PRIMERI ZA LICE DA ILI NE?

Posljednjih godina, kozmetička industrija nam nameće primere kao obavezan proizvod u svakodnevnoj rutini šminkanja, odnosno izlaska iz kuće. Primer se čita prajmer, a naziva se još i baza za lice, dok će neki vizažisti ili brendovi reći i podloga za lice. Podloga za lice je meni još uvijek nedefiniran pojam jer netko navodi da je podloga za lice hidratantna krema, negdje ćete pročitati kao je podloga puder,  dok netko kaže da je podloga upravo primer za lice.
ČEMU SLUŽI PRIMER? Baza ili primer služi zaglađivanju kože jer se u 99% takvih proizvoda nalaze silikoni koji upravo to rade: zaglađuju, popunjavaju neravnine kao što su bore i/ili ožiljci i pomažu da puder i ostali makeup ne oksidira i ostane dugotrajan tijekom cijelog dana ili večeri.
NAČIN KORIŠTENJA I ODABIR PRIMERA
Danas ne postoji kozmetički brend koji u svom asortimanu ne nudi primer za lice. Biraju se prema tipu ili namjeni kože tako da obećavaju:


Zajedničko svima je način korištenja koji glasi: nakon dnevne njege, nanosi se zrno graška na  lice i potom se u tankom sloju razmaže preko cijele površine lica uključujući i područje oko očiju. Kada smo kod očiju, postoje posebne baze za to područje i nanose se na kapak u cilju pojačavanja nijanse i dugotrajnosti sjenila za kapke. Nakon što ste nanijeli primer, nastavljate s ostatkom makeup-a (puder, rumenilo, bronzer i slično).
Vjerojatno ste kod nekih primera primjetili kako se "trusi" ili "runi" sa lica. Znate onaj osjećaj kada osjetite po prstima "mrvice" ili "krpe" proizvoda pa sve zajedno izgleda katastrofično za nastavak make-up rutine? Kada se to dogodi nešto ne štima: ili ste nanijeli previše primera, ili se krema ispod njega nije dovoljno apsorbirala u kožu pa kada ova dva čimbenika isključite a trusenje se i dalje događa, jednostavno primer ne odgovara vašoj koži ili ne surađuje sa vašom kremom za lice ili puderom.
PRIMER DA ILI NE? Kako sam napisala, 99% primera sadrži silikone  (klik na post o silikonima) jer upravo oni mogu napraviti ono što primer obećava: zagladiti. Sve to divno i krasno zvuči, no moje osobno mišljenje je da primer nije potreban u svakodnevnoj rutini, a evo i razloga zašto.
Prosječna jutarnja rutina izgleda otprilike ovako: umivanje (često agresivnim proizvodima), brisanje kože lica kao da je tuđa (drage moje, koža se nježno tapka ručnikom, a ne trlja prejakim pritiskom), nanosi se tonik (često sadrže alkohol) i prije ostatka rutine koža je već iritirana, često crvena i nadražena. Potom koristimo serume i dnevne kreme koji vrlo često također sadrže silikone, alkohol i umjetne mirise, potom stavljamo primer. "Točka na I" dolaze puderi koji također sadrže silikone, alkohol i ostale iritanse, a nakon svega, tako provodimo skoro cijeli dan. Naša koža tokom dana "radi" svoje, izlučuje vlastiti sebum i želi disati, vjerujte, vrlo teško pod ovakvim slojevima. U večernjoj rutini čistimo lice, obično prebrzo jer se svima žuri još nešto obaviti prije spavanja tako da posežemo za preagresivnim čistaćima, gadgetima i ostalim pomagalima za čišćenje kako bi se sve temeljito uklonilo. Kakva je koža nakon takvog dnevnog režima? Dugoročno nakon ovakve rutine koža može samo reći JAO i nemojte se čuditi kada se nakon nekog vremena pore pretjerano pune, stvaraju akne, miteseri, koža počne prebrzo stariti, te postaje osjetljiva i crvena.
Mnogi primeri za lice sadrže i UV zaštitu i njegujuće sastojke poput ulja i slično no realno, koliko koža dobije tih aktivnih sastojaka u toj maloj količini koja se nanosi? Osim toga, silikoni priječe put ostalim sastojcima tako da ja osobno u takve karakteristike ne vjerujem. Kod njege kože, važno je sve: od načina i odabira čišćenja do pravilnog odabira proizvoda za njegu.
Moram naglasiti da na tržištu postoje primeri bez silikona u sastavu i takvi su bolji izbor, no problem je što često ne rade svoj posao zaglađivanja tako da često ostanemo razočarani efektom. Isto tako, često sam nailazila na pojam "organski silikoni" , iskreno nemam pojma što to točno znači, ali silikon je silikon bio on organski ili sintetički tako da sve što ja želim jest da moja koža što više diše tijekom dana bez pretjeranih slojeva proizvoda.
U mom slučaju, primer DA ponekada kada želim zaista da moj makeup izdrži cijeli dan ili želim posebno zablistati; svakodnevno NE.

Koristite li primere za lice? Kakvo je vaše mišljenje o istima?

Oznake: , ,