petak, 3. ožujka 2017.

PRIRODNA KOZMETIKA I NJENI TRIKOVI


Sve se veći broj osoba odlučuje za prirodne preparate i rješenja iz prirode. Međutim, kako znati što je danas doista prirodno, a što "mačak u vreći"? 
Nažalost, u Hrvatskoj pojam "prirodno" nije jasno definiran i zato ova riječ ima magičnu moć nad krajnjim korisnicima. Naravno, nismo svi farmaceuti niti stručnjaci u sastojcima i polako učimo samo neke od pojmova.
Kada smo kod pojmova, moram se osvrnuti i na veliku manipulaciju istima: na primjer, proizvod može biti prepun iritansa i niškoristi sastojaka, ali ne mora imati dodane parabene ili mirise što je već dodatan trik proizvođačima da naglase na kutijama "Bez parabena i umjetnih mirisa ili boja". Takve parole su super, ali ne treba previše obraćati pozornost već se orijentirati na kompletni sastav i namjenu proizvoda, a u krajnjem slučaju i očekivanja proizvoda.

Odmah da naglasim moj stav, a ako me pratite znate da nisam fanatik prirodne kozmetike iako joj uvijek dajem prednost. Na ovom blogu možete čitati o raznim proizvodima od kojih su  većina u skupini konvencionalne kozmetike koja se također dijeli na nekoliko kategorija, od  ali to je tema nekog drugog posta. Volim prirodnu kozmetiku, ali moje viđenje kozmetike su : efekt i sastojci od kojih izbjegavam ono što mojoj koži ne odgovara, a koristim ono što moja koža obožava. 
Vratimo se na prirodnu kozmetiku.
Većina osoba pomisli na masti, ulja, sloj na licu i akne ALI tako ne mora biti. Velika je predrasuda da je prirodna kozmetika premasna, preteška i da ne odgovara osobama s problematičnim tenom, jer prirodno može biti i bezuljno. Bez obzira na nedostatak definicije, prirodnom kozmetikom se smatra sljedeće:

  • ne sadrži sintetske boje, mirise, konzervanse, mineralna ulja, silikone, parafine i ostale petrolate
Ovog dijela se na žalost ne pridržava većina "prirodnih" proizvođača, te se  u mnogim proizvodima upravo nalaze  sastojci poput parabena, mineralnih ulja, silikona, parafina i slično ali će se pozvati npr "nema umjetnih boja" yeah right.
Kad smo kod parabena, iako je medijska buka oko njih velika, postoje i drugi konzervansi stoga su oni postalo skoro nedopustivi, posebno u prirodnoj kozmetici.
  • proizvedena je od prirodnih, organski uzgojenih sirovina i samoniklog bilja iz čistih područja
Za ovakvu tvrdnju, proizvođači moraju imati certifikate 

Svaki proizvod mora imati napisan sastav na etiketi INCI ( International Nomenclature of Cosmetic Ingrediets) što većina potrošača ne zna čitati. Stoga se često u "prirodnoj" kozmetici nađu sintetički sastojci koji nemaju veze s prirodnim.

To je ujedno i osnovna razlika između " marktinški" prirodnih preparata i prave prirodne kozmetike.
Primjerice, vrlo često kupujemo proizvod povoljne cijene sa tek nešto posto prirodnih sastojaka i lijepom ambalažom i svim forama "zeleno", prirodno", "eko", "zdravo", "ljekovito" i ostali pridjevi.

Prirodna kozmetika ne mora biti organska i to je važno razlikovati mada se i u tim slučajevima često manipulira.
Organsko kozmetika znači da pojedini prirodni sastojci moraju biti organskog izvora za što se mora imati i poseban certifikat.
Zašto kažem manipulira? Neki dosjetljivi proizvođači sjetili su se da "natrpaju" proizvod masom sintetskih sastojaka i tek pokoji organski i dovoljno da nazovu svoj proizvod organskom kozmetikom.
Prava definicija bi bila da prirodna kozmetika ne smije koristiti ništa što nije prirodno što nažalost nije tako.
Evo i nekoliko primjera:




Poznati proizvođači širom Lijepe naše koriste puno iritanasa poput propylen glycola koji je jeftin naftni ovlaživač i slovi kao iritans za kožu i nema što tražiti u pravoj prirodnoj kozmetici kao niti ostali sastojci poput parafina, vazelina, silikona i slično.
CIJENA: je vrlo diskutabilna za komentiranje, ali igra ulogu. Neki proizvođači koriste potpuno prirodne sastojke s mnogo aktivnih sastojaka i adekvatnoj ambalaži stoga je i cijena proizvodnje puno viša, dok neki "naprave" mjesta jeftinim sintetskim emulgatorima s vrlo malo biljnih i aktivnih tvari, upakiraju u lijepu bočicu i stave maržu i do 1000%.
Pišem vam ovo kako je kod nas sve moguće i jedino na što se možete osloniti su sastojci, odnosno INCI/INGREDIENTS, a kako se čitaju sastojci, tipkala sam u ovom postu. 

OSNOVNI PROBLEMI PRIRODNE KOZMETIKE


  • Kombiniranje sintetskih sastojaka što istu automatski ne čini prirodnom
  • Prirodni konzervansi prirodnog tipa obično su slabiji pa se moraju koristiti sintetski konzervansi koji su dozvoljeni u prirodnoj kozmetici,
  • Eterična ulja mogu biti iritansi pa ih neki brendovi izbjegavaju što je ok, ali šteta,  jer prava i pogođena eterična ulja mogu pružiti zaista odličan učinak.
  • Poneki brendovi koriste alkohol u visokom postotku kako bi svoje proizvode konzervirali, što dugoročno nije naravno dobro za kožu.
  • Poplava "kućne radinosti" na Facebook mrežema i kozmetika koju izrađuju osobe koje nisu dovoljno educirane, te koriste pogrešna ulja, loše formulacije što za posljedicu ima: krajnji korisnik koristeći loš i nepogođen proizvod potpuno odbacuje prirodnu kozmetiku misleći kako mu ista ne prija koži.
  • Informirajte se što je u sastavu, a kada smo kod ovakvog vida izrade kozmetike, također se informirajte jesu li sastojci certificirani kao i amabalaža,
  • Kod prirodne kozmetike, vrlo se često koriste ulja koja nisu prilagođena tipu kože. Naravno da bademovo ulje neće odgovarati svakom tipu, kao i veliku manu moram naglasiti da nikada ne možete biti sigurno da li se ulje u proizvodu pokvarilo. Miris užegnutog ulja nije teško prepoznati, ali je problem ako se u proizvodu nalaze dodani parfemi i slično što može kamuflirati miris. Pretpostavljam da ipak svoj proizvod potrošite u roku pa to nije toliki problem.
  • Veliki je problem što je većina prirodnih krema siromašna sastavom. Konkretno, dodaju se dva ili tri biljna ekstrakta a ostatak nadomjesti konzervansima, emulgatorima i vitaminom E. Naravno, mi ne možemo znati da li je formulacija kreme dobra i pogođena, možemo se osloniti samo na vlastiti osjećaj. Za informaciju, krema se može obogatiti visokoaktivnim sastojcima za sinergijsko djelovanje, ali nažalost sve to poskupljuje proizvodnju stoga su takve kreme rijetke i visokog cjenovnog ranga.
  • Vezano za ovo gore, veliki je problem što se u kremama ne pruža dovoljno aktivnih biljnih komponenti jer isti povećavaju cijenu proizvodnje, logično zar ne? Na žalost naše tržište u Hrvatskoj gleda da prođe što povoljnije. Moram vas razočarati, iako cijena ponekad ne igra veliku ulogu (često se plaća samo lijepa ambalaža i ime), ipak za pravu stvar ako ju želite koristiti treba izdvojiti više novaca. Nažalost, i tu sam primjetila manipulacije nekih proizvođača: naišla sam na serum koji u svom sastavu ima wow sastojke, poput niacinamida, egzotičnih ulja i ekstrakata za koje znam da imaju visoku cijenu. Međutim takav proizvod sadrži i pojačivače apsorpcije ( trigleciridi) što nije loše ali nemaju nikakvu funkciju na koži osim bržeg upijanja proizvoda. Proizvođač se dosjetio se kako uštedjeti na skupim i dragocjenim sastojcima ubacivši više pojačivača čime se naravno automatski cijena proizvodnje smanjuje, ali i osjećaj na koži: nisam ništa stavila. Jasno jer od svega nabrojanog niste dobili skoro ništa.
  • Nije testirano na životinjama odlično zvuči i internetom kruže takozvane crne i bijele liste. Moram napomenuti da proizvođač može napisati na proizvodu "Nije testirano na životinjama", ali ne mora značiti da sirovine nisu obzirom da se nabavljaju, pogodite gdje? Tamo gdje su najisplativije. Za proizvod koji doista nije testiran na životinjama, kao i njihove sirovine, proizvođač mora imati posebne oznake na proizvodu. 


Kako najlakše prepoznati pravu prirodnu kozmetiku? 

Čitati deklaracije i informirati se. Ovlašteni proizvođači prirodne kozmetike posjeduju certifikate npr , Ecocert, Soil association, IBD, CCPB, Icea-Aiab, Bioagricert, Socert, Certified Natural Cosmetics & BDIH itd., a kupuju se većinom u specijaliziranim trgovinama, ovlaštenim ljekarnama i web shopovima.

Za kraj ovog posta, htjela bih još napomenuti da kada jednom krenete proučavati sastojke, vjerojatno ćete i same shvatiti zašto nešto košta 20 kn, a nešto 200. Uzmite za početak primjer dva seruma Nikel i npr John Masters Organics i javite mi da li je to ista stvar iako su oba prirodna.





Broj komentara: 11:

  1. Odličan i još jednom odličan post,ovo vrijedi prepisati i imati uz sebe jer ruku na srce puno toga il' ne znamo,ne razumijemo ili zaboravimo.Baš mi je drago da si pisala o tome kao i stavila podsjetnik kako čitati sastojke.Meni će biti od velike pomoći,hvala ��

    OdgovoriIzbriši
  2. Slazam se sa napisanim,koristila sam john masters i mislim da imaju zaista odlican sastav iako su im cijene poprilicno visoke. Od nasim brendova volim koristiti kozmetiku cosmel,ulola i sapunoteka jer mi jako odgovaraju i mislim da imaju stvarno dobre sastojke. Jesi li ti probala stogod od njih i sto mislis o njhovim proizvodima?

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlican post i za neznalice poput mene, neiscrpna tema. Doduse koristim 'prirodnu kozmetiku'i drzim da sam po tvojim uputama nasla dobre proizvode..sad kad sam ovo procitala, idem opet provjeriti sastojke 😬

    OdgovoriIzbriši
  4. Poštovana Martina! Što misliš o Kiehls kozmetici? Da li su oni doista prirodni kao sto se reklamiraju? Kupola sam njihovu novu kremu sa medom ali neću ju ni početi koristiti ako nije vrijedna. Molim te za miseljenje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam imala namjeru koristiti neke od khiels proizvoda ali sam u sastavu pronašla parafinsko ulje i parabene.. Tako da i nisu baš prirodni...što ne znači da proizvod nebi napravio vrhunski posao na mom licu..Samo ja osobno zazirem od parafina(parabeni mi ne smetaju toliko)..
      Možda mi vi možete reći dal mješovitoj koži smeta parafinsko ulje u njihovoj microdermoabraziji?

      Izbriši
    2. Kiehls ima dosta pogođenih i odličnih proizvoda, a za ovu bih morala vidjeti sastav kako bih bila pametnija

      Izbriši
  5. Na svoju sam osjetljivu atopičnu kožu godinama mazala stvarno svašta, a sve u nadi da ću pronaći nešto što će mi u konačnici pružiti potrebnu njegu. Najviše su me pritom razočarale kreme za dječju kožu, koje se redovito preporučuju atopičarima, a koje su nerijetko krcate sastojcima koji zagušuju kožu što posljedično dovodi do ekcema. Također, šokiralo me je koliko ljudi preporučuju nanošenje eteričnih ulja izravno na kožu, iako ista često, ako se koriste na takav način dovode do iritacija i zapravo puno bolje funkcioniraju u kupki nego kad se nanose izravno na kožu. Žalosno je to što malo kojem proizvođaču možemo uistinu vjerovati da iza obećanja o nekom proizvodu stoji ono što je i obećano pa zapravo osnovna znanja usvojimo tek metodom pokušaja i pogreške. Zato mislim da je odlično što postoje blogerice poput tebe koje se dobrano informiraju prije no što nam nešto preporuče. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Posto sam probala puno brendova koji se reklamiraju kao prirodni/organski mogu samo reci da rijetki drze do svoje rijeci...a ako pak ne stave smecarske i zakamuflirane sastojke onda je formulacija toliko losa da uopce ne znas sto s time....osobno se drzim one da ako proizvod sadrzi iskljucivo jeftine sastojke (ala parafin) onda mu i cijena mora biti niska da bih ga uopce kupila....Volim brendove kao Andalou naturals i Pai koji su konstantni u svome sastavu i zapravo ga pokazuju kroz sve proizvode....uz to volim i Dermalogicu koja mozda nije "organski" brend,ali ne koristi jeftilena sastojke i u njihove se proizvode mozes bas pouzdati (uz to imaju 100 puta bolji sastav od svakojakih prirodnih brendova koji plivaju po nasem trzistu)

    OdgovoriIzbriši
  7. Poštovana Martina,jeste li probali koji proizvod od Dermae i Eminence?Znam da se reklamiraju pod prirodnu kozmetiku.Osobno volim Cosmelovu kremu sa omega 6 masnim kiselinama.Po meni jedna od boljih krema takvog tipa.Hvala i srdačan pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  8. Kako komentirate Bocassy kreme? Znam da imate iskustva s njima pa me zanima misljenje o sastavu, mogu li se te kreme zvati prirodnom kozmetikom?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bocassy iako se ne reklamira kao prirodan, ima puno prirodniji sastav od masu njih koji tu riječ naglašavaju

      Izbriši