SVE O SILIKONIMA U KOZMETICI


Nakon alkohola (klik), sljedeći sastojak kojeg često prozivamo je silikon.
ČEMU SLUŽE SILIKONI? Gledano kemijski, silikoni su kombinacija atoma kisika i silicija a u kozmetici, najvažnija zadaća silikona je stvaranje sloja na koži i kosi. Znate onaj osjećaj instant glatkoće, popunjavanja neravnina i bora te glatke i sjajne kose. Upravo za takav instant efekt zaslužni su silikoni u sastavu. Osim stvaranja sloja, silikoni služe i da se proizvod dobro razmazuje. Silikoni su vrlo velike molekule koje ne mogu prodrijeti u kožu pa prema tome nisu aktivni već pomoćni sastojci. 
KAKO PREPOZNATI SILIKONE U SASTAVU? Najlakši način kod čitanja sastava su riječi koji završavaju na "cone" (dimethicone, amodimethicone, cyclomethicone, cetyl dimethicone, cyclopentasiloxane..). Silikone ćete naći skoro svugdje: kreme za njegu lica i tijela, šamponi, balzami, maske, puderi, rumenila itd.
ŠTETNOST SILIKONA: Silikoni u principu nisu štetni, komedogeni niti iritativni, posebno ne u koncetracijama koje se koriste u kozmetici ( od 0,005 do 30 %) i zapravo silikoni nemaju nikakvu funkciju njege već samo stavaraju instant učinak. Kada nanesemo kremu, losion za tijelo ili kuru za kosu postižemo odmah vidljivu zaglađenost kože i kose ali takav efekt traje samo dok se proizvodi ne isperu s kože i tada se suhoća i stanje vraća na staro. Isto tako, kako silikoni stvaraju sloj na koži moguće je da znoj ne hlapi s kože već se zadržava ispod sloja što može dovesti do iritacije ili začepljenih pora. Jedna od velikih mana silikona su i činjenica da nisu biorazgradivi pa iako nije u izravnoj vezi s zdravljem kože, koristeći šampone i ostalu ekipu s silikonima utječemo na zaštitu okoliša. Vjerojatno ste već ćuli za pojmove  "dobri i "loši" silikoni. O čemu se zapravo radi?
koža prije proizvoda s silikonima i nakon
DOBRI SILIKONI su vodotopivi silikoni i vrlo lako se ispiru s kože ili kose i to je zapravo razlog zašto se nazivaju "dobrima" jer nam nisu potrebna jaka sredstva za njihovo uklanjanje niti agresivno trljanje po koži i kosi. Neki od njih su: Hydroxypropyl Polysiloxane, Dimethicone Copolyol, također Dimethylsiloxane-glycol copolymer, Hydroxypropyl, Lauryl methicone copolyol, Polysiloxane, Trideceth-12, PEG/PPG-14/4 
Djelomično vodotopivi silikoni: Amodimethicone, Behenoxy Dimethicone, Stearoxy Dimethicone
LOŠI SILIKONI se nazivaju tako iz razloga što nisu vodotopivi i za njihovo uklanjanje s kože i kose su potrebni razni sulfati ili abrazivni sastojci kako bi se uklonili. Kao posljedica, dugoročno dolazi do isušivanja kože radi korištenja preagresivnih tenzida u šamponima ili čistaćima. Neki od takvih silikona su: dimethicone, dimethiconol, amodimethicone, stearyl dimethicone, phenyl trimethicone, cyclomethicone, cetyl dimethicone, cyclopentasiloxane, behenoxy dimethicone, stearoxy dimethicone.
sloj na koži nakon silikona
SILIKONI DA ILI NE? Kako sam već napisala, silikoni nisu štetni no nemaju osobitu svrhu u kozmetici osim stvaranja sloja koji daje samo instant učinak. Ja osobno ne bježim od silikona ali ih izbjegavam u preparativnoj kozmetici kojoj je zadatak njega kože. Što se tiče proizvoda za kosu na bazi silikona, često ih koristim u svrhu zaglađivanja oštećenih dijelova no moram još jednom naglasiti da jedino prava biljna ulja mogu utjecati na kvalitetu kose i kože. Proizvode za kosu s silikonima nemojte koristiti prečesto, bolji su izbor oni koji ih ne sadrže no ako povremeno koristite takve proizvode, jednom tjedno operite kosu s proizvodom bez silikona kako bi naslage ovog sastojka temeljito uklonili s kose. Odličan home made čistać raznih naslaga je biljni piling za kosu: u 4 litre vode dodate sok jednog limuna ili čep alkoholnog octa i isperete kosu. Što se tiče kozmetike, izbjegavajte silikone u preparativi jer tamo doista nemaju svrhe no kod dekorativne kozmetike teško ih možete izbjeći ali make-up ionako temeljito čistimo s lica svakodnevno. 

Pazite li na sastav u proizvodima kada su silikoni u pitanju?

Oznake: , , ,