ANTI AGE VODIČ PART 1: VRSTE BORA


Ljepota je nastanjena u glavi svakog čovjeka, odnosno kako kažu u "oku promatrača". 
Moje  osobno mišljenje je da ljepota i i njena definicija puno ovise o informiranosti promatrača i njegovoj osjećajnosti da zamjeti, uvidi i osjeti ono što je lijepo.
Perfekcija je jako zamorna, i smatram da ne treba težiti savršenstvu, jer postoji vizualna ljepota i unutrašnja ljepota. Svi smo mi različiti i najzanimljivije je gledati sklad ili suprotnost svega toga u ljudskom biću.

Potaknuta mnogobrojnim pitanjima svojih čitateljica odlučila sam malo pojasniti pojam anti-age, što on znači i što u bespućima ponuda proizvoda, tretmana i ostaloga možete očekivati, temeljenjem onoga što sam ja isprobala i temeljenjem mog iskustva.

NJEGA:

Prije svega, anti age pojam odnosi se na prevenciju koja prije svega uključuje pravilnu njegu. Na blogu postoji mnoštvo postova na tu temu tako da ću ukratko ponoviti nekoliko već napisanih pravila:
- odabir pravilnog čistaća kojim nećete raditi kontra efekt u smislu isušivanja, dodatnog mašćenja kože i nedovoljnog uklanjanja nečistoća ( pri tome ne mislim samo na makeup)
-odabir pravilne dodatne njege (pilinzi, maske i serumi). Piling je itekako koristan proizvod no česte pogreške u pretjerivanju korištenja i to agresivnim mehaničkim ili proizvodima prepunih alkohola mogu narušiti barijeru kože, laički rečeno pretjerivanjem pilinzima činite kožu osjetljivijom a ne čišćom. Posebno mislim na mlade koji se bore nečistim kožama pa u vjeri kako će se prije riješiti mitesera, akni i sličnih gadosti posežu za agresivnim proizvodima kojima se radi kontraefekt.
O serumima sam napisala puno postova i serum je nešto što je odlična stvar kao dodatak njezi jer vrlo često od same kreme ne možete očekivati da odradi svoj posao kako treba. 

TONUS KOŽE:

Često čujemo za ovaj pojam, a odnosi se na pojmove "gubljenje elastičnosti, volumena" i ostalih kreativnih marketinških inačica. Gubljenje tonusa je nešto što se zaista počne događati, ovisno naravno o načinu života, genetici, a potom i godinama kada se probudite i uočite kako se koža počela "vješati", a posebno u obrazima, području ispod brade i mentolabijalnim borama (to su one bore koje počinju od vanjskih kuteva usana prema bradi), nazolabijalne (bore između usana i nosa), podbratku, vratu i obrazima.
ŠTO POMAŽE?

-tonus kože treba popraviti prije svega pravilnim načinom života: adekvatna prehrana, unos tekućine, što manje stresa koliko je moguće i boravljenje na svježem zraku. Znam da će sada mnogi pomisliti: "lako je to napisati ali ja i dalje izgledam kao buldog kada se pogledam u ogledalo i što sad da kupim, radim i pomognem tonusu?"
1. Masaža lica : masažom ćete jako utjecati na tonus i ljepši izgled. Potaknuti cirkulaciju i pomoći da koža upije odgovarajuće sastojke. Međutim,, problem je ako ju ne izvodimo pravilno može ponekad efekt postati nevidljiv ili se čak napraviti kontra efekt. Najbolje je ovakav ugodan i koristan ritual prepustiti profesionalcima koji će tehnkama znati kako pomoći koži da ostvari i zadrži elastičnost.
2. Mezoterapija : vjerojatno ste u bespućima interneta naletili na ovaj pojam i pretpostavljam da ste zbunjeno čitali i raspitivali se što taj tretman zapravo radi koži?
Mezoterapija je vrlo efikasna metoda koja se može izvoditi na više načina: pištoljima, dermarolerima, dermapenima i ostalim metodama. zajedničko svim metodama su iglice i neki će odmah na pomisao iglica reći "ajme ja se toga bojim". Međutim, iako u većini slučajeva ova metoda nije preugodan tretman i ono što većina ne zna, omogućuje da potaknemo svoj vlastiti kolagen (tip 3) na samoobnavljanje što rezultira raznim efektima poput stvaranja kolagenskih vlakana (jer tjerate svoj kolagen da se diže na površinu i stvara novi), što za posljedicu ima smanjivanje bora, ožiljaka, hiperpigmentacija, nestanak takozvanih "fat pads" i u krajnjem slučaju hidratizirate vlastitu kožu.
Naravno, u mezoterapiji su i bitni kokteli, odnosno serumi koji moraju biti farmaceutski kvalitetni, vrlo sterilni i puni aktivnih sastojaka ovisno o problemima koje rješavate (hijaluronska kiselina, vitamini, niacinamid, retinol, ferulična itd).
3. Faradizacija, iontoforeneza i slični pojmovi označavaju tehnike kojima stimuliramo mišiće lica. Upravo kao kod tijela i naše lice treba vježbe koje ponekad ne možemo napraviti ručno stoga se koriste posebni uređaji, gadgeti i slično koji rade elektro stimulacije i pomažu da svi preparati koje koristite bolje apsorbiraju i u krajnjem slučaju povećavaju i stvaraju bolju elastičnost odnosno tonus kože.
4. Estetski tretmani: za sve nestrpljive postoji niz estetskih tretmana kojima se rješavaju određeni problemi, ALI morate znati da s estetstskim tretmanima morate imati realna očekivanja i u dogovorima s stručnjacima koji će vam iskreno reći što je najbolje za vaš "problem". Na primjer, ništa vam ne znači da stavite filere u nazolabijalne ako istovremeno "visi" podbradak ili imate bore oko očiju. Efekt će biti donekle zadovoljavajući ali neće ispuniti očekivanja. Najbolja metoda je kombinacija individualno prilagođena vama i vašim očekivanjima prije svega savjetovanjima i vašim osobnim potrebama.

BORE NA ČELU I OKO OČIJU:

Čim spomenem riječ "bore" mnogi će pomisliti "ah ja sam još mlada i mene se bore još ne tiču". Imajte na umu da se bore stvaraju upravo radi neelastičnosti, mimike i nedovoljnog unosa tekućine i nemaju veze s godinama. Bore na čelu mogu biti "mrštilice", "bore radi nepažnje" (ne korištenje SPF faktora, hidratacije...) i genetske bore. U tretiranju bora oko očiju i na čelu izuzev efikasnih kozmetičkih i estetskih tretmana pomaže pažnja oko njege. Prije svega dobra hidrataciju iznutra i izvana, kozmetika s aktivnim sastojcima (antioksidanti, vitamini, retinol, AHA kiseline...). Vjerojatno će me mnogi pitati što u tom slučaju preporučujem. Nažalost iz drogerijskog ranga i proizvoda koji to obećava za nekoliko desetaka kuna teško (barem ja do sada nisam otkrila), već u pravoj aroma kozmetici, farmaceutskim kućama obraćajući pažnju na sastojke koji su dokazano djelotvorni.


Za kraj ovog prvog antige vodiča koji nije namjenjen isključivo ženama koje su već dobile duboke bore već i onima koje to tek čeka, htjela bih napomenuti prije svega da je svatko od neke određene dobi odgovoran za svoje lice. Lijepo je ono što je skladno, a ljepota i zdravlje područje na kojem cijeli život smijemo ostati djeca.

U narednim postovima, pokušati ću vam objasniti postupak mnogih tehnika koje sam i sama isprobala, a slobodno možete postavljati pitanja na koja ću odgovoriti na u što kraćem roku. 

Oznake: , , , ,