CVJETNE VODICE ILI HIDROLATI


Sa cvjetnim vodicama ili hidrolatima vjerujem da ste se već susreli jer danas skoro svaki ozbiljan brend prirodne kozmetike nudi u svom asortimanu razne hidrolate. Kao kod većine kozmetike, cvjetnim vodicama se naziva sve i svašta pa ću u današnjem postu pokušat ću objasniti koje su osnovne razlike, kako prepoznati prave hidrolate te koji izabrati. Cvjetne vodice sam već spominjala u ovom postu i osobno uvijek imam više vrsta hidrolata bez kojih ne mogu.
ŠTO SU HIDROLATI? Kada se proizvodi eterično ulje iz biljnog materijala destilacijom, stvara se nusprodukt: cvjetna vodica za čiju proizvodnju je važno da je bilje certificirano i ne zagađeno pesticidima (organsko). 
STABILNOST I MIRIS HIDROLATA: hidrolati su lako kvarljivi i nestabilni i obično ih se mora potrošiti u roku od 6 mjeseci no često neki proizvođači dodaju  alkohol ili konzervanse no to nije-to. Kada govorimo o hidrolatima, želimo one koji su 100% čisti. 
Ako ste ikada isprobali određeni hidrolat npr lavande različitih proizvođača, vjerojatno ste uočili razlike u mirisima, pa čak i kod istog proizvođača. Mirisi se mogu razlikovati jer ovisi o biljnoj vrsti ali i o našoj koži. Hidrolat kada pošpricate obično imaju jak, oštar miris koji za nekoliko trenutaka hlapi i većinom se ne zadržava na koži.
Moram napomenuti da 100%-tni hidrolati nekim osobama neugodno mirišu i obično ih miješaju s raznim tonicima u koje je dodan parfem radi ugodnog mirisa ali ne moram naglašavati koliko su pravi hidrolati bolja opcija od raznih parfumiranih i alkoholnih vodica.
ČEMU SLUŽE HIDROLATI?  Hidrolati imaju zaista široku primjenu :
KAKO KORISTITI HIDROLATE? 
Najjednostavniji način korištenja je da se poprskate hidrolatom nakon čišćenja lica i potom na tako vlažnu kožu nanesete ulje ili kremu. Međutim, hidrolate možete međusobno miješati i tako napraviti vlastiti tonik. Isto tako možete u hidrolat dodati aloe veru u omjeru 10:1 i tako dobijete obogaćeni tonik za vlažnost i elastičnost
KOJI HIDROLAT IZABRATI? Hidrolati se biraju prema tipu i stanju kože pa tako postoji neka generalna podjela:
*ovo su samo neki od mnogih vrsta hidrolata 
KOJI HIDROLAT KUPITI? Kako sam na početku napisala, cvjetnim vodicama se danas naziva svašta na tržištu, stoga obavezno pročitajte sastav i kupujte hidrolate koji nemaju dodan alkohol, parfem i konzervanse. Birajte renomirane proizvođače koji posjeduju certifikate, u suprotnom moguće je riskirati iritacije ili alergije jer 100% hidrolati su potpuno blagi i neškodljivi za kožu.
Koristite li hidrolate? Koji su vam najdraži? 


Oznake: , , , ,