PRIRODNA KOZMETIKA I NJENI TRIKOVI


Sve se veći broj osoba odlučuje za prirodne preparate i rješenja iz prirode. Međutim, kako znati što je danas doista prirodno, a što "mačak u vreći"? 
Nažalost, u Hrvatskoj pojam "prirodno" nije jasno definiran i zato ova riječ ima magičnu moć nad krajnjim korisnicima. Naravno, nismo svi farmaceuti niti stručnjaci u sastojcima i polako učimo samo neke od pojmova.
Kada smo kod pojmova, moram se osvrnuti i na veliku manipulaciju istima: na primjer, proizvod može biti prepun iritansa i niškoristi sastojaka, ali ne mora imati dodane parabene ili mirise što je već dodatan trik proizvođačima da naglase na kutijama "Bez parabena i umjetnih mirisa ili boja". Takve parole su super, ali ne treba previše obraćati pozornost već se orijentirati na kompletni sastav i namjenu proizvoda, a u krajnjem slučaju i očekivanja proizvoda.

Odmah da naglasim moj stav, a ako me pratite znate da nisam fanatik prirodne kozmetike iako joj uvijek dajem prednost. Na ovom blogu možete čitati o raznim proizvodima od kojih su  većina u skupini konvencionalne kozmetike koja se također dijeli na nekoliko kategorija, od  ali to je tema nekog drugog posta. Volim prirodnu kozmetiku, ali moje viđenje kozmetike su : efekt i sastojci od kojih izbjegavam ono što mojoj koži ne odgovara, a koristim ono što moja koža obožava. 
Vratimo se na prirodnu kozmetiku.
Većina osoba pomisli na masti, ulja, sloj na licu i akne ALI tako ne mora biti. Velika je predrasuda da je prirodna kozmetika premasna, preteška i da ne odgovara osobama s problematičnim tenom, jer prirodno može biti i bezuljno. Bez obzira na nedostatak definicije, prirodnom kozmetikom se smatra sljedeće:

Ovog dijela se na žalost ne pridržava većina "prirodnih" proizvođača, te se  u mnogim proizvodima upravo nalaze  sastojci poput parabena, mineralnih ulja, silikona, parafina i slično ali će se pozvati npr "nema umjetnih boja" yeah right.
Kad smo kod parabena, iako je medijska buka oko njih velika, postoje i drugi konzervansi stoga su oni postalo skoro nedopustivi, posebno u prirodnoj kozmetici.
Za ovakvu tvrdnju, proizvođači moraju imati certifikate 

Svaki proizvod mora imati napisan sastav na etiketi INCI ( International Nomenclature of Cosmetic Ingrediets) što većina potrošača ne zna čitati. Stoga se često u "prirodnoj" kozmetici nađu sintetički sastojci koji nemaju veze s prirodnim.

To je ujedno i osnovna razlika između " marktinški" prirodnih preparata i prave prirodne kozmetike.
Primjerice, vrlo često kupujemo proizvod povoljne cijene sa tek nešto posto prirodnih sastojaka i lijepom ambalažom i svim forama "zeleno", prirodno", "eko", "zdravo", "ljekovito" i ostali pridjevi.

Prirodna kozmetika ne mora biti organska i to je važno razlikovati mada se i u tim slučajevima često manipulira.
Organsko kozmetika znači da pojedini prirodni sastojci moraju biti organskog izvora za što se mora imati i poseban certifikat.
Zašto kažem manipulira? Neki dosjetljivi proizvođači sjetili su se da "natrpaju" proizvod masom sintetskih sastojaka i tek pokoji organski i dovoljno da nazovu svoj proizvod organskom kozmetikom.
Prava definicija bi bila da prirodna kozmetika ne smije koristiti ništa što nije prirodno što nažalost nije tako.
Evo i nekoliko primjera:




Poznati proizvođači širom Lijepe naše koriste puno iritanasa poput propylen glycola koji je jeftin naftni ovlaživač i slovi kao iritans za kožu i nema što tražiti u pravoj prirodnoj kozmetici kao niti ostali sastojci poput parafina, vazelina, silikona i slično.
CIJENA: je vrlo diskutabilna za komentiranje, ali igra ulogu. Neki proizvođači koriste potpuno prirodne sastojke s mnogo aktivnih sastojaka i adekvatnoj ambalaži stoga je i cijena proizvodnje puno viša, dok neki "naprave" mjesta jeftinim sintetskim emulgatorima s vrlo malo biljnih i aktivnih tvari, upakiraju u lijepu bočicu i stave maržu i do 1000%.
Pišem vam ovo kako je kod nas sve moguće i jedino na što se možete osloniti su sastojci, odnosno INCI/INGREDIENTS, a kako se čitaju sastojci, tipkala sam u ovom postu. 

OSNOVNI PROBLEMI PRIRODNE KOZMETIKE




Kako najlakše prepoznati pravu prirodnu kozmetiku? 

Čitati deklaracije i informirati se. Ovlašteni proizvođači prirodne kozmetike posjeduju certifikate npr , Ecocert, Soil association, IBD, CCPB, Icea-Aiab, Bioagricert, Socert, Certified Natural Cosmetics & BDIH itd., a kupuju se većinom u specijaliziranim trgovinama, ovlaštenim ljekarnama i web shopovima.

Za kraj ovog posta, htjela bih još napomenuti da kada jednom krenete proučavati sastojke, vjerojatno ćete i same shvatiti zašto nešto košta 20 kn, a nešto 200. Uzmite za početak primjer dva seruma Nikel i npr John Masters Organics i javite mi da li je to ista stvar iako su oba prirodna.





Oznake: , ,