PRUNUS NATURA: MACERAT SMILJA I MACERAT GOTU KOLA

Tvrtka Prunus Natura nedavno je uvela mnoge novitete (klik), između ostalog ova dva macerata u današnjoj recenziji koji su mi posebno dragi a prije svega- učinkoviti.

Za početak, što su to macerati?

MACERAT
Macerati su ekstrakti biljaka potpoljeni u biljnom ulju,vodi,  masti ili voskovima. Dobijaju se potapanjem različitih dijelova biljke u neko bazno ulje i ostavljaju neko vrijeme mirovati. Takav postupak zove se maceriranje. Macerate smo "pokupili" od drevnih Egipćana koji su na taj način njegovali kožu izloženu suncem i suhim zrakom.
POSTUPAK MACERIRANJA: U posudu u kojoj se biljka macerira napunimo do pola biljkama i do vrha nalijemo biljnim uljem. Dobro zatvoriti posudu i staviti na što su sunčanije mjesto oko 5 tjedana. Potom procijediti, naliti u tamne bočice i pohraniti na tamno i hladno mjesto. 
MACERAT Vs ULJE: eterična ulja su dakako koncetriraniji pripravci i za njihovu proizvodnju je potrebno jako puno cvijeća i biljaka, te profesionalna oprema. Iz tog razloga, neka eterična ulja  su  često visokih cijena, no ipak, macerati imaju i puno prednosti u odnosu na eterična ulja: 
-blagotvorno djeluju na kožu, dok eterična ulja mogu izazvati iritacije ako se koriste nepravilno i bez prethodnog predznanja. Za njegu kože,. a posebno lica, koristite radije macerate.
- macerati su u nekim slučajevima stabilniji od eteričnih ulja, na primjer, kod izrade balzama.



KOJE BILJE I KOJE ULJE SE KORISTI?
Najčešće se maceriraju biljke poput nevena, smilja, gospina trava (kantarion), gotu kola, bršljan, mrkva, ruža i mnogi drugi. Kod maceriranja mogu se koristiti kao biljni materijal: cvjetovi (beru se po suncu kada se osuše od rose), listovi (beru se rano ujutro) i korijen (bere se tokom čitavog dana). Vrlo je važno  proučiti koji dijelovi biljke se koriste kod maceriranja jer ne nisu svi dijelovi biljke jednako djelotvorni. Na primjer, kod macerata smilja i nevena koristi se cvijet, dok kod mrkve je značajan korijen.
Biljna ulja u koja se potapa biljni materijal moraju biti hladno prešana i najčešće se koristi maslinovo ulje. Danas, kada znamo za toliko dobra razna biljna ulja, maceriramo u ulju koje je prilagođeno za naš tip kože. Više o biljnim uljima pročitajte ovdje.
KAKO KORISTITI MACERATE:
Macerati se koriste poput ostalih uljnih mješavina na čistu i vlažnu kožu radi boljeg upijanja. Nanose se u kapima i ne treba pretjerivati s količinom ali je važna redovitost u upotrebi. Mogu se dodavati u razne meleme, mješavine, u izradi krema, sapuna i slično.

MACERAT SMILJA U ULJU LJEŠNJAKA I MARELICE 




 - Smilje (Helichrysum italicum) još nazivaju Imortela što znači besmrtna. 

Prekrasan i vrijedan macerat intenzivnog toplog mirisa. Macerirano smilje u hladno prešanom ulju koštica marelice i lješnjaka daje zaista vrhunski kozmetički pripravak koji revitalizira, regenerira, pomlađuje suhu i zrelu kožu, potiče cirkulaciju u koži, a pomaže i kod zarastanja ožiljaka nakon operacije te kod krhkih i lomljivih kapilara. 

Ako ste ikada pomirisale smilje, onda ste vjerojatno osjetile njezin karakterističan miris koji je vrlo aromatičan, slatkast i intezivan. Preuzima skoro sve mirise pa tako prevladava i u ovom maceratu. Nanosim ga na vlažnu kožu prethodno pošpricanu hidrolatom smilja i to tri kapi za lice i vrat i dvije kapi za dekolte. Također, stavljam i oko očiju jer je poznato kako smilje djeluje na plavetnilo pa osim na modricama, djeluje i na tamnim podočnjacima.
Sviđa mi se odabir ulja u kojima je cvijeće macerirano: lješnjak koji je nekomedogen i brzo se upija, te marelica koja se također brzo upija, smanjuje masni sjaj na licu, vraća elastičnost i ujednačava ten.
Upijanje macerata na mojoj koži je relativno brzo, cca 10 minuta i koža ga popije u potpunosti. Koristim kao noćnu njegu a čim zahladi ubacujem i u dnevnu rutinu.
Vrlo je poznato kako mnogi ljudi maceriraju smilje i mažu se isključivo njime. Ako ste ikada imali prilike vidjeti, takvi ljudi imaju prekrasan ten i minimalno bora čak i u vrlo poznim godinama.

Ako volite aroma-kozmetiku, želite prirodan i vrlo učinkovit pripravak, ovaj macerat obavezno uzmite u obzir.
CIJENA:  30 ml- 55 kn, 50 ml-80 kn



MACERAT GOTU KOLE (Centele)

  Gotu kola (Centella asiatica (L.) je tisućama godina poznata u indijskoj medicini, budući da je samonikla u području jugoistočne Azije i Oceanije. Koristi kod teških oblika celulita, upalne bolesti potkožnog tkiva, djelujući na vezivno tkivo i pospješujući njegovo obnavljanje. Time se smanjuju neravnine narančine kore, ali i potiče regeneracija ožiljnih tkiva i keloida.

Gotu kola ili Centela je malo manje poznata kod nas, ali tradicionalna ajuverdska ljekovita biljka. Njen macerat i njeno djelovanje opisala je  i  Svjetska zdravstvena organizacija koja ga preporuča za zacjeljivanje rana.  Obzirom da tako dobro potiče regeneraciju kože koristi se nakon kirurških zahvata, opekotina, ožiljaka, a djeluje i u dubljim slojevima kože gdje drastično pomaže da se celulit  izravna.
Također, u kombinaciji s još nekim djelotvornim uljima (tamanu, čempres) koristi se kod proširenih vena i hemeroida.

Koristim ga većinom celulit. Nakon tuširanja na vlažno tijelo, potrebne su mi oko 10 kapljica raspoređenih na području zahvaćenom celulitom (bedra i stražnjica) i tri kapi za trbuh, a mazala sam i mjesta gdje bi trebali biti bicepsi ali nisu već opuštena koža :D
Prunus Naturin macerat je izrađen u biljnom ulju lješnjaka što mi je super, jer je lješnjak inače djelotvoran kod celulita i brzo se upija.
Boja macerata je identična boji ulja lješnjaka i potpuno blag miris po zelenom lišću.

Odlična vijest je da ovaj macerat mogu koristitii trudnice i dojilje u borbi protiv celulita i strija pa je time jedinstveno.

CIJENA:  30 ml- 55 kn, 50 ml-80 kn

Ukoliko niste vične maceriranju, kvalitetne Prunus Natura macerate možete kupiti na prodajnim mjestima širom Hrvatske kao i narudžbom na ovoj stranici (klik)

Koristite li macerate? Koji su Vaši favoriti?



Oznake: , , , , ,