TOP 5 OBMANA I PREDRASUDA

Drage moje, kao što znate, kozmetika je moja velika strast radi koje je i nastao ovaj blog koji me povezao sa mnogim osobama koje nešto nude, savjetuju ali i onima koje traže informacije i konzumiraju preparate i tretmane. Slušajući i čitajući mnoge slučajeve i pitanja, danas sam odlučila napisati top 5 obmana za koje JA mislim da su totalne gluposti. 
1. Vrlo često mi se obrate mlade žene i priča ide ovako: "Imam 27 godina i još sam premlada za kremu." Moje protupitanje glasi: "Kakav tip kože imate? Ne osjećate nikakvo zatezanje niti potrebu?" odgovor uvijek glasi da je koža osjetljiva i suha ali mlade dame misle da su sa 27 ili 30 godina premlade za korištenje krema za lice te ih odgađaju za 40-te ili 50-te godine. 
Dakle, super ako nekome ne treba krema za lice niti preparativa, ali nikada neću podržati korištenje makeup-a direktno na licu i smatram da je ovakvo mišljenje totalno pogrešno jer sa 27 godina niste premladi za korištenje preparative prilagođene vašem tipu i stanju kože jer sa 40 ili 50 kada koža bude izgubila tonus i elastičnost onda slaba pomoć i od zlatne kreme za lice.
2. "Ne želim dezodorans u stiku ili rol-onu jer oni začepljuju pore pa biram samo deziće u spreju". Velika predrasuda jer neće vam oblik dezodoransa začepiti pore već sastojci, konkretno aluminij i talk.
3. "Nema šanse da idem na čišćenje lica, zadnji put sam bila upaljena još gore". Ok, kod ovakvog komentara uvijek pitam sa kojom kozmetikom radi kozmetičarka i obično osoba ne zna odgovor. Čišćenje lica je odlična stvar ali na njemu nemojte štedjeti. Badava povoljan tretman ako se radi sa ne dermatološkom kozmetikom koja može biti komedogena tako da se uvijek raspitajte prije tretmana koji je postupak i kojim preparatima se radi. Isto tako kod čišćenja lica su problem iglice kojima se otvara pora. Naime, ako se istom iglicom otvara inficirana pora a potom pređe na drugi dio lica, velika je vjerojatnost da će se prenijeti infekcija pa zato često nakon čišćenja dođete kući još upaljenijih lica i aknama gdje ih niste do tada imale. Ukoliko se nudi masaža lica uljima nakon tretmana čišćenja, definitivno potražite drugi salon. Ama, kakva masaža uljima na otvorene pore i iritirano lice??
4. Tretman kisikom ili ozonom. Ovaj tretman nije neka novost, čula sam za njega prije nekoliko godina pa čak i isprobala ali iskreno se  čudim da to još postoji jednako kao i solariji. Tretman obećava pomlađivanje kože na način da kisik potjera razvoj novog kolagena dok prosječna cijena tretmana iznosi 500 kn. Moja topla preporuka, krenite za te novce u prirodu i nadišite se čistog kisika pa da vidite kako je koža napeta i sjajna.
5.PRP terapija pomlađivanja matičnim stanicama: meni zaista ne ide u glavu tko ove tretmane plaća? Ja kao laik razmišljam ovako; izvade ti krv koju nitko ne pregleda niti ne analizira, potom krv pomiješaju sa nekim serumom i potom apliciraju u lice? Kako znate kada se vadi krv? Na prazan, pun želudac? Iz koje vene se vadi krv? Gdje su pravila kod vađenja krvi kao što postoje stroga pravila kada vadite krv za analizu? Pozivanje na pomlađivanje ovom metodom je najobičniji marketinški trik jer činjenica je da u krvi ima jako malo matičnih stanica i to su tzv krvotvorne matične stanice (CD 34) koje ništa neće napraviti za vašu kožu. Krvna tekućina, odnosno plazma nema stanica i da bi se iz tih krvotvornih dobilo više matičnih stanica to bi koštalo jako, jako puno a postupak bi izgledao poput onog prilikom uzimanja matičnih za transplataciju. 
Gornji sloj kože se sastoji u principu od mrtvih stanica te što god aplicirali u njega neće preživjeti jer nema hrane tako da bi se trebalo jako duboko aplicirati ali i tada je upitno djelovanje jer jednostavno nema nikakvih dokaza. Mislim, da se možemo samo tako jednostavno izliječiti onda čemu postoje pupkovine banke matičnih stanica? Kako to da nije leukemija već izliječena itd...
Najbolji primjer marketinga oko ovog tretmana je fotka Kim Kardashian sa krvavim licem no kada se apliciraju tzv vaše matične stanice, tekućina je žuta i želatinasta i nigdje traga krvi kao na ovoj fotki. Uostalom, imala sam prilike upoznati deseteke žena koje su se podvrgnule ovom tretmanu i od niti jedne nisam čula pozitivan dojam a da ne kažem da ovaj tretman košta nekoliko tisuća kuna.




Ovaj post ima nastavak, te očekujte uskoro još "bisera" i razmislite o plaćanju beskorisnih tretmana.



Oznake: , ,