FOLIKULITIS NAKON DEPILACIJE

Vjerujem da su rijetke osobe koje se niti jednom u životu nisu susrele s problemom zvan folikulitis odnosno upalom folikula dlake.
Što je to i kako izgleda? Folikulitis je bakterijska upala folikule dlake i postoje razni uzroci koji ga uzrokuju: bakterije, virusi, gljivice, trenje kože uslijed nošenja uske odjeće, depilacija, brijanje, akne, dermatitis, ogrebotine ili ozljede.
Folikulitis obično sam prolazi za nekoliko dana i radi se o površinskom stanju kože no u slučajevima da su simptomi dugotrajni ili se često javljaju potrebno se obratiti liječniku. Srećom, nisam imala problema s težim oblicima i stoga današnji post govori o folikulitisu nastalom nakon depilacija.
Ukoliko ste barem jednom u životu depilirali dlake, vjerojatno ste primjetili manje ili veće crvene prištiće ili kvrge koje su ili pune gnoja ili suhe te obično svrbe. Bez obzira na način ili metodu depiliranja (britvice, depilatori, vosak...) ovakvi simptomi su skoro postali normalni. Razlog je jednostavan: depiliranjem otvaramo put bakterijama koje prodiru u folikul dlake i tamo uzrokuju upale.
folikulitis na kosi uzrokovan brijanjem glave/izvor fotografije 
Kako spriječiti/liječiti folikulitis? Nažalost, nema posebne metode u sprečavanju ovog neugodnog simptoma osim uobičajenih savjeta poput pilinga kože prije depiliranja no postoji dobra vijest koja  kod većine prolazi: redovitim depiliranjem, folikulitis se sve manje i manje pojavljuje pa je bolje da se redovito depilirate a ne kampanjski na ljeto (kao ja) jer tadao muke po prištićima kreću ispočetka.
Postoji još jedna odlična stvar a to je visoka frekvencija koju koriste kozmetički saloni a služi dezinfekciji kože i njenom bržem regeneriranju i zacjeljivanju stoga ako planirate obaviti depilaciju u salonima, raspitajte se koji posjeduje aparat za visoku frekvenciju.
Što se tiče preparata, najbolje je nakon depilacije koristiti obični baby puder koji će na području depilirane zone upiti znoj i višak sebuma a ujedno i smiriti iritacije. Kad smo kod toga, ne uskačite odmah u usku odjeću barem dva dana nakon depilacije kako bi spriječili trenje i znojenje tih dijelova.  Vrlo je važno i nošenje pamućne odjeće, posebno ako se bavite sportom jer sintetika pogoduje iritacijama a nakon šoka zvanog depilacija, ne treba vam nikakvi dodatni okidači za moguće iritacije.
Brijanje britvicom je posebna priča i nadam se da je svima jasno kako britvicu ne treba dijeliti ni sa kim i najbolje je koristiti jednokratne britvice koliko je moguće, u suprotnom britvicu obavezno dezinficirati prije i nakon upotrebe. 
Prištiće i kvrgice nikako ne dirajte i ne istiskujete jer riskirate još veću upalu pa se problem koji traje nekoliko dana pretvara u noćnu moru od nekoliko tjedana s rizikom od stvaranja ožiljaka
Folikulitis može zaista biti frustrirajući, posebno na licu te mi se ponekad  čini da kada prođu iritacije i prištići, pojave se ponovno dlake i tako stalno u krug, no iz svog iskustva mogu potvrditi da su simptomi redovitom depilacijom sve manji i manji. Osim toga, trenutno testiram jednu metodu koja bi trebala riješiti problem uraslih dlaka, folikulitisa i dlačica dugoročno, no o tome uskoro :)

Patite li od folikulitisa? Kako se borite sa simptomima?

Oznake: , ,