ŠTO JE PAD TONUSA KOŽE?


Svaka žena koja je u potrazi za njegom obično nailazi na razne maštovite opise proizvoda koji obećavaju baš ono što nam treba "povratak izgubljenog volumena", "popravlja tonus kože", "vraća elastičnost", "djeluje na bore", "uklanja sivilo" itd...
Za informaciju, postoji točan zakon koji proizvođačima uvjetuje što smiju napisati na svoje kozmetičke proizvode i ti pojmovi su jasno definirani, a maštovitost ostaje na svakom brendu kako će upotrebom dozvoljenih pojmova privući svoju pozornost.
Da se vratim na tonus lica, dakle radi se o normalnom procesu opadanja kolagena u koži što uzrokuje da nam se lice počinje spuštati što niže što uzrokuje produbljivanje podočnjaka, nazolabijalne i mentolabijalne bore. Moram vas razočarati i napisati da unošenjem kolagena putem mazalica i raznih napitaka nećete nadomjestiti gubitak kolagena jer kolagen je protein i probavlja se nakon što ga pojedete ili u slučaju vode s kolagenom - popijete  i onda više nije kolagen nego su nekakvi anonimni peptidi, koje će vaš organizam potom pretvoriti u sve drugo - samo ne u kolagen. (izvor: dio zbirčice "Bacanje medicinskog biserja, by dr. Doc").
Kolagen kao dodatak kremama je koristan sastojak koji će dobro hidratizirati, ali da biste zaista potaknuli vaš kolagen da se počne obnavljati potrebne su neke druge metode.
Prije svega, proces starenja jako ovisi o vanjskim i unutarnjim čimbenicima, ono što unosimo u sebe, mjesto gdje živimo, odnosno etnička pripadnost, kvaliteta našeg života,vježbanjei  da ne govorim o socijalnom i ekonomskom statusu, klima u kojoj živimo, pušenje, pretjerano izlaganje suncu spadaju u vanjske čimbenike koji imaju utjecaj na izgled naše kože.
Na neke vanjske čimbenike možemo utjecati kao npr. prehrana, dovoljan unos tekućine, izbjegavanje sunčanja i prženja na plažama, ali na neke faktore poput gravitacije, hormonalnog disbalansa i genetike u kojima je zapisan naš uvjetovan pad kože ne možemo utjecati. 

Atrofija masnog tkiva obično nastupa u regiji podočnjaka i putuje prema nazolabijalnim borama u donjem dijelu lica. Time dovodi lice do tužnog, "buldog" izraza i cilj nam je prkositi gravitaciji. 
Neću vam pisati o kremama koje se kupuju u tu svrhu, koje mogu biti pomoć ali ne očekujte čuda, Danas ću vam pisati o nekim stvarima koje sam sama isprobala na svom licu, uzeti ću sebe za primjer.

Pad tonusa primjetila sam ulaskom u trideste godine, kada su moji prirodni podočnjaci postali dublji, a prirodno puniji obrazi počeli padati sve niže pritiščući pri tome nazolabijalke. Rezultat: buldog face.
Nakon što sam se nakupovala raznih čudesa u svrhu pomlađivanja, počela sam i sam istraživati kako pomoći koži.
Svi koji prate moj blog vjerojatno su pročitali recenzije raznih uređaja, tretmana i proizvoda i nakon svega ono što mogu preporučiti je sljedeće temeljem na vlastitom iskustvu, a rezultate možete vidjeti na fotografijama. 
Bitno je naglasiti da je mišljenje moje osobno iskustvo, i mišljenje, a proučavanje istine kozmetičke industrije područje  na kojem cijeli život mogu ostati dijete.
Zapamtite da je svatko odgovoran za svoje lice do neke određene dobi, i pravila nema. 

1. MASAŽA LICA koju možete obavljati same ili u nekom salonu. Vrlo je važno da budete redovite, barem nekoliko puta tjedno jer masažom potičemo cirkulaciju, ali da ne bi bilo zabune: učinak nećete vidjeti odmah već nakon dužeg vremenskog perioda. Pravilna masaža lica izvodi se pomoću hladnoprešanog biljnog ulja prema tipu kože (link) i vrhovima prstiju  blagim pritiskom uz  kružne pokrete na obrazima, koristeći obje ruke.
 Nakon obraza, izmasirajte podbradak i  bradu, istim kružnim pokretima i potom pređite na čelo.
Završetak masaže obično završava lupkajući vrhovima prstiju i stimulirajući energetske točke na licu što ću vam pokazati u jednom od narednih videa.
2. POTICANJE KOLAGENA PUTEM MIKRONIDLINGA: metoda je mnogo i radi se pomoću raznih sitnih iglica. Osobno sam isprobala i redovito održavam tonus putem Dermapena, jer ovom metodom laički rečeno ozljeđujući vlastitu kožu potičete svoj vlastiti kolagen da se budi i diže na površinu.
3. MEZONITI, jedna od metoda za one kojima je tonus već dobrano opao s time da čitajući vaša iskustva moram napisati oštru kritiku estetičarima koji su stavljali premali broj niti i time niste dobile pravi efekt. Nažalost, kako nas svuda varaju tako i kod takvih tretmana pripazite jer ispod 20 komada nemojte niti razmišljati jer ćete jednostavno baciti novac.
4. ATROFIJA LICA koja je uzrokovala jaku obješenost lica kako na cijeloj površini tako na očnim kapcima, žao mi je, ali nažalost ne postoji ništa osim face liftinga kojeg ja osobno nisam probala. Možete ulagati u razne tretmane i čudesa al kada se pojavi višak kože, nažalost ali još niti jedna nekirurška metoda nije dala zadovoljavajući uspjeh, barem u slučajevima koje sam ja imala prilike vidjeti.
5. UNOŠENJE DOVOLJNE KOLIČINE VODE : priznajem, voda je nešto što sam često izbjegavala,  jer si često ne mogu priuštiti odlazak na toalet svaki čas, no ulaskom u projekt ispijanja dvije litre vode dnevno, itekako primjećujem bolju elastičnost, ali i slabije upijanje krema za lice. O tom iskustvu ću vam također tipkati narednih dana.
ja s 30 godina/ja s 40 godina
Za kraj ovog posta, ono što volim naglasiti je da sve više ljudi traži pomlađivanje lica, ali i dostojanstveno stariti. Naglasak mora biti na usporavanju starenja, a ne na anatomskoj promjeni izgleda lica.
Živimo u svijetu gdje se od nas očekuje da uvijek dobro izgledamo, što rezultira frustracijama i ne treba narušavati sklad genetskog nasljeđa već vratiti svježinu licu, dubinski ga hidratizirati s naglaskom na prirodnosti. 


Oznake: ,