utorak, 28. veljače 2017.

KAKO PREPOZNATI SVOJ TIP KOŽE POWERED BY AVON


Drage moje, izuzetno sam ponosna što je tijekom nove kampanje 04 koja počinje od 02.03. a traje do 22.03. globalna kompanija Avon angažirala mene i ovaj blog kao savjetnika za njegu kože. 
Nova kampanja 04/2017 nudi široku paletu proizvoda u kojima se već pripremamo za proljeće uz laganije teksture mazalica, proljetne boje i cvjetne uzorke, a cjelokupnu ponudu  možete vidjeti klikom na ovaj link.
Sredinom kataloga, možete ugledati moju malenkost sa nekim od savjeta, a moja zadaća je tijekom ove kampanje pokazati vam neke trikove i savjete kako da se u  vlastitoj koži osjećate bolje i u krajnjem slučaju izgledate bolje. 

Kroz naredne postove, jednom tjedno (utorkom) očekuju vas moji savjeti inspirirani vašim svakodnevnim upitima na blogu, a danas započinjemo jednom od vječitih tema: kako prepoznati vlastiti tip kože:

Prvi i osnovni problem i preduvjet kod odabira pravilne njege je prepoznavanje vlastitog tipa kože. Vjerujem, a i znam čitajući vaše poruke kako su mnogi potražili stručno mišljenje koje je često bilo različito i zbunjujuće. Što se događa kada ne znate vlastiti tip i stanje kože? Biraju se i kupuju pogrešni proizvodi koji većinom dovode do kontra efekta.
Primjerice: mješovita koža suviše isušuje kožu radi čega postane masna, dehidrirana i ljuskava, normalna koža kupuje proizvode za suhu kožu radi čega se pojavljuju akne čak i u ozbiljnijim godinama.. ali krenimo redom.
Danas ću vam pokazati jedan jednostavan trik kako prepoznati svoj tip kože.


  • Navečer prije spavanja, uzmite jedan čisti papirnati rupčić ili maramicu, te ju pripremite za jutro. 



  • Očistite lice uobičajenim sredstvom, te ju dobro posušite.
  • Ne upotrebljavajte apsolutno nikakvu kozmetiku (kreme, serume, ulja i slično)
  • Krenite na spavanac
  • Ujutro nakon buđenja, a prije umivanja prislonite čistu maramicu na lice, pazeći da dobro prekrije dijelove oko nosa i kompletno lice



  • Odmaknite maramicu i pogledajte rezultat:



Pokazati ću vam na mom primjeru: dakle, maramica ima izražene masne mrlje na području gdje je bila prislonjena uz nos i čelo dok je na mjestima gdje je bila prislonjena na obrazima potpuno suha. Ovo je znak-mješovite kože.
Ako na maramici nema nikakvih masnih mrlja, to je znak da je vaša koža suha, ako je većinski masna,  znak je da je koža masna. 

Kada smo otkrili koji imamo tip kože, sukladno tome trebamo birati proizvode. Vrlo je važno napomenuti da naša koža nije uvijek jednaka što ste vjerojatno i sami primjetili: zimi je nešto isušenija pa nam odgovaraju masnije i teže teksture dok se ljeti više mastimo, znojimo i proizvodimo višak sebuma pa nam odgovaraju laganije, fluidnije teksture.

KOJI SU TIPOVI KOŽE:


  • normalna
  • suha
  • masna
  • mješovita


Međutim, osim tipa kože, susrećemo se i sa stanjma kože poput:

  • umorna i dehidrirana koža
  • osjetljiva koža
  • opuštena koža obraza, kontura lica i vrata
  • duboke bore
  • proširene pore
  • akne
  • alergije


ŠTO SVAKOJ KOŽI TREBA?

  • hidratacija broj jedan svakog tipa i stanja kože
  • aktivni sastojci sukladno tipu i stanju kože: peptidi, salicalna kiselina, arginin, biljni ekstrakti poput sjemenki rajske ptice, vitamini, voćne kiseline
  • zaštitni faktor (bez spf-a, niti ne pomišljajte na blistavu kožu bez fotooštećenja)


U narednim postovima, provesti ću vas kako izabrati najbolje za sebe, a do tada, pišite mi: kakav je vaš tip kože? Jeste li se do sada pravilno ili pogrešno njegovali?

P.S. šaljite mi svoje rezultate dijagnoze Vašeg tipa i stanja kože. Odgovori putem ove kampanje ulaze u završni bubanj za predivne nagrade koje je Avon pripremio za vas :)


Broj komentara: 16:

  1. Ajme, divni savjeti. Ja imam masnu kozu i bad mi je tesko odabrati pravu njegu. Veselim se utorcima i novim savjetima! I vidim te sad u katalogu :))

    OdgovoriIzbriši
  2. Probat' ću ovaj trik iako mi zaista to nije potrebno :) Masna all the way! u 12:00 mogu mijenjat' Božićnu jelku.. Obzirom da nisam happy kako mi koža izgleda rekla bi da njega nije bila pravilna... Nadam se da malo po malo uvodim dobre promjene, nikud bez SPF-a (iako vjerujem i od takvih krema moj sjaj postaje još gori.. PS ako znaš kakvu laganiju kremu s SPF-om, viči :) Eucerin mi je super al' ipak malo masnjikava...), mineralni puder.. Koliko god promila imala u krvi (ajde, ne često ) skidam pobožno šminku.. Još mi fali neka dobra noćna njega koja zapravo djeluje.. Ima posla :/

    OdgovoriIzbriši
  3. Moja koza je masna, i to jos od puberteta. Sto bi se reklo, kao burek tepsija :D Imala sam akne u osnovnoj i srednjoj skoli, koje sam resila odlaskom kod dermatologa. Medjutim, i dalje imam mitesere, prosirene i napunjene pore, i jako lucenje sebuma. Isprobala sam razne kreme za matiranje, probala sa uljem, jacim ciscenjem, blagim ciscenjem, apsolutno nista joj ne pomaze da se mascenje makar ublazi. Dodatno sto gresim je sto nisam koristila preparate sa SPF zastitom... to planiram da izmenim nadalje. Uvek skidam sminku, to nikada nisam prekrsila.

    OdgovoriIzbriši
  4. Moja koža je normalna do mješovita, muku mučim s lučenjem sebuma na području nosa i čela. Ali kao što si i rekla,hidratacija je bitna, stoga i biram takve kreme! Jedva čekam daljnje postove :)

    OdgovoriIzbriši
  5. moj tip kože je: normalna
    masna nije to znam, mješovita također ne.. a ni suha..
    znači ostaje mi normalna..ali, nekad zna biti dehidrirana,no to znam prepoznati pa na vrijeme saniram štetu.
    jedino što mi se nekad znaju pojaviti akne i prištići, ali to riješavam drugim preparatima i zasad je dobro..
    ANETA

    OdgovoriIzbriši
  6. Uf, mislim da ne bih izdržala ovaj test. Nakon što očistim lice i stavim tonik, vrlo brzo me koža počinje zatezati i svrbiti. Bez seruma za hidrataciju, ulja, ekstra hranjivih kremica i sl. ne mogu zamisliti odlazak u krevet. I uz sve to se budim s ljuskicama i zategnutom, suhom kožom.
    Draga Martina, zanima me tvoje mišljenje o nečemu. Bila sam prošle godine na pregledu vlasišta. Kosa mi se brzo masti, perem ju svaki drugi dan. S druge strane, koža mi je izrazito suha. Žena kod koje sam bila na pregledu kaže da je nemoguće imati masnu kosu i suhu kožu. Slažeš li se s njom?

    OdgovoriIzbriši
  7. Mješoviti tip kože je kod mene.Masna t zona,proširene pore, muke s miteserima,obrazi suhi i skloni perutanju...Sviđa mi se ova suradnja,savjeti koji su i budu uslijedili jer uvijek i iznova može se puno naučiti kao i podsjetiti se na bitne elemente njege kože ��

    OdgovoriIzbriši
  8. Za mene je ispao mjesoviti tip koze, sto sam i ocekivala. Na djelovim mi je suha i peruta se, osjetljiva sa crvenilom, prosirenim porama i miteserima, na T-zoni masna, ma ima svega kod mene, pa me to cesto muci jer neznam koju kremu izabrati. Jedno vrijeme sam imala cak dvije kreme i nanosila ih na odredena podrucja na licu za koja je svaka krema specijalizirana (!). Ma ipak mislim da to moze jedna prava krema podnijeti.

    OdgovoriIzbriši
  9. Suha oduvijek i bas moram paziti sto i kako koristim jer lose odabrani proizvodi naprave puno problema! Vidim te u katalogu i super izgledas

    OdgovoriIzbriši
  10. Kompliciran tip koze...
    Mjesovita sklona alergijama (kontaktni dermatitis) uz to dehidrirana i osjetljiva. Putujem cesto i svakih 2/3 mjeseca boravim u drugom podrucju, Europa, Bliski istok pa Azija. Koza mi je onda svakakva i nije lako kombinirati sve proizvode sa cinjenicom da se stanice oporave u prosjeku nakon 28-30 dana...

    OdgovoriIzbriši
  11. Mjesovita koza sa ponekim malim kapilarom oko nosa. Nisam bas happy sa masnim dijelovina jer se na kraju dana sjajim kao lampa....super savjeti. Definitivno pratim i cekam Utorak

    OdgovoriIzbriši
  12. Ne bih mogla izdzati bez kreme nikako,a pogotovo ne preko noci.Koza mi je mjesovita i izrazito dehidrirana sto zakljucujem jer me svrbi i zateze.Sad,problem kod takvog stanja;ako uzmem jacu kremu zacepit ce pore,a ove laganije su preslabe cak i uz serum.

    OdgovoriIzbriši
  13. Kod mene kao i kod tebe: čelo i nos masni...Buni me razlika između suhe i normalne kože.Rekla bih da su moji obrazi i vrat normalni. Ne osjećam zategnutost , peckanje, nema crvenila ,tu i tamo neki miteserić na obrazima.Pore su proširene samo na dijelu blizu nosa.Možeš malo pojasniti ti razliku.
    Hvala

    OdgovoriIzbriši
  14. Moja koza je suha i osjetljiva popracena otvorenim i zatvorenim komendonima. Ponekad kad stavim neku kremu kao da mi je lice premasno, sva se sjajim, ali sada koristim lagane kreme i stanje je puno bolje. Mislila sam da ce mi masnija krema pomoci, ali samo sam napravila kontra-efekt.
    Lice mi bude masno, a ujedno se i zacepe pore te nastaju novi komedoni. Sad koristim Avene cleancance hydra kremu i jako sam zadovoljna.

    OdgovoriIzbriši
  15. Koža lica mi je masna. U osnovnoj školi i u prvom razredu srednje škole imala sam jako nečistu i problematičnu kožu, koju sam uz pomoć kozmetičarke uspješno sanirala. I od tada pravilno njegujem svoju kožu i najčešće biram proizvode slušajući kozmetičarku i njene savjete i preporuke. Zadovoljna sam stanjem svoje kože i čak sam polako počela uvoditi anti age serume kao dodatnu njegu.

    OdgovoriIzbriši
  16. Malo kasnim, ali bolje ikad nego nikad :) Cijeli svoj život hodam uvjerena da je moja koža normalna do mješovita, ali po ovom tvom testu je ispala suha jer je maramica bila suha i bez ikakvih mrlja! :-/ Trenutno koristim,preko dana Avon Nutra Effects BB kremu mat i navečer Anew Ultimate Supreme dvostruki eliksir, vikendom i kada ne idem nigdje ujutro stavim Anew Nutri Advance kremu...

    OdgovoriIzbriši