SVE O SASTOJCIMA: TENZIDI


Nastavljamo sa redovitom kategorijom "Sve o sastojcima" te su danas na redu tenzidi za koje ste vjerujem barem jednom čuli ili čitali prilikom čitanja sastojaka a o čemu se točno radi? Jeste li ponekad osjetili jaku svrbež i suhoću nakon gela za tuširanje, šampona ili sredstva za pranje? Možda su upravo uproblem tenzidi...
TENZIDI su površinski aktivne tvari a nazivaju se još i surfakanti. Najčešće se nalaze u proizvodima za čišćenje jer razgrađuju nečistoću i smanjuju površinsku napetost vode tako da vjerojatno ne postoji sredstvo za čišćenje stvari ili tijela da nema tenzida. Međutim, tenzidi mogu izazvati alergije i iritacije na koži i vlasištu ako su agresivni i zato je bitno razlikovati agresivne od blagih tenzida koji su na bazi šećera ili kokosa.
VRSTE TENZIDA: Stručna podjela tenzida glasi ovako: anionski, kationski, neinogeni i amfoterni tenzidi no nama laicima ova informacija malo znači. U svakom slučaju dobro je znati ako se nekada susretnete sa ovakvom podjelom. Ono što nas zanima koji tenzidi su poželjni za nas a koje treba izbjegavati.
Agresivni tenzidi su natrijum lauril sulfat (NLS),ammonium laureth sulfate, sodium lauryl sulfat (SLS), sodium laureth sulfate (SLES) koji su najčešći u kozmetici a posebno šamponima te najviše na udaru. Ovi tenzidi isušuju kožu i vlasište te iritiraju kožu do te mjere da ju oštećuju što može uzrokovati suhoću i svrbež. Ako ste ikada dobili sličnu reakciju od svog šampona ili sredstva za pranje provjerite da ne sadrže ove tenzide. Naravno, ovaj dio je individualan i puno puta ćete pročitati ili čuti kako nekoga ti sastojci nisu nimalo isušili ili iritirali no dugoročno mogu, zato ako ste osjetljivi ili želite smanjiti rizik na minimum svakako ih izbjegavajte.
Zašto se ovi tenzidi tako masovno koriste? Razlog je niska cijena proizvodnje i dostupnost zato većinom proizvodi s ovim sastojcima su niske cijene mada ne mora značiti da u nekom skupom proizvodu ne pronađete ove jeftine i agresivne tenzide.
Blagi tenzidi su najbolja zamjena za ove gore opisane i najčešće se nalaze u eko i prirodnim proizvodima. Dolaze iz prirodnih izvora, uglavnom iz kokosa ili šećera a najčešći su Sodium coco-sulfate, Cocamidopropyl Betaine, disodium lauryl sulfosuccinate, Cocoamphocarboxyglycinate, Decyl Glucoside, Almond Glycerides, Sodium Lauroyl Sarcosinate.
ZAŠTO OBRATITI PAŽNJU NA TENZIDE? Kako sam već spomenula, upotreba agresivnih tenzida može izazvati isušivanje i iritacije kože no ne treba panično pobacati svoju kozmetiku iz kupaone jer nije problem ako perete kosu sa šamponom koji sadrži SLS jednom-dva puta tjedno, problem je ako koristite više proizvoda sa ovim tenzidom i to svakodnevno što dugoročno nije dobro za kožu. Ovdje ne mislim isključivo na kozmetiku već i na razna sredstva za čišćenje i sapune za ruke jer zamislite koje sve proizvode svakodnevno koristimo: paste za zube, gelovi za pranje, umivanje, šamponi... Kada birate kozmetiku, najbolje je izabrati proizvod koji sadrži nekoliko blagih tenzida nego jedan agresivan (npr SLS) i apsolutno ne znači ako se netko reklamira kao prirodan brend da nećete u sastojcima pronaći agresivne tenzide. Jedini proizvođači koji su se odrekli agresivnih tenzida su proizvođači prirodne organske kozmetike. Blagi tenzidi se nešto manje pjene od agresivnih pa neke osobe komentiraju da nemaju osjećaj čistoće nakon upotrebe no moram naglasiti da je to apsolutno predrasuda jer ako se neki proizvod ne pjeni jako ne znači da nije kvalitetno očistio kožu ili kosu.

Pazite li na tenzide u kozmetici?

OSTALI POSTOVI NA TEMU SASTOJAKA:


KAKO ČITATI SASTOJKE NA KOZMETIČKIM PROIZVODIMA
SVE O RETINOLU
SVE O HIJALURONSKOJ KISELINI
SVE O SILIKONIMA U KOZMETICI
SVE O ALKOHOLU U KOZMETICI
SVE O SPF ZAŠTITI
SVE O TALCU


Oznake: ,