MASKA OD KOLOIDNE ZOBI


Ako ste ikada posjetili neki ozbiljni kozmetički salon te se nakon čišćenja lica čudom čudili kako vam se lice umirilo te niste još dva dana nakon tretmana izgledali poput mesnog nareska onda je velika vjerojatnost da vam je kozmetičarka nanijela masku o kojoj vam danas tipkam.
ŠTO JE KOLOIDNA ZOB? koloidna zobena kaša je pročišćeno zobeno brašno i dolazi u prahu odnosno baš izgleda poput brašna. Zovu ga pravim  „blagom“ za osjetljivu i nadraženu kožu a posebno kod atopijskog dermatitisa. O kliničkim spoznajama o protuupalnim sastojcima zobi možete pročitati ovdje  a ja ću spomenuti dobro poznati beta glukan i lipide iz zobi koji su najpoznatiji sastojci kod ublažavanja atopije, svrbeži i osjetljivosti. 
ČEMU SLUŽI KOLOIDNA ZOB? 
Sada kada sam vam malo približila o čemu se radi vjerojatno ste nestrpljivi da saznate kako se koloidna zob koristi. Obzirom da je u prahu od zobi se radi maska za lice i na internetu ćete pročitati niz recepata kako jednostavno koloidnu zob pomiješate s vodom te nanesete na lice i/ili dijelove tijela. Međutim, ja osobno ne bih preporučila ovakav način primjene koji nije nedjelotvoran ali ono što će vam se dogoditi jest da se maska osuši u roku 5 minuta i počinje jako stezati kožu te idućih 15 minuta djelovanja dočekate kao suhe smokve. Evo kako ja koristim i na koji način mi se pokazala najboljom.
POTREBNO:
Postupak je jednostavan, u prah zobi umiješajte par kapi ulja, 1-2 pumpice hidratantnog seruma, malo maske za lice i dodate onoliko vode da dobijete kompaktnu srednje gustu smjesu. Ovaj dio je individualan i možete se zapravo igrati svojim kombinacijama. Nije nužno da stavite sve što ja stavim, možete na primjer umjesto maske ili seruma dodati hidratantnu kremu ili ono što imate u kući ali ovakvim način zapravo dobijemo masku koja je ugodna na koži, koja ne zateže kožu te uz blagodati zobi, koži pružate još dragocjenih sastojaka. Nakon miksanja, masku jednostavno nanesite na lice i dijelove tijela koji vas svrbe ili iritiraju te ostavite 20 minuta i potom isperete mlakom vodom. Na ovaj način maska će se duže sušiti a možda se do kraja djelovanja niti neće osušiti do kraja, ovisno koliko ste dodatnih sastojaka umiješali ali nakon uklanjanja koža je divno umirena+nahranjena.


ŠTO MASKA OD KOLOIDNE ZOBI RADI? Ova maska prvenstveno snažno umiruje kožu, posebno kod svrbeža i iritacija koja su česta kod djece i stoga je koloidna zob zauzela visoko mjesto dermatološkoj i pedijatrijskoj primjeni. Dakle, ovo je nešto što nakon pola sata drastično umiruje bilo koji gore navedeni problem mada naravno, kod kroničnih problema ne možete očekivati čudo u smislu da će ova ili bilo koja druga maska ukloniti problem jer neće. Osim ako masku, koloidnu zob možete koristiti i kao kupku na način da jednostavno u kadu ubacite nekoliko žlica praha i kupate se 15 do 20 minuta. Ja osobno ovu masku koristim prema potrebi, odnosno kad osjetim da mi je koža jako crvena i osjetljiva a najviše ju volim koristiti na rukama gdje mi je koža prava katastrofa od suhoće i crvenila. 
GDJE NABAVITI KOLOIDNU ZOB? U bolje opskrbljenim ljekarnama i specijalnim trgovinama a cijene se kreću cca 50 kn (100 grama) te 100 kn (250 grama).
Vjerujem da svi kod kuće imamo neki serum, ulje, masku ili samo hidratantnu kremu tako da taj trošak ne računam pa obzirom na cijenu same koloidne zobi i količine, mislim da za zaista malo novca možete pomoći sebi i bližnjima kod neugodnih simptoma kožnih reakcija. 

Jeste li već probali koloidnu zob ili tek namjeravate?

  

Oznake: , , ,