SVE O ALKOHOLU U KOZMETICI

izvor
Kontroverzni sastojak zvan alkohol o kojem često čitamo, zajednički je nazivnik za mnoge alkohole koji nemaju jednaku ulogu u proizvodima a niti djelovanje na kožu. 
ZAŠTO SE KORISTI ALKOHOL U KOZMETICI? Najčešća uloga alkohola je otapalo za ostale sastojke, odnosno omogućuje da se ostali sastojci u proizvodu pomiješaju, zatim kao konzervans da se proizvod ne bi brzo pokvario ali neki derivati alkohola služe i za ovlaživanje kože. Alkoholi su ponekad nužni u kozmetici jer otapaju biljne ekstrakte koji se ne mogu otopiti u vodi ili ulju ali zato je bitno da koristite renomirne i certificirane proizvođače koji paze na porijeklo alkohola.
Vjerojatno ste naletili na pojmove "dobri" i "loši" alkoholi i o čemu se zapravo radi?

TZV. "LOŠI" ALKOHOLI su sastojci koji su loši za našu kožu jer ju isušuju i iritiraju. Najčešći među njima su:
ZAŠTO SU ALKOHOLI ŠTETNI? "Loši" alkoholi isušuju kožu radi čega ona postaje isušena, nezaštićena i vrlo često izlučuje još više sebuma. Uzrokuje prerano starenje kože kao i dobru podlogu za napad virusa i bakterija. Osim toga, nakuplja se u organizmu te može uzrokovati alergije i poremećaj hormona. 
GDJE MOŽETE PRONAĆI "LOŠE" ALKOHOLE? Nažalost posvuda, najčešće u kozmetici za masnu i problematičnu kožu te u proizvodima za kosu, tijelo, lice i makeup-u.
TZV. "DOBRI" ALKOHOLI dobivaju se iz biljnih izvora i nazivaju se i manim alkoholima ili kiselinama. Služe kako bi se proizvod lijepo razamzivao, kao konzervans ili za vlagu kože. Nije ih potrebno izbjegavati, mada kao kod svakog sastojka uvijek je potreban oprez u slučaju osjetljive kože. Najčešći "dobri" alkoholi su:
ČINJENICE:
Za kraj, preporuka je izbjegavati "loše" alkohole a posebno oprez kod proizvoda protiv akni jer su najčešće tamo zastupljeni. 

Pazite li na alkoholu sastavu proizvoda? Ukoliko imate kakvih pitanja, slobodno ih ostavite u komentarima.

Oznake: , , , ,