LIPOGEMS TRETMAN AUTOLOGNIH MATIČNIH STANICA IZ MASNOG TKIVA


Ukoliko me pratite na mojim društvenim mrežama, onda znate kako mjesecima najavljujem recenziju prvog tretmana na ovom dijelu Europe, autologne transplantacije matičnih stanica iz masnog tkiva.
Tretman je napravljen u studenom prošle godine, i bilo je  potrebno pričekati 6 mjeseci do konačnog zaključka i rezultata, te vam danas tipkam o mom osobnom dojmu.
ŠTO JE LIPOGEMS: metoda transfera  mezenhimalnih matičnih stanica i pericita kao potencijalnog biološkog sredstva koje ima veliki potencijal u liječenju bolesti mišićno-koštanog sustava, kože ali i drugih organskih sustava. Više o Lipogemsu možete pročitati ovdje . Primjenjuje se u
Više o Lipogemsu možete pročitati na ovom linku te pogledati video u kojem je objašnjen postupak te iskustva pacijenata u svijetu.

POSTUPAK: Ja sam bila pozvana od strane zastupnika da isprobam ovu metodu u segmentu beauty priče odnosno, ovim tretmanom je obećan mladolik izgled, nestanak bora, bolja kvaliteta kože u smislu da će teže stariti, stvarati manje mitesera i proširenih pora.
Zahvat je izvršen u Specijalnoj bolnici sv.Katarina u Zaboku. Moram se osvrnuti na osoblje iste, te pohvaliti tim bolnice koji su me ljubazno smjestili, brinuli se da sve bude u najboljem redu te osigurali sve što je potrebno kako bih se ja, ali i svi koji su sudjelovali osjećali ugodno i sigurno.
Moram priznati da kada sam pozvana na ovaj tretman nisam znala što me točno očekuje. Znala sam da će se vaditi masne stanice koje će se potom aplicirati u moje lice no jako sam se iznenadila kada sam shvatila da me čeka operaciona sala sa svim pripremama koje idu prije bilo kakve operacije. Srećom, ne bojim se igala, liječnika niti bolnica i ta je činjenica pomogla da nisam pobjegla glavom bez obzira.
Prije moje malenkosti, Lipogens se izvodio na gospodinu koji ima problem s koljenom te njegov oporavak prati tim Specijalne bolnice sv. Katarina tako da ja trenutno ne znam koji su efekti kod gospodina no ono što sam vidjela tada, gospodin je otišao kući prezadovoljan.

Zahvat su izveli lječnički tim kojeg su vodili prof. dr. Carlo Tremolada i doc.dr. Damir Hudetz, a zahvat je započeo aspiracijom masnog tkiva, koje se nakon toga obradilo u potpuno zatvorenom ‘Lipogems’ sustavu, koji je omogućio odvajanju tzv ‘stromalnih vaskularnih frakcija’ čiji su sastavni dio klasteri masnih stanica (adipocita). Ranija istraživanja su pokazala da adipociti u ovakvom okružju služe kao idealna biološka podloga koja oko sebe sadrži u potpunosti sačuvane mezenhimalne matične stanice i perivaskularne stanice (pericite). Upravo navedene stanice koje u ‘svom prirodnom okružju’ kroz lučenje brojnih ‘trofičkih faktora’ imaju sposobnost protuupalnog djelovanja, moduliranja imunološkog odgovora, povećanja stvaranja novih krvnih stanica, prevenciju smrt stanice (antiapoptotički efekt), ali i diferencijacije u hondrocite, fibrolaste, osteoblaste i dr. u konačnici regeneriraju oštećeno tkivo. (IZVOR)
Laički rečeno, kanilom se stavlja 250ml do 500ml fiziološke otopine, pomiješane sa 1% adrenalina (koji u trbuhu makne krv i lidokain, za lokalnu anesteziju). Nakon 5-7 min vadi se masno tkivo i stavlja se  u jednu jedinicu (slična velikoj šprici) koja ima 5 čeličnih loptica unutra. Sa gornje strane pusti se, preko cijevi, da fiziološka voda uđe u uređaji. Snažno se šejka uređaji, zatim se otvori donji dio i pusti da sva nečistoća izađe. Postupak se ponavlja 2,3,4 puta dok u 'šprici'' vidljivo se vidi odvojenu fiziološku vodu na dnu i Lipogems na vrhu. Izvadi se Lipogems i primjenje se tamo gdje je bio namjenjen.

Kada su me uveli u operacionu salu, prvo je bio potreban zahvat liposukcije. Osobno me taj dio nije nimalo bolio i samo sam osjetila nekakve cjevčice koje su uvedene sa svake strane trbuha te osjećaj tkzv isisavanja. Nakon toga, na licu je korištena lokalna anestezija, odnosno ista stvar koju dobijete kod stomatologa prilikom popravka zubiju. Nakon što je profesor Tremolada pripremio inekciju Lipogensa počeo ju je primjenjivati na mom licu. Iskreno, iako sam primila lokalnu anesteziju nije baš da nisam ništa osjetila... itekako se osjeti ubod igle koja je bila nekako tupa i debela te osjećaj kako nešto gusto ulazi pod kožu. Ne mogu baš reći da boli jer ja nisam jako kompetentna glede osjećaja boli obzirom da ju super podnosim ali definitivno nije ugodan osjećaj. Lipogens je dakle apliciran na više mjesta te niže na fotografijama možete vidjeti rupice na mom licu koje pokazuju gdje je sve aplicirano.





Nakon zahvata koji je po mojoj procijeni trajao oko 30-40 minuta, odvezena sam u svoju sobu te dobila hladne obloge s preporukom da kada stignem kući obavezno stavim steznik na trbuh na kojem je napravljena liposukcija te držim hladne obloge na licu. Moram priznati da me lice lagano bolilo na dodir ali ne tako strašno kako sam ja očekivala no ono što me šokiralo iduće jutro je podljev ispod lijevog oka koji je u najmanju ruku izgledao kao da sam provela noć u ringu.
Iskreno ću vam napisati da za ovaj moj zahvat, moji ukućani nisu znali iz razloga što bi se ljutili na mene smatrajući da mi takve stvari nisu potrebne pa onda pretpostavljate moju paniku oko prekrivanja podljeva. Isto tako, radim s ljudima i nisam mogla si dozvoliti da izgledam kao da me je netko pretukao tako da ovim putem zahvaljujem mojim kolegama na poslu koji su imali razumijevanja za mene te me svaki dan profesionalno šminkali.
Podljev i natečenost je trajala nekih tri mjeseca kada se napokon sve vratilo u normalu a što se tiče učinka najbolje pokazuju moje fotografije kroz  šest mjeseci 



ZAKLJUČAK: Lipogens ima veliku ulogu i potencijal u liječenju mišićno-koštanog sustava no što se tiče beauty segmenta, moram se držati svoje dosljednosti te napisati da mene osobno tretman nije oduševio jer nisam primjetila nikakve promjene na svojoj koži. Za bore i podočnjake nije ništa napravio i u tom smislu sam morala posegnuti za drugim metodama (hijaluron i botox), također kod čvrstoće kože nisam primjetila pomak te sam ponovila mezoniti a što se tiče činjenice da ću teže stariti, o tome ću vam moći više napisati za deset godina. Kod kvalitete kože također ne primjećujem značajnu promjenu iako okolina komentira da mi je koža lijepa no takva je bila i prije tretmana što mogu najviše zahvaliti pravilnoj njezi.
Za mjesta izvođenja tretmana kao i sve ostale informacije možete se obratiti na mail zastupnika Enrada 2 christian@enrada2.hr.

* moj tretman je bio besplatan što ne utječe na moje mišljenje i učinak
** učinak tretmana je moje osobno mišljenje na koje ne utječe treća strana što ne znači da ovaj tretman drugim osobama neće biti od pomoći i boljeg efekta

Oznake: , ,