro proučiti sastav onog što koristite a to se odnosi i na dekorativu i preparativu. O komedonim sastojcima sam pisala ovdje. Neki sastojci su jako komedoni a neki potencionalno što znači da ne moraju svima izazivati akne. Ako ste skloni nepravilnostima najbolje ih je izbjegavati a ako imate sreće da se prištići i akne rijetko pojave onda na vašoj koži komedoni sastojci ne rade puno štete. Isto tako, puno šminke može uzrokovati akne kao i neredovito čišćenje pribora za šminkanje jer se prenose bakterije pa pripazite na taj dio.
5. Mobitel, posteljina: uzročnici na koje malo obraćamo pažnju a radi se o jastučnicama, šalovima i mobitelima. Naime, to su predmeti kojima često dotičemo lice i prenosimo bakterije tako da ako vas muče nepravilnosti posebno na obrazima, razmislite o ovim mogućim okidačima. Meni konkretno šalovi prilično smetaju i dugo su me mučile akne na vratu i bradi a nisam bila sigurna zašto dok nisam shvatila da su pojačane u zimskim mjesecima kada nosim šal i marame.
6. Nepravilna njega: vrlo često ne njegujemo kožu kako treba ili na pogrešan način. Prva stvar je temeljito čišćenje lica dva puta dnevno. Pod ovim mislim dobro sredstvo koje dubinski očisti a ne isuši kožu (pjene, gelovi, spuni, losioni) i redoviti piling koji se bira prema potrebama i tipu kože (klik). Ukoliko nismo dobro očistili sve nečistoće i odumrle stanice mogu se dogoditi začepljenja pora pa kada na takvo stanje još nanesete kremu i makeup eto nevolje. Druga stvar je dehidriranost i suhoća kože. Ako ne hranimo ili vlažimo kožu ona se počinje sama ovlaživati na način da luči sebum i tako dodatno uzrokuje navalu prištića na nekim dijelovima lica. Hidratantna krema neka vam bude osnov za njegu bilo kojeg tipa kože. Kod masne kože su najveći problem matirajuća sredstva kojima obilno maltretiramo kožu tijekom dana. Obavezno u tom slučaju pripazite da krema osim što matira ima i hidratantne sastojke ili upotrijebite serum a navečer obavezno nakon čišćenja pružiti koži dobru hidrataciju. Nema veze ako se noću sjajite, to ionako nitko ne vidi ali pružite i masnoj koži puno vlage.

KAKO POMOĆI KOŽI?
Vrlo je važno prepoznati uzročnike vaših izbijanja na licu kako bi uklonili sve moguće rizike. Vrlo je važno znati da ako se to događa povremeno onda nemojte preventivno koristiti proizvode za problematičnu kožu jer ona to nije i tako ju samo nepotrebno isušujete. Moj savjet je svima da kada nastupi stres, PMS i slično na tim dijelovima lica koristiti tonike bez alkohola te mazati područja onim što vam odgovara. Kako sam napisala, ja koristim AHA/BHA kiseline u takvim slučajevima ali ne znači da će svima odgovarati. Nekome će na primjer bolje djelovati nešto sa čajevcem, niacinamidom i slično i što koristiti je vrlo individualno zato morate same isprobati neke stvari kako biste znali što će biti vaš SOS prijatelj. Također, jako je važno da pazite na higijenu kozmetike, redovito dezinficirate i čistite četke, ne dirate ta mjesta prljavim rukama a što se tiče makeup-a toplo preporučujem prave mineralne pudere koji smiruju upalu i sprječavaju da se šire dalje (klik).


Znate li prepoznati uzroke svojih nepravilnosti ili ih tek tražite? Kako djelujete u takvim situacijama?


Oznake: , , , , ,