KATEGORIJA KOZMETIČKIH PROIZVODA I KAKO IH ODABRATI

Čini li vam se kao meni da je danas toliko proizvoda na tržištu da smo jednostavno zbunjene: što se kako koristi, što je za našu kožu najbolje i kako to sve iskombinirati u dnevnoj rutini?
Vjerujem da vas ima dosta zdravog razuma koje ne reagirate kompulzivnim kupnjama no ako ste poput mene onda se vjerojatno nalazite u carstvu seruma, eliksira, fluida, krema itd itd. 
Potaknuta svakodnevnim upitima, odlučila sam malo pojasniti karakteristike određenih proizvoda te pokušati objasniti kome su namijenjeni. 
SERUM za lice o kojem tako često pišem (klik) može biti raznih tekstura i namjena. Radi se o proizvodu koji po pravilu ide nakon čišćenja lica a ispod dnevne ili noćne kreme. Ovih pravila se ne morate držati striktno jer sve ovisi o koži pa ako ne osjećate potrebu za dodatnom kremom (ništa vas ne zateže) onda serum koristite samostalno iako uvijek zagovaram upotrebu dnevne kreme s SPF-om.
ELIXIR je isto što i serum ali moćnije zvuči, zapravo je dobra marketinška fora.
KONCENTRAT je također isto što i serum jedino što je naglasak na nekom sastojku. Na primjer koncentrat hijaluronske kiseline ili C vitamina.
 ESENCIJA je puno više popularna vani i zapravo je proizvod koji je vodenast te se nanosi prije seruma za lice no kod nas ne znam za niti jednog proizvođača koji proizvodi esencije jer pretpostavljaju da žene neće ulagati u dva proizvoda koji se koriste prije kreme a slične namjene.
BOOSTER je proizvod koji pojačava kreme za lice kako sama riječ kaže "pojačivač". Zamišljeni su tako da se ukapaju u kremu i na taj način dodajete određene sastojke kremi no mogu se koristiti i samostalno na licu ispod kreme tako da su boosteri zapravo isto što i serumi.
FLUID je proizvod vrlo lagane, rjeđe teksture i namijenjen je masnoj koži lica. Ukoliko na proizvodu pročitate riječ fluid a imate suhu kožu, znajte da vam neće biti dovoljan. Mnoge žene koriste fluide ispod krema za lice poput seruma što je sasvim ok a isto tako odlično je koristiti fluide s visokim SPF-om ljeti bez obzira na tip kože jer su laganiji što je mnogima bitno kada nastupe visoke temperature.
GEL KREMA kako sama riječ kaže je gelasti proizvod i kao takav je u pravilu najbolji izbor za masnu kožu. Što je bolje izabrati, fluid ili gel kremu za masnu kožu? Nemam pravi odgovor jer sve ovisi o koži. Kod fluida i gel krema budite oprezni sa sastavom jer su najčešće krcati alkoholom.
REGENERATIVNA KREMA je najčešći naziv kod anti-age linija a upućuje na to da se radi o sastavu koji bi trebao regenerirati kožu, najčešće tijekom noći. Ponekad ova priča drži vodu a često je običan marketinški trik te su ovakve kreme najčešće bogate i masne.
GEL ZA LICE obično upućuje na nešto čime se pere koža no ne mora značiti. Neki proizvođači proizvode prozirne, gelaste kreme i najčešće služe u borbi protiv mitesera i/ili akni no postoje i hidratantni gelovi za lice koji služe hidrataciji.

Nadam se da sam pojasnila neke osnovne pojmove a ukoliko imate koju dodatnu nedoumicu, slobodno napišite u komentaru.

Zbunjuju li vas nazivi kozmetičkih proizvoda ili jednostavno ne obraćate pažnju na nazive?

Oznake: , ,