KOMEDOGENOST


Posljednjih godina, izuzetno popularan pojam "komedogenost" postaje vrlo važna stavka prilikom odluke o kupovini skin care proizvoda ali i makeup-a. 
Što je komadegenost? Pojam kojim se označava stvaranje komedona, odnosno kada kažemo da je nešto komedogeno onda znamo da sadrži sastojke koji čepe pore što može stvoriti komedone u obliku mitesera i akni. Više o komedonima možete pročitati u ovom postu.
Željela bih naglasiti dvije činjenice, vrlo važne kod ovog pojma:


KAKO PROVJERITI KOMEDOGENE SASTOJKE:
Prije svega, treba naučiti čitati popis sastojaka na kutijama. Kako se to radi, pisala sam u ovom postu no moram naglasiti još jednom da ako ugledate neki komedogen sastojak pri kraju popisa ne mora značiti nužno da će vam naštetiti jer je velika vjerojatnost da istoga ima u proizvodu prilično malo. Isto tako, ako vidite pri vrhu popisa komedogene sastojke, znači da ih ima najviše u proizvodu te bi mogli na koži sklonoj začepljivanju pora napraviti nered.
Najlakši način provjere sastojaka je definitivno site cosdna.com pomoću kojeg možete provjeriti za masu proizvoda kako stoje s sastojcima ali u nastavku evo i popisa najkomedogenijih sastojaka:
mineral (paraffin)oil, isopropyl palmitate,myristyl propionate isopropyl isothermal,myristyl myristate, putty sterate, isostearyl neopentonate decyl oleate, octyl sterate, octyl palmitate, isocetyl stearate , alkohol na visokom mjestu ali kada smo kod alkohola dobro proučite koji su štetni a koji nisu u ovom postu, potom  talc (klik), silikoni (klik). Biljna ulja poput bademovog, sojinog, ulja noćurka, kokosovog, ulja pšeničnih klica, ulja divlje ruže i kako maslac također spadaju u komedogena ulja te ih treba miješati u manjem postotku ukoliko ste skloni komedonima.

Neke sastojke s ovog popisa, vrlo često ćete pronaći kako nisu komedogeni te u raznim ljstvicama stupnjeva komedogenosti se nalaze s nulom. Razlog je taj što kako sam napisala, komedogenost je potencijalna ze kod sastojaka koji ne začepljuju poru ali samo sjede na koži mogu dovesti do pogoršanja akni i mitesera. Jedan od primjera je mineralno ulje pa ako je vaša koža sklona ekscesima, najbolje je izbjegavati visoku koncentraciju navedenih sastojaka.

Vrlo važno je paziti i na sastav makeup-a na što vrlo često zaboravljamo jer možemo paziti na preparativu koliko želimo ali ako se šminkamo makeup-om koji je komedogen, moguće je da se cijelo vrijeme vrtimo u krug. Prvenstveno mislim kako treba pripaziti na sastav pudera i rumenila jer to je ono što svaki dan nosimo satima na licu ali i pripaziti na higijenu kistova i spužvica za nanošenje.

Pazite li na komedogenost u kozmetici ili do sada niste obraćali pažnju?

Oznake: , , , ,