KAKO PREPOZNATI PRAVI MINERALNI MAKE-UP


Nedavno sam pisala o kozmetičkim obmanama, igri riječi i marketinškim trikovima u ovom postu, no zaboravila sam na još jedan trik kojim se pojedine kozmetičke tvrtke služe i time zbunjuju nas krajnje potrošače. Kako sam prije nekoliko dana recenzirala Jane Iredale rumenilo (klik),pitala sam Vas na Facebook-u, koristite li mineralna rumenila. Na to pitanje, odgovarali ste imenima brendova čija rumenila nisu mineralna i to me inspiriralo na današnji post.
Posljednjih godina, nema žene koja nije čula za mineralni makeup jer su mnogi brendovi prihvatili ovaj trend te na tržište izbacili svoje verzije "mineralnih" proizvoda. Naravno, ponovo smo žrtve obmana jer parole "S dodanim mineralima" nije prava mineralna kozmetika, zato ću danas pokušati objasniti koje su razlike i kako znati odabrati pravi mineralni komad kozmetike.
ŠTO JE MINERALNI MAKE-UP? dekorativna kozmetika izrađena isključivo od prirodnih sastojaka, odnosno minerala iz fine zemlje. Ne sadrži nikakve kemikalije, boje, konzervanse, silikone, alkohol i parfeme koji se nalaze u  konvencionalnoj kozmetici.
PREDNOSTI MINERALNOG MAKE-UP-a:
MANE MINERALNOG MAKE-UP-a:
KAKO PREPOZNATI PRAVI MINERALNI MAKE-UP?
Kada kupujemo mineralni make-up, najvažnije je da proizvodi posjeduju certifikate (BDIH,  Skin Cancer Foundation, NaTrue..). Na tržištu ćete pronaći mnoge proizvode koji imaju oznaku "mineralno", "obogaćeno mineralima" i slično, ali morate provjeriti da li se radi o pravoj mineralnoj kozmetici ili se radi o kozmetici koja je samo malo obogaćena mineralima.
Sastojci koje ne bi smjeli sadržavati pravi mineralni puderi su : talk (talc), bizmut oksiklorid ( bismuth oxychloride), sintetička bojila, konzervanse, mineralno ulje (parafin) i ostali upitni sastojci.
Sastojci koji se nalaze u mineralnom puderu: čisti minerali visoke čistoće, najčešći su titanijev oksid, cink oksid, pigmenti željeznog oksida, mineral tinjac ( mica) koji se sastoji  od kalijevog, magnezijevog i aluminijevog silikata.
PRIMJER: razliku ću Vam najlakše pokazati kroz sljedeći primjer:

PROIZVOD 1: reklamira se i prodaje pod nazivom "pure minerals" što navodi kupce da se radi o čistim mineralima. Izgleda poput mineralnih pudera (prah), ali pogledajmo sastav:  Zinc Oxide, Aqua (Water), PhenoxyethanolMethylparaben, Propylparaben,LysineMagnesium ChloridePotassium ChlorideZinc ChlorideSodium ChloridePotassium Sorbate. and may contain: Mica, Cl 77163 (Bismuth Oxychloride), Cl 77491 (Iron Oxides), Cl 77492 (Iron Oxides), Cl 77499 (Iron Oxides), Cl 77891 (Titanium Dioxide)
U sastavu vidimo fenoksenitol  koji je na glasu da djeluje na središnji živčani sustav, izaziva povraćanje i proljev. Parabeni za koje znamo da su nepoželjni i kancerogeni, kalij klorid je otrovan kada se unosi oralno, u malim količinama izaziva unutarnje krvarenje , cink klorid izaziva crvenilo i iritacije i ne bi se smio udisati i natrijev klorid koji se koristi u kuhinji, ne pada mi na pamet zašto je u puderu.
Ispada da je u sastavu ovog "mineralnog" pudera jedino cink oksid poželjan mineral izuzev bizmut oksida koji je također mineral ali nije poželjan jer izaziva crvenilo, a može izazvati i otekline. Bizmut oksid koriste mnogi mineralni brendovi, ali svakako ga izbjegavajte.Čini mi se da ga čak Bare Minerals ima u sastavu, ako nisu promijenili u posljednje vrijeme.
Dakle,  OVO nije mineralni puder i velika obmana kupaca 

PROIZVOD 2: Prodaje se pod čisti mineralni puder, također u izvornom obliku (prahu). Posjeduje sve potrebne certifikate plus  certifikat Skin Cancer Foundation. Sastav: Titanij dioksid, zink oxide, mica, borov nitrid, stearinska kiselina, ekstrakt algi i nara. U sastavu vidimo čiste minerale plus ekstrakte algi i nara za dodatnu njegu i vlažnost.
OVO je pravi mineralni puder, bez parabena, talka i mineralnih ulja.

SAVJETI KOD UPOTREBE MINERALNOG MAKEUP-A:
MINERALNI MAKEUP Vs KLASIČNI: dugoročno ljepša i zdravija koža, pravi ulog u budućnost. Ljekovitost minerala je odavno dokazana i nadam se da su Vam svi gore navedeni razlozi dovoljni da razmislite o njezinoj upotrebi.
ZAKLJUČAK: kada birate brend, obavezno provjerite sastav i potrebne certifikate jer nije svejedno koji proizvod koristite i kakva je čistoća proizvoda. 

ŠTO SVE SPADA U MINERALNI MAKEUP:

  Koristite li pravi mineralni make-up ili ste žrtve marketinških trikova proizvođača?

Oznake: , , , , , ,