[USPOREDBA] KREME ZA OSJETLJIVU KOŽU


Osjetljiva koža je stanje bez obzira na tip kože, iako ju najčešće povezuju sa suhom kožom. O simptomima, tipovima i stanjima kože, pisala sam u ovom postu. Danas vam donosim usporedbu nekih od proizvoda s tržišta namijenjenih osjetljivoj koži kroz tipove i kožne bolesti.

Svrbež, crvenilo, perutanje kože mogu upućivati na neku od kožnih bolesti pa je preporuka potražiti liječničku dijagnozu, a prije nego počnete s terapijom kortikosteroida i antibiotika, bilo bi dobro da razmislite o nekoj od alternativa. Kortići nikako nisu rješenje o čemu sam pisala u ovom postu, a najveći je problem nas osjetljivaca kako izabrati kremu za lice u svakodnevnoj njezi.
ŠTO BI KREMA ZA OSJETLJIVU KOŽU TREBALA RADITI?


Proizvoda na tržištu je mnogo i vjerojatno ste već neke od njih isprobali, a slijedi pregled nekih iz široke ponude.

URIAGE XEMOSE FACE CREAM


OPIS PROIZVODA: Izuzetno bogata krema za lice namijenjena vrlo suhoj koži. Za sve oblike suhe kože lica: atopijski dermatitis, suha koža kod starijih osoba kao i suhoće nastale zbog klimatskih uvjeta.Hidratitizira, umiruje i hrani suhu i osjetljivu kožu s manjkom lipida.
SASTOJCI:

CIJENA: oko 100 kn (40 ml)

ZA KOGA? Ovaj proizvod definitivno je za osobe sa jako suhom kožom jer je vrlo bogata i hranjiva. Tekstura je gusta, stvara film na koži radi visoke koncentracije shea i glicerina što je odlično kao zaštita, posebno od vjetra, ali nije za osobe sklone proširenim porama ili aknama. Mirisa nema, dok je upijanje individualno: na suhoj koži se brzo upija dok kod ostalih tipova većinom "sjedi" i ne upija se u potpunosti. Pogodna je i za djecu i odrasle.

AVENE TOLERANCE EXTREME RICH KREMA



OPIS PROIZVODA: Bogata tekstura hidratizira i umiruje sva stanja osjetljive suhe  do vrlo suhe kože uz maksimalno poštivanje fiziologije kože. Može se koristiti kao dnevna hidratantna njega ili kao dio večernje rutine za dodatno umirenje i ugodu. Kremasta tekstura brzo se upija, nemasna je i neljepljiva te kožu čini mekom, baršunastom i pruža joj dugotrajnu ugodu. Bogata je Avène termalnom izvorskom vodom koja umiruje, djeluje antiiritirajuće, omekšava i štiti kožu, dok uz FIZIO-kompatibilne emolijense hidratizira i obnavlja kožu maksimalno ju poštujući.  Sadrži samo 7 sastojaka.
SASTOJCI: 
CIJENA: oko 160 kn (50 ml)
ZA KOGA? Linija Tolerance Extreme brenda Avene namijenjena je turbo osjetljivoj koži koja reagira i na najmanju sitnicu. Sastav je vrlo jednostavan, minimalan i ne sadrži parfeme, konzervanse i emulgatore.  Riche verzija prema proizvođaču je namijenjena osobama s suhom kožom, no slobodno ju mogu koristiti i vlasnici normalne kože,  jer nije preteške niti premasne teksture. Čisto za informaciju, moja mješovita koža ju prilično brzo popije, no moram priznati da mi više odgovara kao noćna njega (danju se često zamastim na T zoni). Posebno je dobar izbor nakon raznih tretmana laserom, dermoabrazija i sličnih agresivnih tretmana. 
AVENE TOLERANCE EXTREME LEGERE EMULZIJA
OPIS PROIZVODA: Lagana tekstura emulzije hidratizira i umiruje sva stanja  osjetljive normalne do mješovite kože sa samo 6 sastojaka. Iznimna fluidno mliječna tekstura brzo se upija te kožu čini mekom. Bogata je Avène termalnom izvorskom vodom koja umiruje, djeluje antiiritirajuće, omekšava i štiti kožu, dok uz FIZIO-kompatibilne emolijense hidratizira i obnavlja kožu maksimalno ju poštujući. Nanesite Tolérance Extrême emulziju ujutro i navečer na prethodno očišćenu kožu  lica i vrata. Proizvod je dostupan u pakiranju od 50 ml u odabranim ljekarnama po informativnoj preporučenoj cijeni od 159,98 kn.
 SASTOJCI:

CIJENA: oko 160 kn (50 ml)

ZA KOGA? Znamo da je emulzija pojam koji označuje proizvod koji je laganije teksture, pa je tako ovaj proizvod odličan izbor za normalnu i mješovitu kožu. Što se tiče turbo masne, osjetljive kože sklone komedonima, dobar je izbor radi brzog upijanja, posebno u zimskim mjesecima. Tekstura je vrlo lagana, blagog mirisa, a što se tiče hidratacije moram napomenuti da ukoliko je koža jako dehidrirana, ne mogu garantirati da će samostalno biti dovoljna. Predlažem da osobe s mješovitom, jako dehidriranom kožom upotrijebe dodatne proizvode poput maski i seruma namijenjenih osjetljivoj koži.

MIXA COLD CREAM
OPIS PROIZVODA: svakodnevna hidratantna njega koja umiruje 5 znakova neugode suhe kože. 
SASTOJCI: 
CIJENA : 69,90 kn (50 ml)

ZA KOGA? Na stranu moje negodovanje oko upotrebe parafinskog ulja i petrolatuma, ova krema namijenjena je jako suhoj koži koja nije sklona čepljenju pora i komedonima. Svrha joj je stvaranje sloja na koži i moram napomenuti da je to jedino što možete očekivati od ovakvih i sastavom sličnih proizvoda. Dakle, sloj koji štiti od vjetra, no nema posebnog učinka na rješavanje problema. Oprez, prilično je komedogeno.

LA ROCHE POSAY ULTRA UMIRUJUĆA NJEGA

OPIS PROIZVODA: Intenzivno i dugotrajno ublažava svakodnevni osjećaj neugode u osoba s kožom sklonom alergijama ili netolerantnom kožom. 
Formula koja se svodi na bitno, koja sadrži minimalno sastojaka te koja je pročišćena od svih tvari koje mogu nadražiti kožu ili izazvati alergijsku reakciju. Izrazito minimalistička formula s intenzivnom snagom umirujućeg djelovanja, zahvaljujući Neurosensinu, aktivnom sastojku koji djeluje na mehanizme nadraživanja kože. Umirujuće djelovanje pojačano je zahvaljujući novom spoju s umirujućom termalnom vodom La Roche-Posay koja djeluje protiv nadraživanja. Nekomedogeno. Izrazito visoka tolerancija. Testirano na koži sklonoj alergijama. 0% konzervansa / parabena / mirisa / alkohola / boja / lanolina.
SASTOJCI: 
CIJENA: oko 160 kn (40 ml)

ZA KOGA? Linija Toleriane Ultra također sadrži dvije verzije: krema i fluid. Detaljniju usporedbu ova dva proizvoda tipkala sam u ovom postu.Krema je najbolji izbor za normalnu i mješovitu kožu, jer se teksturom brzo upija i stvara lagani film na koži koji je dobra podloga za makeup. Kod jako masne i kože sklone aknama bolji je izbor Toleriane ULTRA fluid koji je vrlo lagan, nemastan i može se kombinirati s dodatnim serumima za osjetljivu kožu.
tekstura fluida Toleriane ULTRA
Što se tiče brenda Eucerin, teško ga je ne spomenuti kada je u pitanju osjetljiva koža, a neke od recenzija ovog brenda možete pronaći na blogu (klik). 
Sada dolazimo do dijela koji je teško usporediti jer se radi o prirodnoj kozmetici. Naime, svi gore opisani proizvodi dio su dermokozmetike koji u svom sastavu imaju sintetičkih sastojaka, a  vrlo malo pravih biljnih ulja. Idući primjeri su predstavnici prirodne kozmetike i međusobno ih je teško uspoređivati s konvencionalnom, ali važno ih je spomenuti kada je ova tema u pitanju.
Naime, puno puta sam pisala kako jedino prava biljna ulja mogu surađivati s našom kožom u smislu nekih dugotrajnijih učinaka i rješavanju određenih problema. Konvecionalna kozmetika pruža olakšanje, zaštitu i hidrataciju no teško je očekivati od iste trajno rješenje.
ALAVI FLORA DIVINA RECOVERY CREAM

OPIS PROIZVODA: Intenzivno njeguje kožu, potiče njeno obnavljanje i hidrataciju pomoću ulja gospine trave, tamanu ulja i aloe vere. Za nadraženu i osjetljivu kožu.
SASTAV:
CIJENA: 253 kn (50 ml)

ZA KOGA? Prije svega, moram napomenuti da ovaj proizvod ima intenzivni biljni miris koji se zadržava na koži, tako da svi koji ga vole/ili ne vole imaju na umu. Tekstura je srednje gustoće i osobno nisam baš sigurna koliko hidratizira jako suhu kožu jer se na mojoj mješovitoj vrlo brzo upija i osobno mi nije dovoljna. Sastav iako prirodan, premala koncentracija aktivnih sastojaka i šteta što je ubačen parfem za kojeg smatram da nema mjesta u proizvodima za osjetljivu kožu. Prema uputstvima proizvođača, proizvod  nije namijenjen području oko očiju niti dječjoj koži. 
Za kraj, evo kratkog vodiča testiranih proizvoda:
OSJETLJIVA VRLO SUHA KOŽA: 
Uriage Xemose face cream (odrasli i djeca),
Mixa Cold Cream (odrasli i djeca) 
OSJETLJIVA NORMALNA DEHIDRIRANA KOŽA:
Avene Tolerance Creme
La Roche Posay Toleriane ULTRA krema 
OSJETLJIVA MJEŠOVITA KOŽA:
Avene Tolerance Extreme emulzija
Alavi Flora Divina krema pod uvjetom da niste alergični na parfeme i prirodne sastojke
OSJETLJIVA MASNA KOŽA I SKLONA AKNAMA:
Avene Tolerance Extreme emulzija
La Roche Posay Toleriane ULTRA fluid



Pišite mi svoje dojmove o proizvodima za osjetljivu kožu, koji su vaši favoriti i kako ste zadovoljni?








Oznake: , , , , ,