MOONCUP MENSTRUALNA ČAŠICA


Današnju recenziju posvetila sam kome čemu nego malim ženskim problemima. Nedavno sam vam na FB-u najavila recenziju jednog neobičnog, ali ne tako nepopularnog proizvoda zvan menstrualna čašica. Za informaciju, nekada davno sam često obilazila razne moto susrete i izlete na kojima nije bilo posebnih uvjeta "u onim danima" i tada sam prvi puta kupila svoju menstrualnu čašicu koju sam godinama koristila i potom u jednom naletu seljenja izgubila. Tada  još nije bila dostupna u Hrvatskoj, pa sam svoj primjerak nabavila u inozemstvu.
U međuvremenu otvorivši blog i pišući o tako nekim temama koje se tiču intimnog zdravlja i higijene, pisala sam vam kako sam ja osobno jako osjetljiva na razne uloške i tampone što godinama nisam mogla otkriti. Naime, odlaskom na ginekološke preglede bilo je rečeno, sve je u redu javite se urologu, potom posjet urologa, nalazi su upućivali :  sve je u redu javite se ginekologu i tako u krug dok mi jedna liječnica nije ukazala: osjetljivost na uloške, tampone koji su većinom napravljeni od umjetnih materijala, sintetike, recikliranog materijala s dodacima parfema, nafte itd. 
Oni koji imaju slične probleme, shvaćaju što želim reći jer u "onim danima" osim bezobraznog PMS-a, pojavljuju se osjećaji peckanja, crvenila, svrbeži, a još k tome ako imate obilne mjesečnice poput mene pa se morate oboružati s više "higijenskih" dodataka i istovremeno koristiti i tampon i uložak kako ne bi dočekale jutro s plahtom u obliku japanske zastave .
Znam da će se mnogi zgražavati nad ovim proizvodom, ali smatram da je zaslužio recenziju jer osobno mi je puno olakšao najgore dane u mjesecu pa je vrijeme za koju riječ više.

ŠTO JE MOONCUP?
Mooncup je meka silikonska čašica koja se može ponovno koristiti za svaku mjesečnicu. Postavlja se u vaginu, malo niže nego tampon i skuplja, a ne upija menstrualnu krv poput tampona i uložaka. Lako se umeće u vaginu, prikuplja krv, prazni se, pere i vraća natrag u vaginu, - upija tri puta veću količinu menstrualne krvi od tampona i uložaka, - ne isušuje vaginalno područje, ne izaziva iritacije, pogodna za žene sklone alergijskim reakcijama, - proizveden sukladno standardu ISO 13485:2003 koji se primjenjuje i za medicinske proizvode, - pouzdanija i diskretnija zaštita, daje uvid u izgled i količinu menstrualne krvi, - jeftinija, brzo isplativa, ekološki prihvatljivija, jer služi za višekratnu upotrebu i ne stvara otpad, - nije testirana na životinjama, - jednostavno se koristi i održava te traje godinama.
KAKO SE KORISTI:


Postoje dvije veličine A (za žene iznad 30 godina) i B (za žene koje su mlađe od 30 godina i nisu imale vaginalni porod). Uz svaku čašicu dolaze uputstva i platnena vrećica u kojem se čuva čašica. 
Postoje dva načina korištenja koja možete pogledati na službenoj stranici  i u početku je malo prtljavo dok ne pronađete svoj idealan način. Moja topla preporuka je način da čašicu presavinete dva puta i jednostavno umetnete poput tampona, samo nešto niže. Znači Mooncup se ne postavlja tako duboko poput tampona. 

Prazni se svakih 4-8 sati i tu dolazimo do dijela nad kojim žene najviše kompliciraju. Ok, mogu shvatiti da postoji gadljivih, ja osobno nisam gadljiva, posebno na vlastitu krv i čitajući neke komentare tipa tko će to svakih 4 sata otkuhavati i slično moram napisati da ja Mooncup otkuham prvi put prije korištenja i na kraju ciklusa. U međuvremenu prazneći čašicu, istu operem u vrućoj vodi i dezinficiram Octaniseptom prije novog umetanja.


MOJ DOJAM: Iskreno, razmišljajući koliko sam prošla liječnika, promijenila vrsta uložaka i tampona, a obzirom na moje obilne mjesečnice i osjetljivost, mene je Mooncup još 2011-te spasio iz razloga što napokon nisam više živčanila oko neugodnih uložaka i tampona (uglavnom sam kupovala Always, O.B. neke iz Mullera i slično). Što se tiče korištenja izvan kuće, tu nema nikakvog problema jer kod mene količina krvi nije nikada prelazila količinu od 5 ml, a samo vađenje i pražnjenje nije ništa drugačije nego kod klasičnog tampona. Neke žene su me pitale što ako su u tom trenutku u shopping centru i nemaju mogućnost pranja i dezinficiranja čašice jer u javnim toaletima svi gledaju što radiš? Mislim da previše kompliciramo,  jer realno koliko su takve situacije česte? Ja sam osobno u takvoj situaciji, kada sam znala da neću imati mogućnost rituala pranja čašice jednostavno ponijela uložak ili bočicu vode u torbi i oprala čašicu unutar toaleta. Mogu shvatiti žene koje nemaju takve probleme i smatraju da im je ovo prekomplicirano i samo mogu reći:  blago vama, a isto tako onima koji smatraju da je ovo neki način zadržavanja bakterija protupitanje: da li ulošci i tamponi ne sakupljaju iste? Još bolje jer menstrualnom čašicom sakupljate krv dok se s ulošcima da se izrazim "taftate" u bakterijama + sintetičkim, naftnim derivatima i umjetnim parfemima.  I još jedno pitanje koje sam dobila: kako obavljati nuždu tijekom korištenja? Vrlo lako i normalno jer čašica sakuplja krv pod uvjetom da ju dobro postavite, a ne mokraću. 
Kakvo god netko imao mišljenje ili komentar, moj glas ide za ovu čašicu posebno radi činjenice da ne stvara iritacije, jednostavno se postavlja i vadi nakon nekoliko puta prakse (topla preporuka rezanje ovog vrška koji nekima može smetati), ušteda na ulošcima jer čašica traje godinama i ono što me najviše iznenadilo: skraćeno vrijeme menstrualnog ciklusa (sa uobičajenih 6 dana na 4).  Odličan izum i osobno smatram da ona žena koja je osjetljiva i jednom isproba ovakav proizvod, teško da će se vratiti zdravstveno upitnim higijenskim proizvodima.

Mooncup je dostupan u ljekarnama i cijenom od 220 kn, a obzirom koliko novaca potrošimo godišnje na uloške, mislim da je isplativ jer ipak traje godinama.

Kakvo je vaše mišljenje o menstrualnim čašicama? Probale?

Oznake: , ,