petak, 15. veljače 2013.

HIPERPIGMENTACIJA LICA-PART 2

Gostujući post : kako se riješiti hiperpigmentacija pomoću AHA kiselina



Došao je trenutak da Vam predstavim moju dragu prijateljicu , ženu s nevjerojatnim iskustvom u  kućnim tretmanima,  ženu koja je napravila čuda od svog lica i koja izgleda bolje od djevojke s 18 godina. :))
Žena, koja je pravi guru za kućne tretmane a pogotovo AHA kiseline. 
Žena, koja nam je svima poznata kao nick s foruma Estee Lauder i koja nam je svima pomogla svojim nesebičnim savjetima i uputstvima.
Pročitajte  priču moje drage Estee i njene savjete kako postići fenomenalan izgled u tišini svoga doma :




Glikolnu kiselinu otkrila sam u svojim ranim tridesetima, kada je nakon ljeta sunce i more ostavilo  trag na mome čelu. Velika raspršena fleka , kao da me netko gađao blatom, više se nije dala zakamuflirati ni najboljim puderima.

Tada još nije bilo interneta, sve što sam znala o Aha kiselinama, bilo je iz časopisa a jedine informacije iz prve ruke dobivala sam okretajući brojeve dermatologa. Znala sam da to rade i kozmetičarke, ali sam se najprije prepustila dermatologu.




Kod njih sam došla znajući da rade s glikolnom kiselinom i da je imaju u svim koncentracijama. Psihički sam se pripremila i za neugodan osjećaj na licu kada se nanese kiselina, ali bila sam odlučna i hrabra, neznajući da rješavajući jedan problem, zapravo ću rješiti i drugi koji me je mučio godinama, ali je estetski bio manje uočljiv nego moja trenutna flekavost. Nisam ni sanjala da će ta kiselina
 napraviti pravu revoluciju mom licu i da će postati  redoviti godišnji tretman. I tako već i više od desetljeća.






Na prvome tretmanu stavljena mi je 40 % kiselina, koju sam bez nekih burnih reakcija uspjela izdržati 20 minuta. Nakon toga se lice neutraliziralo i ta reakcija je meni bila vrlo zanimljiva, imala sam osjećaj da se lice pjeni kao da me netko polijeva coca colom. I zadnje u tretmanu,  bilo je ispiranje lica pod mlazom vode i stavljanje hidratantne maske.

Sve u svemu, jednostavan tretman ako ti lice to sve dobro podnese, ali ako krene po zlu, onda ti se desi da ti ispeku lice kao Samanthi Jones u Sex and City.



Taj dan  nakon tretmana je neugodan i treba ga izdržati. Lice je isušeno i zategnuto i najbolje se zatvoriti u četiri zida, po mogućnosti ne komunicirati sa okolinom jer svaki osmjeh je kiseli osmjeh.
Nakon te isušenosti od par dana nastupilo je perutanje lica i za mene bljedoliku, neopisivo osvježenje lica, specifičan ton lica. Shvatila sam da se počelo nešto dešavati. I tako iz tretmana u tretman, mjenjajući razne koncentracije, ugodne promjene. Flekice su se sušile i perutajući nestajale. Pore su se stiskale, ten se čistio i mašćenje lica koje mi je bilo drugi problem je polako nestajalo. Koža mi je postajala elastičnija, ugodnija, svaka krema mi je počela odgovarati, a puder je ljepše sjedao. Nije više bilo napada prištića u pms fazi.






Svi su mi  govorili kako blistam. A ja sam željela dotjerati lice koliko je to moguće. 

I tako iz godine u godinu, od dermatologa do kozmetičarki, došlo mi je na pamet, da nabavim negdje tu ljekovitu kiselinu i da to sama radim doma, kada hoću i kako hoću. Inernet je ušao u sva domaćinstva, nema onoga do ćega se nije moglo doći i tako je meni stigla moja glikolna.






Čitala sam po stranim forumima čime neutralizirati kiselinu i otkrila jednostavnu metodu, sa vodenom otopinom sode bikarbone. Eto bar to nisam trebala naručivati.



I tako su započeli moji kućni tretmani koji se nisu ni malo razlikovali od profesionalnih. Lice se sredilo i došlo do točke kada više glikolna nije bila magična i kada sam dobila poruku da trebam uvesti neku promjenu.

Strašno me privlačila mliječna kiselina, dosta sam čitala o njoj, da je manje agresivna od glikolne i da daje iste rezultate. Otkrila sam jedan dobar dućan iz UK odakle sam naručila 80 % kiselinu i ona je došla na moja vrata i postala opet malo otkriće za moje lice. Razrjeđivala sam je sa destiliranom vodom na 50 % koncentraciju i jednom tjedno radila tretmane, držala 20 minuta, neutralizirala otopinom sode bikarbone, ispirala vodom i stavljala hidrataciju.
Isušivanje lica je bilo daleko manje nego kod glikolne, a nakon 2-3 dana započelo bi ljuštenje i već četvrti dan lice najnormalnije, kao da se nije radio nikakav tretman. Znači, daleko bezbolnije nego kod glikolnih tretmana gdje je oporavak trajao duže.
Pošto sam glikolnim kiselinama uklonila flekice, rješila problem masnoće lica, mlječna kiselina mi je još dodatno posvjetlila cijelo lice, stisnula pore i ona sada služi samo za preventivu, znači s vremena na vrijeme malo osvježenje.





I za kraj, sve je ovo za mene bila jedna istraživačka misija, u kojoj sam dosta čitala, naučila, eksperimentirala i na kraju uživala. Veselila se svakom otkriću i trud se na kraju isplatio.


Ja samo mogu dodati za kraj : Hvala Estee, kraljice! 

P.S. Zamolila sam Estee da odgovori na Vaše komentare i eventualna pitanja <3

102 komentara:

  1. jel mogu dobit neki njezin kontakt (mail, blog, fb ...) imam par pitanja hh

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala, velika hvala, Estee je poznata sa foruma tak da od prije znam za njene kozmeticke poduhvate. Pitanje za Estee: je li ovdje u postu dovoljno detaljno opisan postupak kucne radinosti i ima li koji savjet za nas pocetnike (npr:vrsta aha, koncentracija, kako neutralizirati, stranica za kupovinu)
    Hvala Kraljice, pozz

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Postupak je jednostavan, samo sam se sjetila da sam nešto propustila napisati. Pa ću ukratko opisati postupak koji vrijedi za glikolnu i mliječnu. Meni osobno najbolja je 50 % koncentracija, jedne i druge. Početnici neka krenu sa manjim postotkom, recimo 30, pa povećavate.
      - dobro umiti lice i ukloniti masnoće, dobro ga osušiti, 10-15 minuta
      -higijenskim štapićem namazati tanak sloj po licu, osim područja oko očiju.Pustiti 5 minuta da se upije lice i tako je lice zakiseljeno i maže se drugi sloj, malo detaljnije. On je bitan jer radi ono što treba. I od sada držite koliko možete izdržati, a da ne dođe do velikog crvenila. Ako dođe odmah se tretman prekida neutralizacijom.
      - neutralizacija se radi da se u 2 dcl obične vode stavi žličica od kave sode bikarbone i dobro otopi. Velike blaznice pamuka se umakaju u sodu i premazuju određeni djelovi lica.Uvijek umakati čistu blaznicu da se ne poremeti ph sode.
      -nakon neutralizacije malo duže ispiranje lica u hladnoj vodi
      -nakon toga lice namazati sa nekom hdratantnom kremom.

      Izbriši
  3. odlican post! veoma poucno, zanima me da li daje iste efekte kao glikolna kiselina u smislu da ce i bubuljice manje izlaziti? Hvala! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Glikolna kiselina se meni osobno pokazala boljom za rješavanje problema masne kože i prištića. Mnogi ne znaju da na početku bilo kakvog korištenja aha preparata,bilo tretmana ili krema, na površinu izvlače sve nečistoće. Lice može naglo oprištaviti, ali nakon par tjedana sve se povlači.To se meni dešava svaku godinu na samom početku i treba to malo pretrpiti, mnogi misle da im ti tretmani ne valjaju pa odustaju.

      Izbriši
  4. Mene zanima kako deluje na oziljke od akni? Neki savet?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nikolina, odi na forum.hr, na kozmetiku, uđi na preparativnu kozmetiku u temu Aha i Bha kiseline i tamo pitaj što god hoćeš, ja to pratim kao i mnogi drugi.

      Izbriši
    2. Ja imam dosta ožiljaka po licu, od skidanja mladeža, nisu nestali nakon ovih tretmana, ali su se ublažili i izbjelili. Oni od prištića su se isto malo zaglancali.

      Izbriši
  5. Super informacije, svakako spremam za kasnije, trenutno zbog trudnoce ne smijem tako intenzivne tretmane s kiselinama. Je li kontraindicirano i s dojenjem? Vjerujem da je. Koja je neka pocetna doza za mlijecnu kiselinu, 50% mi se cini dosta za nekog tko se nikad nije tretirao (osim ovih over the counter kremica)? Koliko treba biti koncentracija sode bikarbone u toj otopini za neutralizaciju? Hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za BHA znam da se ne smiju koristiti u trudnoći i za vrijeme dojenja, a za AHA nisam sigurna, ali rađe ne. Bolje malo pričekati, pa to napraviti kada se prestane sa dojenjem. Beba je jedino bitnije od naše ljepote.
      Ide ti jedna kavena žličica sode u 2 dcl hladne obične vode.

      Izbriši
  6. ovo zvuči peviše dobro da bi bilo istinito... ja imam hiperpigmentacijske mrlje već 5 godina, išla sam u salon na 20 tretmana sa aha kiselinama i ništa se nije promijenilo vezano za mrlje.... istina jeste da je lice bilo ljepše, pore su se skupile, ali mrlje se nisu micale, čak su postale više primjetne jer je okolna koža posvijetlila.... Imaš li neko rješenje za mene? Ili da se pomirim sa ovim što imam na licu :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisu sve kiseline kod dermatologa i kozmetičara djelotvorne. Koliko sam čitala trebaju imati točno određen ph, u protivnom ništa ne rade. Tako su meni neke napravile puno, a neke ništa.
      Ja bi na tvom mjestu probala mliječnu koju sam sama stavljala. Pokazala se dosta uspješnom kod mnogih forumašica. Treba biti uporan i to redovito raditi,svakome će nešto pomoći, a što, to nećete nikada znati ako ne probate.

      Izbriši
    2. Hvala puno na odgovoru! Potpuno se slažem da treba isprobavati, ja jesam puno toga isprobala pa sam dosta obeshrabrena, ali svakako nisam sve probala pa ću nastaviti dalje :-)

      Lijep pozdrav!

      Izbriši
  7. Ovdje naručujem mliječnu i sa poštarinom dođe manje od 100 kuna. Možete sa ovom bočicom mazati cijelo susjedstvo jer je razrjeđujete.

    http://www.aromantic.co.uk/buy-lactic-acid-uk.htm

    OdgovoriIzbriši
  8. Hvala Estee i Dear Skin :)

    danas sam ovdje naučila više nego u pet godina odlaženja dermatologu.

    Počinjem s mliječnom kiselinom čim ju naručim s interneta.
    Pitanje za Estee: s koje stranice i od kojeg proizvođača je najbolje kupiti tu kiselinu?
    Hvala i nastavite ovako!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nema na čemu Nataša:)

      Estee je malo iznad ostaviila link od kuda naručuje kiseline.

      Izbriši
  9. Ajme meni, predivan post !!
    Puno hvala, isprintat ću sve i proučiti još jednom dobro.

    Nadam se da neću izgledati kao Samantha Jones XD

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Samo se pridržavaj pravila i sve super, uskoro ćeš uživati u svojoj novoj koži:)

      Izbriši
  10. Odličan blog, odličan post, a vi ste divne što nam svima pomažete!

    Mene zanima da li ove kiseline idu na svaki tip kože? ja nemam masnu kožu već mješovitu dehidriranu, sama sam si napravila jako puno štete na licu kopanjem i krivim kremama pa me zanima da li je to preagresivno za nekoga s izsušenom kožom?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ali:)

      Estee je stvarno prava majstorica :)

      AHA kiseline isušuju stoga su jako važna pravila koja je Estee opisala. Ti možeš popraviti izgled svoje kože ali počni s manjom koncetracijom te nakon neutralizacije i ispiranja dobro hidratizirati kožu nekom kvalitetnom kremom kojati odgovara.
      Ujutro neki hidratantni serum, dobra spf krema i neće biti nikakvih problema:)

      Izbriši
  11. Estee, koji je postupak razrjeđivanja kad mi kiselina stigne? Omjeri me zanimaju i u čemu to radiš? Mora li biti neka posebna zdjelica, bočica? hvala ti! I krećemo u boj u boj za bolji ten svoj!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Najbolje nabaviti malu špricu sa mililitrima i razrjeđivati neposredno pred tretman i onda ta kiselina može dugo trajati. Nije skupa pa najbolje svaku godinu novu.
      Ako staviš 1 ml kiseline i 1 ml vode imaš 40 % kiselinu.
      Ako staviš 1 ml kiseline i 2 ml vode onda ti je to negdje oko 30 %,mrvicu manje.
      Ako staviš 2 ml kiseline i 1 ml vode onda je to 55 %.
      Ja najčešće koristim 55 % i ova količina je sasvim dovoljna za lice. Čak mi ostane i za ruke.

      Mlječna kiselina se baš preporučuje najosjetljivijim kožama, suhima, jer manje isušuje od glikolne. Kada se od nje zacrveni koža nakon tretmana, to crvenilo nestaje sutradan, a kod glikolne odmah okrastavi. Ali ipak treba promatrati reakciju i ne dozvoliti da se to desi, jer svaka koža se drugačije regenerira. A ako vas mlječna i malo ofuri, samo mazati bepanthenom.

      Izbriši
  12. Ja predlažem da se detaljniji post napravi, možda i sa slikama, baš da bude step by step, ako je to moguće.

    I ovo je sjajno, ali mi je puno nekako stvari nejasno, a i strah me da nešto ne zeznem.

    hvala vam, ovo je wonderful!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zaboravila sam napisati u čemu ovo miksam, u jednom malom platičnom čepu, prozirnom. I pazite prvo voda pa kiselina. Sjećate se kemije iz osnovne.
      Ovo je kada isprobaš jednostavnije nego spremiti večeru.

      Izbriši
    2. Hahhahahahhahah... A, vidjet ćemo! Al, j***š lonac ako zagori, šta ću s facom ako nešto pođe po zlu?! :D :D :D

      Puno ti hvala!
      Iiiiii, kakav to štapić treba biti? Prenese li taj pamuk dovoljno tekućine na lice?

      MIsliš li da je bolje nanositi možda s onim plosnatim tankim kistom (kao lepeza)?
      hvala na strpljenjuuu!

      Izbriši
    3. Napisat ću vam postupak u koracima, pa će vam svima biti jasnije, sve ću naglasiti i neće biti nejasnoća, a ako bude sve ćemo rješiti.

      Izbriši
    4. Divno!

      Puno hvala, Estee!

      Izbriši
  13. ja se bojim igrati s takvim stvarima.ako si napravim ožiljke na licu,bit će to puno gore nego par mrljica koje imam sada. stoga ne shvacam jel mlijecna manje agresivna alternativa glikolnoj kiselini s istim rezultatima ili je za prvotni rezultat uklanjanja hiperpigmentacije potrebna glikolna,a mlijecna sluzi odrzavanju lica bez mrljica (jer je blaza pa se njome ne bi mogao rijesiti ozbiljniji problem).
    drugo,koliko cesto je potrebno/pozeljno provoditi tretmane tijekom uklanjanja pocetnih problema,a koliko cesto u svrhu odrzavanja?
    u to vrijeme se zasigurno potrebno kloniti sunca pa me zanima da li je pocetak proljeca znak da se tretman ne smije provoditi?
    hvala.

    OdgovoriIzbriši
  14. Ja se isto ne usudim raditi takve tretmane. Uvijek postoji mogućnost da se nešto zakomplicira, a i te nuspojave me muče...
    Nažalost i sama imam mrlje, i to velike. Ali polako sam naučila živjeti s njima... Jest da me ubijaju u pojam, ali organizam treba ojačati i iznutra da bi sam sam izborio za sve što mu je potrebno. To je sad nekakva moja filozofija.

    OdgovoriIzbriši
  15. Na linku sam trazila glikolnu kis ali nisam uspjela pronaci, možda je pod nekim drugim imenom

    OdgovoriIzbriši
  16. Svakako, u ove tretmane se nikako ne upuštati sam ako imate bilo kakvu nedoumicu. Mnoge žene a i muškarci masno plaćaju ovakve iste tretmane kod dermatologa a da im uopće ne pomognu. Razlog su kako je Estee napisala što koriste nedjelotvorne kiseline.
    Zato je ovaj post dragocjen svima koji odlaze bezuspješno na tretmane jer bolje rezultate mogu sami dobiti.
    Uskoro kreće post sa svim koracima i detaljnim uputstvima

    OdgovoriIzbriši
  17. A gdje naručuješ glikolnu kiselinu? Može link?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imaš ovdje http://www.forever-young-uk.co.uk/glycolic-acid-15-c.asp

      žene dosta hvale proizvode s ove stranice

      Izbriši
  18. Sto u slucaju izuzetno suhe koze (ukljucujuci atopijski dermatitis) i hiperpigmentacije?
    Voljela bih rjesiti potonji problem, no strah me nezeljenih reakcije i jos suhe koze...
    Da li da se upustam u nesto takvo (krenula bih slabo koncentriranom mlijecnom kiselinom) ili bi ipak moglo biti preagresivno?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Suha se koža može tretirati blažim koncetracijama ali atopijski dermatitis je problem, s obzirom da je to upalno stanje kože , i vjerojatno te koža svrbi ionako od tog stanja pa onda nemoj riskirati kiselinama koje izazivaju ljuštenje i svrbež u početku.
      Ja bih na tvom mjestu počela s C vitaminom ujutro i navečer te eventualno neka AHA maska jednom tjedno dok se koža ne privikne i da vidiš kako će reagirati.

      Izbriši
    2. Puno hvala na savjetu, pokusat cu onda lagano krenuti :)

      Jos samo jedna mala gnjavaza - imas li mozda koju preporuku za AHA masku?

      Izbriši
    3. Ti bi trebala početi s niskim koncentracijama, npr Avene Cleanance gel krema ili maska, Uriage također ima masku s Aha, pa staviš 10 minuta i ispereš, s vremenom produžiš vrijeme djelovanja.
      Odlična AHA maska je Guam ali ona ima 30 % AHA pa je možda previše za početak.
      Možeš također prvo namazati laganu hidratantnu kremu pa preko nje staviti kremu s AHA , sve dok ne vidiš kako ti lice reagira. Lagano peckanje je normalno

      Izbriši
  19. Moram priznati (za sramotu) kako do pred malo uopce nisam poznavala svoju kozu - sve reakcije i (ne)reakcije sam opravdavala sa 'to je samo moja koza takva i tu se nista ne moze'. Za mene su tvoje informacije eyedetox kao i informacije Estee zlata vrijedne. Zato svaka pohvala curke i jedva cekam detaljni post :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala DBys :)
      I sama sam godinama okrivljavala svoju genetiku i ostale faktore dok nisam shvatila da mogu puno toga učiniti za kožu i njeno zdravlje.
      Estee već priprema detaljna uputstva a ja novi post o idućoj temi.

      Izbriši
  20. Đizs...Naišla sam na tvoj blog prije nekih tjedan, tjedan i pol...Stvarno si mi se jako dopala...Al sad ovi zadnji postovi su me doslovno oborili s nogu...Definitivno ću isprobati ovo....Ak mi barem malo,malo smanji pore ja zadovoljna do neba...Super opisano u novom postu... :D
    Samo pitanjce...Nisam nigdje vidjela - madeze isto obavezno zaobiđem,jel?
    I još pitanjce...Jel se može kiselina primjenjivat-naravno u rjedoj koncentraciji-na lice s prištićima(puno prištića?) Da preporučim kolegici....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Evo sad sam opet čitala-dakle bubuljice ce se svejedno pojavit kao reakcija koze na kiselinu dakle smije se koristit-jedino u slucaju nekih vecih lezija po licu odn.rana.

      Izbriši
    2. Hvala velvet_eyes:)

      Svakako je bolje zaobići madeže.

      Izbriši
  21. Ja koristim retin, estee znaš li kakva su iskustva i može li se koristiti mljećna kad se koristi i retin ? Ne mislim jedno na drugo nego recimo u pauzi retina tretman kiselinom? Retin mi je super za bore i pigmentacijske mrlje ali bi voljela i pore srediti. memorysun

    OdgovoriIzbriši
  22. WOW! Odličan post, ovo mi je totalna novost!! Znala sam samo da su cure zadovoljne sa tretmanima kod kozmetičarke sa AHA kiselinama i to je to. Veeeliko HVALA eye i Estee na ovome!!!!
    Voljela bih probati kako bi mi odgovarali ovi tretmani :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nema na čemu crvenkapice:)

      Kako inače koristiš AHA, tebi bi ovaj tretman vjerojatno odgovarao:)

      Izbriši
  23. Odličan post i informacije.
    Ja sam imala čudnu učiteljicu u OŠ pa nisam znala da ide prvo voda pa kiselina. :)

    Može li se mliječna kiselina nanositi tokom cijele godine ili je preporučljiva samo u određeno godišnje doba?

    I još jedno pitanje.
    Mogu li nakon tretmana nanjeti mješavinu ulja koju inače nanosim noću ili je krema bolji izbor?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Maša, to ovisi kako se ponašaš ljeti, ako se sunčaš i ne štitiš kako treba, bolje da ju preskočiš i počneš na jesen.
      Ulja možeš koristiti, ali ne prvi dan, prvi dan samo hidratantna krema koja što manje iritira.

      Izbriši
  24. Jedino što sam koristila od AHA kiselina je Cosmel krema za lice i mlijeko za tijelo. Bila sam dosta zadovoljna rezultatom. Sad opet koristim mlijeko za tijelo na leđima.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Cosmel mlijeko je fantastično, ja ga koristim 4 godine, posebno nakon depilacije :D

      Izbriši
  25. Imam kuperoznu kožu lica, lagano crvenilo mi se zna pojaviti. Da li mogu koristiti ovaj tretman mliječnom?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bolje izbjegavati, preagresivno za kuperoznu kožu ili kreni s nekim jako malim koncetracijama

      Izbriši
    2. Hvala na odgovoru. Možda bih mogla koristiti onu kremu s retinom? Danas sam ju tražila u ljekarni, no kod mene ju nemaju.

      Izbriši
    3. Definitivno, Retin-A više ne postoji, zamjena mu je Airol ali i njega treba naručivati u posebnim ljekarnama. Toplo ti preporučujem kremu Avibon koja je više hranjiva, nema takvih nuspojava a nije ni skupa-na ebay-u

      Izbriši
  26. Ovo mi se cini savrseno,svaka cast za post!

    OdgovoriIzbriši
  27. Upravo sam naišla na blog i odlični su postovi...pratim od danas pa nadalje...

    Moj problem je što imam akne, ali baš hormonalne...

    Da li imaš savjet kako i da li uopće primjenjivati ovakve tretmane na akne??
    Trenutno ne koristim nikakvu terapiju za akne...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Aha kiseline su jako učinkovite u borbi protiv akni, ali ako su hormonalne prirode, bilo bi pametno da odeš prvo kod endokrinologa pa potom dermatologu.

      Nemoj sama ništa pokušavati pošto nemaš iskustva :)

      Izbriši
  28. Koliko puta tjedno treba koristit mlijecnu kiselinu?
    Zasto 30-50%? Jeli to malo previse s obzirom da se uglavnom prodaje 5-10%?
    Imam 33 godine, masnu t zonu i suhe obraze i sklonost aknama, naravno s pigmentiranim oziljcima. Sto da koristim - glikolnu ili mlijecnu?
    I najbitnije koliko puta? Jednom tjedno?
    Puno puno hvala na odgovoru

    OdgovoriIzbriši
  29. Za optimalan učinak izbjeljivanja pigmentnih fleka, mliječna kiselina se koristi 6-8 nedelja, jednom nedeljno. Mliječnu kiselinu na licu ne treba držati duže od 5-7 minuta a za početnike se preporuča to vrijeme prepoloviti. Najmanji postotak koji sam ja uspjela pronaći na trzištu je 40%, što sam i koristila. S vremenom se taj procenat može povećavati ali ja nikada nisam. E da, ja sam ovaj tretman koristila radi melasme koju sam dobila tokom trudnoće. Istovremeno sa tretmanon mliječne kiseline sam koristila kremu Fade Out (nikako 48 sati prije i posle tretmana) a preko dana i noći (prvo Fade Out pa prekriti kremom koju inače koristiš )kremu La Campana. Nadam se da sam ti iole pomogla, ali ja živim u Americi a preparate koje sam ja navela i koristila je vrlo lako naći na amazon.com-u. Određene prizvode će poštom poslati u većinu bivših zemalja YU. Pozdrav, Katarina!

    OdgovoriIzbriši
  30. Dobila sam od frendice kojoj nije odgovrao gel solutions 50%,Dr.Taffi
    Zanima me tvoje misljenje,da li si korstila ,da li ti je poznato,,hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam čula za taj gel, trebala bih pročitati sastojke. U svakom slučaju isprobaj oprezno na dijelu vrata ili lica dok ne vidiš kako ti koža reagira.

      Izbriši
    2. isprobala sam na muzu hehehe,to je preparat na bazi 50 % aha kiseline extrakt secerne trske,dolazi u zelenoj tubi od 100 ml.kosta oko 50 eura,malo mi frka da probam,zato sam se te pitala da li ti je poznat taj preparat,kod frendice je bilo crvenilo i ljustenje pa je prekinula,eh sad ne reagira isto svaka koza

      Izbriši
  31. Procitala sam u nekom americkom casopisu da se hemijski piling moze uraditi i najobicnijim limuntusom, sta mislite o tome?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Limun je odličan za izbjeljivanje i piling, samo preporučujem, razrijediti ga u vodi.

      Izbriši
  32. Divan post!! A sta mislite o Sona gelu? Nemam bas velike probleme sa licem. Zapravo, nisam ih nikad imala. Zadnjih par meseci su se pojavile neravnine i akne.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sona gel je jak lijek, pridržavajte se uputstva koja sam napisala za Retin A

      Izbriši
    2. Hvala na odgovoru! Ja pocinjem terapiju sa njim, na preporuku dermatologa, citala sam dosta i iskustva su oprecna.Pa imam dozu straha.

      Izbriši
  33. Ovo zvuci odlicno! Ja imam oziljke i tamne fleke od bubuljica. Koji % glikolne je ok za to? Na ovom sajtu za porucivanje pise da je za pocetak 10-20%. Da li mogu naruciti 60%(ne vidim da ima vise od toga),pa praviti manji % sama? Ili je bolje da uzmem mlecnu? Ili obe? :) Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  34. joj ja sam možda preterala, stavila sam 70% glikolnu kiselinu nos mi se skroz oljuštio i još po koji deo lica no sad su mi ostale i bordi fleke koje polako prelaze u braon, ima li neko iskustva izbeleće?
    no ja sam ranije stavljala 40% AHA kiseline pre toga i lice mi se jedva malo zacrveni i nakon toga jedva da ima i malo perutanja pa na kraju preterah s ovim 70% glikolne a vala i sa vremenom držanja...
    ima li ko sličnih iskustva..a samo da napomenem da mi ovaj tekst dao ideju da sama budem svoj kozmetičar, da ovo sam stavila pre 2 nedelje ;(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Obavezno prorijedi korištenje, maži bepanten a fleke prije nego što izblijede, prvo potamne. To je sasvim normalno.

      Izbriši
  35. Hvala Martina na odgovoru, srce ste sve ovde, baš sam srećna što sam otkrila vaš blog i ne sećam se da sam ikada naletela na bolji..puno korisnih informacija i konkretnih odgovora, prave ste..
    Uradiću još dva blaža tretmana i završila sam za ovu godinu.. i imam jedno pitanje Smem li koristiti Retina-A recimo od janura ili?
    pozdrav iz Beograda

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala tebi na čitanju :)) Retin možeš koristiti cijelu godinu samo strogo pridržavanje pravila i maksimalna zaštita od UV zraka i nećebiti problema.

      Izbriši
  36. Odlican blog ma koju mlicnu kiselinu da kupim ako moze tocan link

    OdgovoriIzbriši
  37. Ja sam svoj tretman glikolnom kiselinom završila, tačnije seriju tretmana, zadnji je bio pre tri nedelje, ja nimalo nisam oduševljena, od ove se kiseline krastaš, a sada na mnogim mestima na kojima su bile kraste ja imam nove fleke i flekice, živim u nadi da će pobeleti vremenom a opet strepim..Ima li neko slična iskustva??? Značilo bi mi da čujem..
    Imala sam glikolnu kiselinu od 70% maličice sam je razblažila.. i uradila jedno 6 tretmana..
    Sanna link za mlečnu kiselinu je tačan...

    OdgovoriIzbriši
  38. OBAGI krema jedino sto djeluje na fleke i mrlje uguglajte retinoidi imaju cijele pakete a moze se narucit samo krema

    OdgovoriIzbriši
  39. Cijena paketa je 2600 kn a krema je oko 600 kn prijateljica je imala jako puno fleka sve ovo isprobala al jedino sto je pomoglo je bio OBAGI cudo od kreme lice joj je bez ijedne fleke ja narucujem sada

    OdgovoriIzbriši
  40. Sanna prevedi cenu u eure pliz ja sam iz Beograda..naručuješ odnekud preko ili?

    hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Cijena je 500 e znaci narucis obagi nu derm paket plus posebno kremu obagi s tretinoidima,skinstation.uk ti je stranica s koje mozes narucit i tu su originalni proizvodi ,imas nuderm za suhu do normalnu kozu i masnu do normalnu ,sto se tice tretinoida imas dva postotka jaci i slabiji proguglaj pa vidi ,ja jos nisam stigla narucit al cura koja je to napravila izgleda savrseno a imala je uzasne fleke po licu cijelom

      Izbriši
  41. ja imam dosta akni po ledima, jako ruzno izgledaju ali mene ipak vise muce oziljci, neki su idubljeni, neki malo ispupceni (bar mislim da su to oziljci, ugl. imam dosta tih maalih ispupcenih tockica po ledima, kao krastaca hahah, ako znate sto je to mooolim vas recite)
    Uglavnom, htjela bih znati bi li bi mi te kiselime izgladile malo kožu i smanjile akne? molim vas pomozite jer me to jako muci, ne znam sto da napravim. Lijep pozz i puno hvala unaprid

    OdgovoriIzbriši
  42. da li moze neko da mi kaze u Beogradu gde ima da se kupi glikolna liselina 40%
    hvalaaa

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mene zanima da li ima negdi u hrvatskoj kupiti glikolnu kiselinu 70%, pa bi je razrijedila samo koliko cesto se stavlja,hvala

      Izbriši
  43. Mene zanimagdje se najblize moze kupiti glikolna kiselina od 70%pa bi je ja razrijedivala i koliko se cesto stavlja,hvala

    OdgovoriIzbriši
  44. Prvo da pohvalim blog,koji mi je,kao i drugima , pravo otkriće. Kupila sam mlijecnu kiselinu,razrijedila je 2 ml vode + 1 ml kiseline. Držala je 5 min,ali mi je skurila lice. Prošlo je 5 dana,crvenilo i doslovce opekline na par mjesta su još tu. Što bihbtrebala dalje, neku slabiju koncentraciju stavljat, prestat? Hvala unaprijed na pomoći.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti na čitanju :) Sad samo maži Bepanten ili tako nešto dok se koža ne oporavi a potom obavezno se javi stručnjaku.

      Izbriši
  45. Smijem li koristiti mliječnu kiselinu ako koristim retinol A?
    Unaprijed hvala na odgovoru.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne nikako, ili jedno ili drugo.

      Izbriši
    2. Inače..ovaj blog je genijalan i svaka čast DEAR SKIN i svim ostalim ženskicma...tek sad u 40 i nekoj otkrivam neke stvari o njezi lica....sad strpljivo koark po korak...i još jedno pitanjce..može li navečer nakon stavljanja retinola na lice poslije ići krema ACHROMIN..čisto da nešto ne zabrljam...i opet hvala na razumjevanju i odgovoru mene zbunjene u tom svijetu krema i seruma a vrijeme je da nešto poduzmem..:)

      Izbriši
  46. evo link http://www.amazon.co.uk/ACHROMIN-CREAM-REAL-WHITENING-ml/dp/B00CFQMST8

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Ivana, uz retinol apsolutno ništa osim hidratacije i spf zaštite.

      Izbriši
    2. Hvala Dear Skin...:)

      Izbriši
  47. molim vas kako nigdje u hrvatskoj nemožemo nabaviti klikolnu kiselinu
    nasla sam neke kineske proizvode ali sam sumnjičiva prema njima
    na amazon.uk...može se nabaviti ali je dostava previše skupa
    zna li netko neku drugu opciju za nabavu kiseline
    želim napraviti taj kemijski piling jer sam puna sunčevih fleka
    pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da mene jako zanima di u Hrvatskoj mogu nabaviti glikolnu kiselinu,molim da ko zna javi,ili negdje drugdje

      Izbriši
    2. Anonimno da li ste nasli di se moze kupiti

      Izbriši
  48. Isprobala sam glikolnu uglavnom kod kozmetičara i uspjela nabaviti bočicu 30mll navodno 10postotna

    OdgovoriIzbriši
  49. da li može link/ linkovi gdje mogu kupiti glikolnu kiselinu?
    Onaj link http://www.forever-young-uk.co.uk/glycolic-acid-15-c.asp mi ne radi, samo otvara reklame.. zanima me konkretno 20% glikolna; naravno da može i više postotna pa bi ju razblažila ;) Puno hvala unaprijed :)

    OdgovoriIzbriši
  50. Smijem li noćnu kremu fade out koristiti preko ljeta?

    OdgovoriIzbriši
  51. Gdje se moze kupiti/naruciti retin a? Moze neki link? hvala :)

    OdgovoriIzbriši