nedjelja, 10. veljače 2013.

HIPERPIGMENTACIJA LICA-PART 1


Post posvećen svim mogućim flekicama i mrljama:))



Vrijeme je da malo prodiskutiramo i o ružnim mrljama koje često nagrđuju naš lijep ten, iako ,moram priznati da kada vidim ženu s pjegicama  meni je osobno to jako sexy:))
Ali,  nažalost, nemamo sve pjegice već neke ružne mrlje i hiperpigmentacije koje smo zadobile nepažnjom.
Slažem se s činjenicom da su pjege i nasljedne, te da ovisi i koji tip kože imamo, ali ovo što pišem, pišem iz vlastitiog iskustva i iskustva dragih prijateljica koje su se uspješno riješile hiperpigmentacija.

1. Prva i osnovna stvar je čuvanje od sunca

- znam, dosadna sam s tim, ali sunce je naš najgori neprijatelj i iako je fora imati preplanulu put, štete koje mogu nastati od njega su teško popravljive

2. Ono što je stvarno djelotvorno, ne samo za hiperpigmentacije, već i za proširene pore,masnu kožu, akne i bore su RETINOIDI.
Retinoidi su oblik vitamina A. No, međutim nije svejedno koji je oblik. Lanac pretvorbe ide otprilike ovako
Retinol ( vitamin A ) -----pretvara se u retinaldehid---------koji se pretvara u retinoičnu kiselinu( Tretion) koja je u konačnici ono što zaista radi svoj posao.

Najpoznatija Tretion krema  je RETIN-A

i s obzirom da sam nedavno čula da ju povlače, zamjena joj je Airol krema, također postoje i druge npr. Avibon itd. Najvažnije je da ima u sastavu tretion jer taj oblik nam treba.


Kreme poput Triacneal od Avene, Eluage, Roc, Vichy koje imaju retinol u sastavu također su dobre, samo što je njihov oblik vitamina A puno slabiji pa su učinci sporiji ali odlične kreme ako želite kožu pripremiti na pravi Rock'n'rol kao što je Tretion :D

Jako mi je žao da Vam ne mogu pokazati slike mojih poznanica i prijateljica kojima je ova krema napravila čuda, u 2-3 godine izbrisane su sve fleke i pjege, bore totalno izbrisane, uključujući i one naozabljene bore ( duboke crte od korijena nosa prema ustima ), pore sužene i ožiljci i akne nestale. Ako dobijem dopuštenje za postavljanje slika, rado ću Vam pokazati.
A sad pravila :
 Prva napomena, ako planirate  trudnoću ili ste trudne, ovaj tretman zaboravite. Vitamin A prema nekim istraživanjima može oštetiti plod, stoga ne krečite u ovu akciju ako u slijedećih  dvije godine planirate trudnoću.

 Retin A se koristi prema određenim pravilima i morate ih se dobro pridržavati:


  •  Navečer dobro očistiti kožu i osušiti. Ne smije biti nikakve vlage na njoj, preporučam ostaviti lice pola sata nakon umivanja da se osuši.
  •  Uzme se količina zrna graška te točkasto nanese na cijelo lice . Nikako ne prekoračiti tu dozu, znači zrno graška.Na slici vidite kolika je to količina- izbjegavati okoloočno područje, barem u početku.

  •  Kada ste nanijeli kremu, tako treba ostaviti lice barem sat vremena. Nakon sat vremena ili koliko ste najduže izdržale, nanijeti dobru hidratantnu kremu. Pripazite da bude neka vulgaris hidratantna krema te da nema u sastavu nikakvih acid-a, tj. kiselina ili slično.
  •  Ujutro nakon umivanja, za bolje rezultate može se nanijeti C vitamin ali prije svega, alfa i omega je visoki SPF, znači krema s faktorom pa onda make-up i tako dalje...
  •  Tretion kremu u početku stavljati svaku drugu večer dok se koža ne navikne. 


Nus pojave:

- ljuštenje kože: pripremite se na veliko ljuštenje kože , nakon par dana korištenja Vaša koža će se početi perutati. Znači, oslobađate se stare kože a pojavljivat će se nova, mlada koža koja je iznimno tanka i osjetljiva.
Nabavite nježan i lagan piling te pilingirajte svaki treći dan kako bi odstranili ljuskice. Odlična alternativa pilinzima je krpica od mikrofibre koja se može nabaviti u svakoj drogeriji.

- Izvlačenje nečistoća. Ova nus pojava nije kod svakoga prisutna. Kod mene je bila nažalost, počele su izlaziti akne i prištevi koji su za mene bili jako frustrirajući s obzirom da nisam nikad imala problema s aknama.
To je zapravo dokaz što mi sve čuči ispod površine kože. Ova nus pojava traje neko vrijeme i treba ju zaista prebroditi jer kada sva gamad izađe na površinu više nikad nećete imati problema s njom.

- Isušenost. Za vrijeme korištenja Retin-a, koža će Vam biti jako žedna u početku. Zato treba koristiti dobru hidratantnu kremu. Kada dođete do faze da se koža navikla na Retin, krema Vam više neće biti potrebna, do tada imat će te osjećaj da bi i svinjsku mast namazali na lice:D

- Svrbež, peckanje kože. Ove nus pojave su rijetke ali se mogu pojaviti, sve je to normalno i ako Vam se dogode jednostavno tretirajte ta područja nekom umirujućom kremom dok se nus pojave ne povuku.
Svaka koža  je drugačija i različito reagira.

Vrlo, vrlo važno: Ujutro Vam je alfa i omega krema s visokim SPF, u suprotnom, riskirate da Vam Vaša nova i mlada koža pati pod utjecajem UV zraka i niste ništa napravili.
Puno puta , žene pitaju da li za vrijeme ljeta prekinuti terapiju. Odgovor je: ako baš morate, jer kada krenete ponovo na jesen, sve nus pojave koje ste prebrodili kreću ispočetka.



U borbi protiv hiperpigmentacija, bora, akni i ožiljaka ima još pomagača, danas sam Vam opisala onaj najefikasniji, u daljnjim postovima opisat ću i ostale načine, a do tada , nadam se da će Vam ovaj moj post biti koristan:)

181 komentar:

  1. Ti si definitivno skin guru. Samo tako nastavi. Hvala na postu, kako svakom prošlom, tako i svakom budućem.
    Koja je cijena ove kreme? Ili ovih zamjenskih, s obzirom da se gore navedena povlači iz prodaje.
    I pretpostavljam da se kupuje samo u ljekarnama?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam neki guru ali imam puno iskustva u isprobavanju i tretiranje vlastite kože, hahaha

      Navedena krema se nabavlja u ljekarnama ali mora se imati recept iako u Zagrebu ne traže recept ali se mora čekati da naruče, čini mi se iz Njemačke, zato žene kad nabavljaju, kupe odmah po dva komada i mirne su oko godinu dana. Cijena je bila oko 85 kn a čula sam da je zamjena puno skuplja, oko 145 kn ali to je Zagreb...treba se raspitati u drugim gradovima a pogotovo u Njemačkoj je sigurno puno jeftinija,

      Izbriši
  2. Cula sam za ovu kremu, ali pravila koriscenja su jako striktna. Mada, ako stvarno pomaze, onda je to cena koja se mora platiti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tako je, pravila se trebaju strogo pridržavati jer može doći do problema, ali rezultat je zaista fascinantan

      Izbriši
  3. Obožavam te :-) Puno ti hvala za ovaj post... puno puno....

    Uh sada samo ostaje da sačekam još 2-2.5 mjeseca i krećem u borbu sa ovom gamadi :-)
    Samo mi nemoj reći da se ne smije koristiti ni ako dojiš pa da se ubijem jer ću se onda morati načekati....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nema na čemu :D

      a ne, ako dojiš-zaboravi dok ne prestane dojenje. Svaka krema koja se stavi na kožu u našem je krvotoku za dvije minute.
      Stoga, pazi da ne koristiš nikakve retinole uključujući i Triacneal i ostalo, slijedeći post je o uklanjanju fleka AHA kiselinama ali u tome će mi pomoći moja draga prijateljica koja je pravi guru za takve kućne tretmane, zasad dok ne završi dojenje ne radi ništa osim spf zaštite posebno na mjestima gdje si dobila hiperpigmentacije

      Izbriši
    2. :-( znači ima da se načekam :-( jer prvo da se porodim pa još dojenje najmanje godinu dana... uh.... ja sam radila u kozmetičkom salonu 20 tretmana sa AHA kiselinama (svaka 2-3 dana) i ništa mi nije pomoglo :-( imam osjećaj da je bilo još i gore jer se hiperpigmentacija nije ni pomjerila a okolo je izblijedila ova "normalna" koža pa se ona još i više primijetila....

      Izbriši
    3. Nisam znala da si trudna:) Čestitam !<3

      Ti sada moraš koristiti jednostavnu i bezazlenu kozmetiku i dobro se štititi jer zbog djelovanja hormona, koža može biti jako podložna mealsmi.
      Što se tiče kozmetičkih i skupih tretmana za koje sam čula da slabo djeluju, uskoro ćeš moći pročitati kako dobiti bolje rezultate u kućnoj i jeftinijoj varijanti:)

      Izbriši
    4. Hvala ti :-)

      Jedva čekam nastavak posta.... hajde kada sam izdržala i "nosim" ove mrlje već 5 godina (od prošle trudnoće) onda ću izdržati još jednu godinicu pa da se uhvatim u koštac s problemom :-) eh do tada ću ja svo znanje o problematici dobro savladati a ti ćeš mi uveliko pomoći u tome :-)

      Izbriši
    5. Slažem se, ako si do sada izdržala onda ti još neko vrijeme neće puno značiti a onda kada se uhvatiš u borbu, napokon ćeš se i toga riješiti.
      I ja sam tako radi neznanja zadobila dosta fleka upotrebljavajući kozmetiku u krivo vrijeme

      Izbriši
  4. Cao. Ja sam zavisnica o Retinu. Retinusa:D U taj magicni svijet me je uvela nasa draga Dr. Eyedetoy prije nekoliko godina i na tome sam joj beskrajno zahvalna <3, zivot (u kozmetickom smislu) mi se okrenuo nabolje za 180 stepeni :)
    Potrosila sam 3 ili 4 tubice i planiram i dalje je koristiti, sve dokle mi bude odgovarala. Koristim je iskljucivo iz razloga sto mi savrseno cisti pore i sveukupno mi je ljepsi izgled koze. Bas bas bas sam zadovoljna sa rezultatima. Fleke/mrlje, (posebne) bore (jos uvijek) nemam pa ne mogu nista za to govoriti. Kako god, sve preporuke, retin-A je magicna kremica :) I da, zenske, obavezno spf 50!!!! Coco

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Eto draga Coco, ti si jedna od primjera koliko joj je Retin A napravila dobrobiti za kožu:)

      Izbriši
    2. Cim negdje ugledam i sliku te kremice, meni odmah toplo oko srca <3
      hahahaha :D
      Retin-A ruleZ! :)))

      Izbriši
  5. Ja sam idealan kandidat za ovaj tretman-pjege, proširene pore i ožiljci.
    Zanima me kako tako malu količinu rasporediti po cijelom licu i da li smijem mazati vrat?

    Hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ova količina koju sam pokazala MORA biti dovoljna. Rasporedi ju točkasto po cijelom licu te razmaži. Za vrat možeš upotrijebiti još pola te količine ali ne zaboravi ujutro zaštiti i vrat SPF-om

      Izbriši
  6. Nestrpljivo čekamo i o ostalim metodama borbe protiv hiperpigmentacija :-)

    OdgovoriIzbriši
  7. Hjoj djeluje kao super magicna krema ali me brinu ove nus pojave i to sto moze ostetiti plod. Nije da to imam u planu uskoro ali opet necu da mi neki ostaci nastete :/ Nisam sigurna da li da je pocnem koristit a po opisu sam pravi kandidat.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Krema je zaista magična u to sam se svojim očima uvjerila, što se tiče nuspojava i trudnoće, najbolje znamo same da li smo završile svoj reproduktivni ciklus ili ne. Ako planiraš trudnoću u narednih 2-3 godine, svakako nemoj započinjati, te izbjegavaj vitamin A u bilo kojem obliku

      Izbriši
    2. :( ocekujem u iducem postu nesto sto mi nece naskoditi a jednaku magiju ima :) muku mucim sa nekoliko akni, izadju po 2-3 u pms-u ali nekako ostave crvenilo pa i kad prodju izgleda kao da ih je vise.

      Izbriši
    3. Idući post će biti o drugoj metodi , koja je doduše malo sporijaod retinoida ali također jako efikasna, samo da bi nju uspješno provodili trebaju dobra uputstva a za to sam zamolila prijateljicu da mi pomogne s obzirom da je pravi stručnjak za to

      Izbriši
    4. Koristim triacnel ali izgleda da cu i njega izbacit iz upotrebe :/

      Izbriši
    5. Triacneal također sadrži retinoide stoga treba također pripaziti s njegovom upotrebom i koristiti ga na isti način kao Retin

      Izbriši
    6. Uvijek govorim kako su farmaceutkinje nesposobne, stvarno mi nije jasno zasto me niko nije upozorio na to s obzirom da sam u nekim rano-srednjim dvadesetim pa je nekako logicno da barem spomenu da to moze uticati na plod. Ja sam nekad procitala da se ne smije u trudnoci koristiti, ali sad kad sam saznala da i nakon dvije godine moze biti posljedica, sokirana sam :/

      Izbriši
    7. Izotretinoin (vrsta retinola) je teratogen što znači da u trudnica izaziva deformacije ploda stoga se nikako ne smije koristiti u trudnica, kao i u žena fertilne dobi, osim ukoliko ne koriste sredststva za kontracepciju pod liječničkom kontrolom četiri tjedna prije, tijekom i mjesec dana nakon liječenja. Dokazane su abnormalnosti ljudskog fetusa vezane za primjenu izotretinoina: hidrocefalus, mikrocefalus, abnormalnost vanjskog uha (vanjski slušni kanali su premali ili ih uopće nema), mikroftalmija, abnormalnosti srca i krvnih žila, facijalna dismorfija, abnormalnosti timusa, manjak paratiroidnog hormona i malformacije malog mozga. Također, izotretinoin ne smiju uzimati dojilje.
      Triacneal sadrži retinol u obliku retinaldehid koji je blaži od tetriona ali ipak...ja ne bih riskirala

      Izbriši
  8. Hvala ti na ovome, ajde da i to probam, bila sam na raznim tretmanima, potrošila bogatstvo na kreme i bez uspjeha.
    Još ako ispeglam bore, ovo će stvarno biti čudo!

    OdgovoriIzbriši
  9. Odlican post! Ako sam dobro shvatila, i LRP Triacneal sadrzi retinol samo u manjoj kolicini te onda nije ni on preporucljiv ako se planira trudnoca?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala:)

      Tako je. Triacneal sadrži retinoid ali u drugačijem obliku i blažem stoga je bolje izbjegavati sve vrste retinola ako se planira trudnoća

      Izbriši
    2. Coxy LRP mislis La roche posay effaclar duo? Jer nju sam tek pocela koristit, nije valjda da i ona ima retinoide?? Ili si pomjesala LRP sa Avene (triacneal) ?

      Izbriši
    3. Pomesala sam, mislila sam na Avene posto su mi i jedna i druga na listi za kupovinu. Ocito sad necu kupiti ni jednu ni drugu :(

      Izbriši
    4. LRP Duo nema retinoida

      http://anaviglam.blogspot.com/2013/02/la-roche-posay-effaclar-duo.html#more

      Izbriši
  10. Joj obožavani i mrženi retin! Sve si pokrila u postu,i sve je totalna istina još samo mogu nadodati:
    Neki (kao ja) se nikad ne naviknu i uvjek ih isušuje retin. Fora da ću moći jednom bez ičeg drugog cijelu noć kod mene jednostavno ne funkcionira ni nakon 2godine korištenja. Koristim ga 1-2 x tjedno i dalje reagiram pogotovo sad zimi. Kad potrošim ovu retin-A koju imam (tam negdje svibanj/lipanj) kupujem avibon, pa javim razliku.
    memorysun

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga memorysun, čula sam da je Avibon totalno drugačija od Retin-a, tj masne je strukture kao mast pa stoga ne isušuje. Mogla bi biti pun pogodak za one koje Retin isušuje.
      Btw jako se primjećuje razlika na tvome licu u odnosu od prije 2 godine na bolje :)

      Izbriši
    2. Joj srce si, hvala na komplimentu. Sad ću još i vježbati da maknem spuštene kapke i boxer obraze :) Ti još uvijek zazireš od retina ili si našla spasonosnu formulu? Svakako ti javim dojmove kad počnem koristiti avibon. A ti javi kako ti se čini hawaiiantropic. memorysun

      Izbriši
  11. Sta je sad Avibon? :)) Koliko on % sadrzi vitamina A? Da li isto 0,05% ??

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Avibon je mast s 1,000,000 UI Retinol palmitata,jako hvaljena čak i među holivudskim zvijezdama :)

      Izbriši
    2. Zanimljivo. Gdje se moze nabaviti?

      Izbriši
    3. S obzirom da je Francuska, u Francuskoj se može jako povoljno nabaviti/naručiti ili ebay

      Izbriši
  12. Hvala na ovom postu, ti si prava enciklopedija :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Postoji li neka starosna granica ispod koje se ne preporučuje korišćenje? Imam 15 godina i imam pegice od kad znam za sebe, pa bih probala ovo, ali me plaši pojava bubuljica, da mi ne bi osale za kasnije. :/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Koliko ja znam, Retun-A krema je prvenstveno namijenjena tinejđerima radi riješavanja akni a zatim se pokazala njegova čudotvornost u riješavanju pjega i bora:)

      Izbriši
    2. Pa to bi bilo odlično da imam akne, ali ja se plašim da ne počnem koristiti Retin-A i onda mi izađu akne pa mi posle ostanu. Bolje da ne diram stvari, ionako mi se pege počnu videti tek kad je sunčano baš. Hvala svakako! :D

      Izbriši
  14. Ajme eye, ovaj blog je savršenstvo!
    Samo nastavi dalje s ovako korisnim postovima, svaka ti čast :-)
    Gušt je ovo čitati!

    *tearsinheaven

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala *tearsinheaven <3

      i drago mi je kad se potpišete jer kad su svi anonimni imam osjećaj kao da pričam sama sa sobom :))

      Izbriši
  15. Super post, hvala ti što si mi objasnila mnoge nedoumice koje su me mučile , na primjer nikako nisam mogla shvatiti zašto mi izbijaju akne dok sam na Triacnealu a koristim ga na preporuku dermatologa upravo protiv akni!

    OdgovoriIzbriši
  16. Odgovori me od retina, molim te. Reci mi da mi sa 23 godine ne treba. Razmišljam o njemu već godinu dana, ponajviše zbog mrljica od sunca i akni, te sitnih dehidracijskih borica (uzrokovanih ofkors, preagresivnim tretiranjem akni na preporuku dermatologa).Trenutno koristim Bioderma Sebium Serum s 15% glikolne kiseline i prilično dobro obavlja posao, ali eto, mene retin muči :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga 5rich, mani se Retin-a, mislim da će tvoje probleme super riješiti glikolna kiselina, dobra hidratacija i zaštita od UV.
      Retin stigneš s 40 g koristiti, i tad će ti biti puno potrebniji :D

      Izbriši
  17. Ovo mi je dosad najbolji članak/blog post o hiperpigmentacijama! ;)Mene zanima, budući sam svoje hiperpigmentacije zaradila zbog hormonalnih promjena a ne zbog akni i problematične kože, i imam atopijski dermatitis (suha i osjetljiva, sklona reakcijama koža) vrijede li ovi savjeti i za mene? Naime, primjetila sam da je većina proizvoda koji su namijenjeni uklanjanju hiperpigmentacija namijenjena masnoj i problematičnoj koži, a ne bih si htjela napraviti više štete nego koristi. Također, koju bi kremu i sa kojim SPF-om preporučila osobi koja ima suhu i osjetljivu kožu? :)p.s. Probala sam sa AHA kiselinama i nisam primjetila baš neke rezultate, osim peckanja kože lica :/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Kristina, AHA kiseline moraju peckati ali vrlo je važnodase nanose na strogosuhu kožu isto kao Retin.
      Nadalje, Retin jako isušuje i ako ga koristi osoba poput tebe ,mora jako paziti, upotrebljavati ga jednom-dva puta tjednoi stavljati obilje hidratantne kreme nakon Retin-a i u dane kada se ne koristi. Rezultati će biti sporiji ali neće izostati.
      Probaj od Avene mineralnu kremu s spf50 ( bijela tuba) , čula sam puno pohvala od žena s suhom i osjetljivom kožom, usput je i lagano tonirana pa daje lijepi ton koži.

      Izbriši
    2. Hvala puno na savjetu, svakako ću ju isprobati! :)

      Izbriši
    3. Nema na čemu, sjetila sam se da mi je prijateljica rekla kako je Avibon krema također retinoid- lijepo hranjiva i ugodna na licu pa možda da probaš s njom, ona te ne bi trebala isušivati

      Izbriši
  18. mozes li preporuciti neku dobru hidratnu kremu poslije retina.u nedoumici sam koju da kupim,kad ih hrpa ima.inace koza mi je suha.hvala unaprijed.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Probaj La Roche Posay Nutritic ili Hydraphase rich te Avene rich krema

      Izbriši
  19. Post kao naručen! :) Tek sam danas pošla pratiti i oduševljena sam, keep up te god work! Zanima me da li se ova kremica može koristiti na područjima zahvaćenim rosaceom,pošto ima dosta nus pojava kako si navela. Imam suhu i osjetljivu kožu, ali bih koristila ovu kremu na području brade gdje mi se nalaze mrljice, stoga, da li loše djeluje u dodiru s rosaceom? Hvala unaprijed!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zapravo nisam potpuno sigurna, moj brat ima rozaceu i njemu dosta pomaže krema Rozamet, a što se tiče tvog pitanja, mislim da bi ti Avibon krema bila bolje riješenje jer je blaža i nema takve nus pojave.
      Za tvoju kožu je također savršena za dan Bioderma Photoderm AR

      Izbriši
  20. Upravo sam procitala citav blog i odusevljena sam, ide u bookmarkse i jedva cekam novi post.
    Godinama narucujem glikolnu kiselinu s ebaya, bas po preporuci forumasice Estee, i sad kad sam nedavno navrsila tridesetu, pojavile su mi se i prve vidljivije bore, najvise na celu, a glikolne mi tu vise ne pomazu - pa sam napokon planirala kupiti tu slavnu retin A kremu. Cak sam nabavila i recept za nju. Naime, nisam iz Zagreba a u mom malom gradu u nijednoj ljekarni toga nema. Mogu li se barem te zamjenske kreme nabaviti u kojoj ljekarni u Zagrebu? Ako ne, ima li kakav pouzdan seller s ebaya? Malo me rastuzila vijest da se krema povlaci, nadam se da su te zamjenske kreme jednako ucinkovite.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti na čitanju:)

      Retin-A se povlači, zamjena mu je Airol, baš sam nedavno nabavljala prijateljici u Zagrebu pa tako mogu i tebi. Javi se na mail eyedetoxx@gmail.com :)

      Izbriši
  21. super,super ti je blog.kako sam ga odkrila svaki dan otvaram da vidim ima li sta novo.ako vidis moje pitanje molim te da mi odg.uzela sam triacneal,dosta sam citala o retinoidima,a kako imam 31 god htjela sam isprobati i taj vid borbe protiv bora.koristim ga vec 3 mjeseca,sve onako kako treba,poslije hidratacija,po danu visoki zastitni factor.u zadnje vrijeme primjetim sve vise borica po obrazima kad se nasmijem,vise puno nego prije.kao da mi se koza bas isusila.znam da sam negdje procitala da se sitne linije i borice ispocetka jos vise vide,a poslije nestaju.znam da triacneal i nije nesto jak.koza mi se uopste nije gulila,samo su mi podkozne akne izbile i lice se ocistilo.zanima me da li da nastavim s triacnelom ili da prekinem?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti :)
      Iskreno, moram priznati da pvi put čujem za ovaj slučaj. Znam da Triakneal jako isušuje pa možda nije bila dobra hidratantna krema koju si stavljala iznad nje. Nisam još vidjela osobu koja je ispeglala bore s Triaknealom ali ne kažem da nije dobar. Možda da sad kreneš na stupanj više i počneš s Tretionom?
      Od njega sam imala prilike vidjeti žene koje su ispeglale bore do savršenstva.

      Izbriši
  22. e,hvala ti na odgovoru.i razmisljala sam da pocnem s necim jacim,jer imam osjecaj da bi ako bi mi se koza isperutala,da bi ove linijice otisle s njom.bas cu probati i uzeti neku bolju hidratnu kremu,mozda avene optimale rich.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Svakako, preporučam ti i Avibon kremu s retinoidima, nije skupa( ebay) a vrlo je hranjiva pa nije potrebna nikakva krema iznad a kažu da su rezultati odlični!

      Izbriši
  23. da li se Airol može nabaviti u našim ljekarnama, hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pretpostavljam da se može naručiti ali preporučijem ti ebay jer će biti puno jeftinije, naše ljekarne nabijaju veliku maržu :(

      Izbriši
  24. danas sam tražila u ljekarni airol, rekle su mi da mogu da je naruče, i pitale me za što mi je krema, rekla sam da mi treba za fleke koje su nastale od sunca i par flekica od starih akni.
    odgovorile su mi da ta krema nije za te moje probleme, i predložile mi ducray anti brown spots, nisam ništa uzela, jer sam se htjela posavjetovati opet sa tobom

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U ljekarni se nemoj nikada konzultirati jer malo njih ima pojma, za njih su te kreme s retinoidima isključivo za akne i problematičnu kožu, tako ih uče ione jedino za to znaju. Ali neka te to ne obeshrabri, Ducray su ti preporučile jer je skuplji i zato što to na njemu piše ( anti brown spots):D
      Drugi put nemoj ništa govoriti, reci da ti je za mlađu sestru koja ima problema s aknama ili tako nešto, i pripazi na cijenu, na ebay-u ga možeš kupiti za 100 kn da ti ne bi ovdje nabile 300% maržu :O

      Izbriši
  25. nigdje ga ne nađo na ebayu :(((

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Evo link selera od kojeg sam ja naručila, došao je za 10 dana
      http://www.ebay.com/itm/Avibon-Vitamin-A-Retinol-30g-tube-same-day-worldwide-shipment-/121063189939?pt=UK_Health_Beauty_Skincare_PP&hash=item1c2fedadb3

      Izbriši
  26. još molim te preporuku za hidratantnu kremu nakon nje, masna koža, thx

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Iza nje ti neće trebati nikakva krema jer je krema sama po sebi više mast nego krema ali to neka te ne zabrinjava.
      Samo pazi ujutro na visoki spf i eventualno neki serum ispod kreme s spf, to ćeš vidjeti kako će ti koža "tražiti"

      Izbriši
  27. Ako imate nekog u Srbiji,cijena Airola je 450 din,odnosno 4 e.Ista cijena je i u Cg.
    Sandra

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ahahaha, ovo je fenomenalna info, bito da je u Zagrebu 150 kn ( 20 eura)
      Hvala ti Sandra !

      Izbriši
  28. Tražila sam ju kod mene u Rijeci i nema je, svi se čude kad pitam.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Klasika, mnoge farmaceute nisu čule za nju.
      Ako imate neku ljekarnu u kojoj se naručuju lijekovi iz uvoza ili kontaktiraj mene da ti ju kupim u Zagrebu.
      PS Imam informaciju da je Airol krema u Srbiji i C.Gori 7 eura kao i u Njemačkoj dok je u Zagrebu oko 150 kn , ako ti što znači

      Izbriši
    2. Puno hvala na info i na tvojoj ponudi koju ću rado prihvatiti ako ništa drugo ne uspijem. Još pokušavam kupiti ovdje kod mene. Ukoliko ne uspijem, javit ću se, puno hvala :)

      Izbriši
    3. U BiH,u malom gradicu na Savi,retin krema kosta 12 km,puno pozdrava iz Bosne,blog je fantastican,uzivam,hvala puno

      Izbriši
  29. Lijep pozdrav!!

    Imam 27 godina i mješovitu kožu lica. Prije dok sam koristila kontracepcijske tablete (prije 1,5-2 god) lice mi je bilo savršeno, ali otkad sam prestala, lice mi je stvarno loše. Začepljene pore,proširene pore, prištići, ma nered. Uza sve to, dobila sam i poprilične bore oko usta. Kupila sam Triacneal kremu koju koristim još i danas, ali ne vidim neke spektakularne rezultate, štoviše, još uvijek ne mogu lice dovesti u red. Već duže vrijeme čitam forume na temu krema s retinolom, pa i taj Airol i htjela sam ju kupiti, ali sad sam u priličnoj nedoumici, kad si rekla da ta krema može imati posljedice i do 2 god. poslije?? Naime, ne planiram udaju u idućih par godina, ali opet, zar ta krema može imati tako ozbiljne posljedice?? Ako imaš kakav savjet, rado bi ga čula.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Evo što ja znam i što sam nedavno objašnjavala u komentarima na jednom postu :

      Što se tiče štetnosti u trudnoći - teoretski mogućnost da naškodi ta količina oblika vitamina A je neznatna.
      Dokazano je da veća količina vitamina A uzeta oralno može naškoditi plodu (primjerice ako se pije Roaccutane). Zbog toga su rađena dodatna istraživanja na životinjama i potvrđena je mogućnost da i kreme sa vitaminom A mogu djelovati na isti način tj. vitamin A može preći u krv ploda. Količina je u postotku zaista mala, ali je prenošenje studijama potvrđeno.
      Kako u mnogim stvarima tako su i tu mišljenja podijeljena, ali obzirom na i najmanji rizik - savjetuje se da se retinoidi izbjegavaju u trudnoći i par mjeseci prije.
      S druge strane potvrđeno je da retinoidi čuče u organizmu dvije godine i toliko treba da se organizam "očisti", čak se savjetuje da i muškarci koji su na retinoidima ne rade bebe:)

      Lijekovi se dijele na 4 kategorije vezano uz trudnoću - A (dozvoljeno), B, C, D i X (strogo zabranjeno). Airol je u kategoriji C. Postoje oblici vitamina A koji su u klasi X - recimo spomenuti lijek Roccutane.

      I koliko sam ja uspjela pročitati na svim medicinskim i popularnim medicinskim siteovima se naglašava da u praksi nije još uvijek prijavljen niti jedan slučaj da se zbog upotrebe Retin A ikada dogodio slučaj rođenog malformiranog djeteta.

      Moje mišljenje je koristi ali ako ostaneš trudna ili planiraš u skorijoj budućnosti-radije ne riskirati .

      Evo jedan članak sa korisnom tabelom oko jačine ovih preparata..

      http://www.skinacea.com/retinoids/types-of-retinoids.html#.UXXFv0oy2jg

      Izbriši
  30. Hvala ti puno na iscrpnom odgovoru, mislim da će biti najbolje da ipak onda odgodim primjenu tih preparata i probam s nekim drugim metodama zasad.

    OdgovoriIzbriši
  31. molim te jel znaš gdje ima kod nas uzeti airol, nabavila sam preko foruma jednu kremicu i počela sam je koristiti..??
    na ebayu samo jedan seller za avibon-cijena 45 funti!!! i poštarina 10,
    ne mogu vjerovati...

    OdgovoriIzbriši
  32. Frendica mi našla u Njemačkoj Avibon za 35 eura..I sad čekam prvu pošiljku da se obračunam sa hiperpigmentacijskim mrljama!!!!!!!!!!!!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super!

      Ova krema kako je postala ultra popularna je sve skuplja i skuplja. Prije je koštala 7 eura, doduše u Francuskoj ali sad su joj svugdje povisili cijenu.

      Javi kako napreduješ :)

      Izbriši
  33. kada sam je počela koristiti, super mi je izbjeljivala, sada kako je sunce jako, ponovno su mi potamnile flekice, jer se ponekad zaboravim nanijeti zaštitnu od spf 50, a puder koji koristim ima 15, a drugi 35, tako da je to očigledno više nego malo
    :(
    da li da nastavim ili sačekam jesen.....

    OdgovoriIzbriši
  34. Ako uz ovu kremu zaboravljaš visoki SPF , i to nekoliko puta dnevno i izbjegavanje sunca.
    Možda bolje da prestaneš do jeseni.

    Retinoidi čine kožu jako osjetljivom na UV zrake i tih pravila se moraš držat

    OdgovoriIzbriši
  35. Pokušavam neko vrijeme uhvatiti dojmove cura koje koriste avibon ali mi ne ide. Ovo oduševljenje kremom je zanimljivo jer sam ju ja kupila prošlo proljeće u FR i počela koristit, samo navečer, po danu visoki spf. Koristila sam ju cc 3tj i odustala jer su mi izbijale sve veće i veće akne na bradi. Odustala sam mada je koža nakon nanošenje savršena, mekana,hidratizirana, ne peruta se.
    Znaš li je li još netko tako reagirao i kakvi su uopće dojmovi
    LP
    kanela

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znam nekoliko žena koje koriste Avibon, iako masnija od Airol-a, vrlo je ugodna na koži, ne izaziva nus pojave kao Airol ili RetinA, u smislu perutanja i suhoće.
      No, ona kao i svaka retin krema ima tendenciju izvlaćenja nečistoća iz kože.
      To se i meni događalo i s RetinA i s Avibon kremama.
      Taj period bi trebalo izdržati, također, stalno su mi izbijale akne na bradi i vilici, onda možeš misliti što nam sve čuči ispod kože :D

      Period, koliko to traje je individualan, ali kasnije više nema takvih problema :)

      Izbriši
  36. Hvala ti na odgovoru!
    Onda ću nastaviti na jesen s njim
    Kanela

    OdgovoriIzbriši
  37. Imam 40 godina pa me najviše zanima učinak protiv bora i proširenih pora. Imam mješovitu kožu i već neko vrijeme koristim Sleep and peel Filorga i super mi je ali preskupa. Molim preporuku koja od spomenutih kremica bi bila najucinkovitija a zanima me i koja bi dnevna bila adekvatna s obzirom da su kremice s visokim zaštitnim faktorom obično jako masne tj kompaktne a ne volim onaj masni sjaj kad probije kroz sloj pudera -))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ta krema od Filorge je ok, ali preskupa za to malo AHA koje sadrži :)

      Odlična je Avene Eluage, Yesthal ...a od SPF biraj fluide i emulzije, oni nisu teški ni masni :)

      Izbriši
  38. Zdravo,
    htela bih pitati da li postoji neki vremenski period koliko se moze koristiti ovaj tip kremice?
    Hvala :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne, ne postoje ograničenja, mnoge žene nikad ne prekidaju korištenje, eventualno ako puno boraviš na jakom suncu, radije napravi stanku

      Izbriši
  39. pozdrav :)
    koristila sam retin -a oko pola godine i kad sam je opet htjela nabaviti naravno vise je nije bilo niti njene zamjene...ok mogu preko interneta ali... u svakom slucaju posto planiram u naredne 2 godine ostati trudna morati cu na odustati od omiljene kreme koja je makla sve sitne nepravilnosti pogotovo one sitne bubuljice, uzela sam sad kremu Viscoderm na bazi bisabola...imas li mozda iskustva s tom kremom i koju mi preporučaš?
    inace imam normalnu do mjesovitu kožu, i skolona sam sitnim bubuljicama koje se ponekad jave u manjem broju, uglavnom u ljetnim mjesecima...imam 33 godine
    pozz i hvala, super post

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Retin A je nestao a zamjena mu je Airol, i ima ga sigurno. Ne znam odakle si ali u Zagrebu ga ima sigurno.
      Međutim, ako planiraš trudnoću onda stani s takvim kremama , koliko vidim Viscoderm je u tom smislu bezazlen i slobodno nastavi s njim :)

      Izbriši
  40. znam da si napisala da je individualno koliko će trajati nuspojave, ali koliko je najduže, odnosno za koga si čula da je se najduže borio s aknama. naime,ja imam 34 godine i još uvijek strahovito puno akni, jer sam morala prestati koristiti kontracepciju, a budući da radim s tinejđerima ne moram ti pričati kako se osjećam kada ih susrećem a oni imaju bolju kožu od mene. sada sam na godišnjem do 8 mjeseca i mogu li očekivati poboljšanje u tom periodu ili će biti još gore?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Iz svog iskustva i iskustva mojih poznanica, nus pojave su trajale 2-3 mjeseca što se tiće izvlačenja nečistoća na površinu i onda je prestalo i koža bila prekrasna.
      U početku će ti biti gore, no ako izdržiš taj period, biti ćeš presretna jer ćeš se riješiti problema.

      Izbriši
  41. mogu li ih nekako prekrivati puderom pa da se manje vidi? vidim na e bayu kremice koje nisu airol ali na njima piše retin-a. ispalti li se njih kupiti ili je bolje kupiti provjerene kod nas?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naravno, puder možeš svakako koristiti.

      Ne znam informaciju da li se Retin A potpuno prestao proizvoditi ili ga nema samo kod nas, u svakom slučaju, ima još zaostalih tuba pa ako je pouzdan seler na ebay-u i povoljna cijena, zašto ne?

      Izbriši
  42. airol ili avibon koja je razlika? imam lice puno bubuljica ali se brzo isuši i onda dobije onaj osjećaj zategnutosti s masnim sjajom. stavlja li se svako veče ili svaki drugi dan? puno ti hvala na odgovoru

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Avibon je mast s retinolom i stoga puno bolja opcija za osjetljivu i suhu kožu-
      Na što god se odlučili, u početku svaku drugu-treću večer, čak samo dva puta tjedno dok se koža ne navikne .

      Izbriši
  43. da li se smije ova krema mazati na vrat i dekolte.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naravno, pravila su jednaka kao i za lice :)

      Izbriši
    2. Smije li se Airol mazati oko očiju?

      Izbriši
    3. Ne preporučam, tek nakon godinu dana mrvicu koliko ostane na vrhovima jagodica od zrna graška koje je namijenjeno čitavom licu.

      Izbriši
  44. hvala na brzom odgovoru,javljam razultate..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Svakako, drži se gore opisanih pravila i javljaj nam napredak :))

      Izbriši
  45. http://www.ebay.com/itm/2x25-grams-0-1-STRONGEST-RETINOL-VITAMIN-A-CREAM-Retin-ol-Acne-Ageing-Wrinkles-/330957232601?pt=UK_Health_Beauty_Skincare_PP&hash=item4d0e9699d9ovo

    OdgovoriIzbriši
  46. jeli to ta krema za akne i bore,i ima li ih kupiti u splitskim ljekarnama ili ih moram naručiti na e-bay-u.

    OdgovoriIzbriši
  47. Pročitala sam navedeni post i imam problema s hiperpigmentacijom,živim u malom Gradu i nisam u mogućnosti nabaviti navedeni proizvod,molim Vas ako je ikako moguće da ga nabaviš i da mi javiš! Unaprijed hvala! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Rado, ali kako si anonimna, ne mogu ti se javiti :)

      Izbriši
  48. Pozdrav! Za početak moram Vam pohvaliti blog, jako je koristan i stvarno profesionalan, svaka čast! :) Zanima me sljedeće: Moja mama bi htjela probati tretman retinoidima. Ima 45 godina, i imala je u mladosti problematičnu i masnu kožu, danas nema puno bora, ali čak i sad joj zna ponekad izbiti prištić,te također, problem su i pigmentacijske mrlje koje ostanu kao ožiljci od prištića. Mislite li da bi joj krema s retionoidima mogla pomoći,i ako bi, koja bi bila najbolja? Hvala unaprijed!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za početak topla preporuka Avene Eluage ili ROC Retinox, Lrp Redermic R

      Izbriši
  49. Hvala Vam za ove informacije. Čim sam pročitala post požurila sam u apoteku po svoj tretinoin. Kupila sa Airol koji mažem 5 dana svakodnevno tako što ga namažem u posle podnevnim satima a naveče se umijem i namažem noćne kreme. Za sada nema iritacija na koži. Možda zbog toga što je moja kože već tretirana laserima, hemijskim pilinzima, Pigmanormom, voćnim kiselinama i sl. ,pa se navikla na agresivne tretmane. Imam 36 godina i moj problem je hiperpigmentacija sa kojim se borim već 5-8 godina. Inače koristim kvalitetnu kozmetiku: Darphin, SkinCeuticals, La Roshe-Posay, Dr. Hauschka...tokom cijele godine spf 50+.Da više ne gnjavim, zanima me da li se uz Airol može koristiti Pigmanorm i da li se ovako tretirana koža smije tretirati IPL uređajima?
    Hvala još jednom za post.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nema na čemu, iako bi bilo dobro ostaviti Airol kao noćnu.
      I u početku nekoliko puta tjedno, ne svaki dan.

      Ne znam koji su sastojci u Pigmanorm ali svakako je preporuka kada se koristi tretion nikakve druge preparate koji sadrže kiseline ili retinol, također ja ne bih na IPL tokom korištenja jer će koža biti jako osjetljiva

      Izbriši
  50. Pigmanorm sadži 4% hidrokinona, a malo sam proučila na internetu, "Obagi tretman" je kombinacija retinoa i hidrokinona, pa možda to i nije loša kombinacija. :) Nadam se.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nikako ne preporučam koristiti druge tretmane i kreme kada se koristi Airol. On je dovoljan i riskiraš iritacije.

      Obagi je po meni nepotrebno skup, jer ono što s njim dobiješ, imaš u Airolu po puno povoljnijoj cijeni :)

      Izbriši
  51. U Crnoj Gori me Airol koštao 4,5 eura!!!

    OdgovoriIzbriši
  52. e da, ovo gore sam ja :D stvarno me je koštao manje od 5 evrića... :D

    inače, ovaj blog je za mene novo otkriće i mogu reći da sam iščitala skoro svaki post. hvala ti na prenesenom iskustvu Dear Skin :)
    oduševljeno sam počela tretman airolom...koristim ga već nekoliko dana, i za sada nema harakirija osim 3-4 bubuljice :D ali ujutro kad umijem lice i stavim serum od vichy-a pečeeee onako malkice ali ništa strašno. mada za svaki slučaj ga neću upotrebljavati dok koristim airol :( sve u svemu, hvala ti za ovo otkriće i jaosi ga tebi ako ne popeglam ove borice!! :D šala, naravno :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znam da je takva cijena kod Vas, ovdje je 20 eura uz recept :P

      Hvala ti na čitanju, svakako moraš biti disciplinirana, uporna, u početku ne koristi Airol svaku večer i ostala kozmetika ( kreme, serumi..) moraju biti skroz blagi:)

      Izbriši
  53. Bok!
    Molim te, u kojoj ljekarni u Zg se može kupiti Airol krema? Već me par njih blijedo pogledalo s upitnicima oko glave, da sam već posumljala da to uopće postoji!:-))
    Hvala ti!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ljekarna Dolac, ljekarna Čurković , ljekarna Zeus..prije toga moraš naručiti a vjerojatno će te tražiti recept kojeg tražiš od dermaologa.

      Izbriši
  54. Čitajući postove poželjela sam probati Airol kremu iako osim godina nemam neki problem.Pitala sam u Trstu i tražili su mi recept.Rečeno mi je da sa tom kremom-KISELINOM mogu uništiti lice.Naprosto nije pametno koristiti je bez savjeta dermatologa.Neke žene su si izgorjele lice trajno oštetivši kožu.Pa se pitam kako to da sa takvim žarom želite zaobići recept?Jer ne kosta ništa otići na pregled I posavjetivati se ipak sa ljecnikom.Ja sam se iskreno prestrašila rizika I odustala od tako jakih ljekova.Jer to doista jest,Airol ne spada u kozmetiku.Nekako se olako daju savjeti,pa te usluge oko nabavke u inozemstvu...a jednostavno se može otići (besplatno) kod dermatologa.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažem se, najbolje je otići dermatologu koji će je prepisati na recept.

      Izbriši
  55. Voljela bih čuti nečije loše iskustvo.

    OdgovoriIzbriši
  56. Da se i ja ukljucim kao muški farmaceut u komentare.... tu vidim da ima dosta mješanja pojmova. nekad djelim informacije i na forum.hr-u pa bi bilo bi dobro pošto se ovdje radi ipak o lijeku da se informacije daju iz provjerenih izvora ili se konzultira neko ko zna malo više o samoj upotrebi, kemizmu i farmakologiji npr farmaceut ili lijecnik dermatolog :) Većina ljudi u ljekarnama misli da razgovara sa farmaceutom i zapravo informacije daje farmaceutski tehnicar koji nema znanje o lijekovima niti mu je to posao uostalom a o znanju neću ni govoriti, pa se onda sire priče o gorenju kože i slične gluposti, kod većine ljudi nuspojave su blage ukoliko se dozira kak treba. I ocat je kiselina pa si ne spržite jednjak jel tak :D dakle zato postoje koncentracije :))

    Vidim da imate kao autorica bloga dosta grešaka u imenima i nomenklaturi spojeva ali dobro niste stručni pa neću zamjeriti :) ali ovo o dvogodišnjoj pauzi mazanja prije trudnoće nije istina za retinoicnu kiselinu već jedan drugi derivat vitamina A - etretinat koji je također retinoid i koristi se peroralno za terapiju psorijaze, dakle ne za tretinoin odnosno retinoicnu kiselinu. Dakle nisu svi retinoidi isti, to je grupna imenica di spada svašta i različita su svojstva svakog spoja njihova toksičnost i sama učinkovitost na kraju krajeva.

    I jos nešto retinol je vitamin A1 (alkohOL- retinOL kužite :)) i na koži on nije aktivna forma vitamina A (samo je u oku retinol aktivan kao retinal koja daje vidni pigment rodopsin-zato ako ga nema imamo problema s vidom), već je to samo retinoicna kiselina odnosno tretinoin ( ne tretion kako sam vidio da ga nazivate). Dok se on (retinol) konvertira u retinoicnu kiselinu ode ga vise od cca 70% ako govorimo o čistom retinolu i nemate sigurno učinak koji bi bio signifikantan, okej ....to si zapamtite :) retinol unešen kao kapsulirani oblik (dakle u kapsuli) u tijelu ima aktivnost do 100 puta manju od retinoicne kiseline a zamislite si onda kolika mu je ucinkovitost na koži kad ga nema šta tako brzo konvertirati u aktivni oblik, a o njegovoj stabilnosti ću reći da je više nestabilan nego stabilan kao kemijski spoj samostalno.

    Eto toliko od mene i pohvaljujem ove stvarčice kaj recenzirate korisno za curke :)) i ne zamjerite na dobrohotnoj kritici :))

    Čitamo se i tipkamo :) Poozz

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Iznimno mi je drago da ste nam ostavili ovaj vrijedan komentar. Svakako će biti od koristi mnogim čitateljicama i što ste nam kao stručnjak objasnili mnoge nedoumice.

      Krema Retin A odnosno njegova zamjena Airol je vrlo učinkovita , što se mogu uvjeriti svakodnevno na mnogobrojnim primjerima, ali i važna su pravila koja sam objasnila.

      Slažem se da mnoge djelatnice u ljekarnama često puta daju krivu informaciju na temelju nekih svojih zaključaka i time zbunjuju žene. Kako s ovom kremom, tako nažalost i s mnogim lijekovima i dodacima prehrani.

      Airol može izazvati nuspojave ali kako smo već puno puta napomenuli: pravilno korištenje ! Koje često puta farmaceuti a i sami doktori ne objasne ili ne naglase.

      Hvala puno na komentaru **

      Izbriši
    2. Nema na čemu hehe, rado djelim informacije i pacijentima i ovak on line- kad mi je dosadno a i dobro je učiti iz druge ruke... barem meni :) i bolje sprječiti nego liječiti - uvijek naglašavam to hehe :))

      Kad sam već tu i kuckam po tipkovnici odgovorit ću i umjesto Vas na ovo pitanje za kapilare Vaše čitateljice, ako mislite da li će tretinoin riješiti problem kapilara neće ali ako ste se puno izlagali suncu i imate obilježja fotostarenja kože (od kojih su i popucale kapilare jedan od manifestacija fotostarenja) tretinoin je super stvar općenito u vidu nastajanja novog kolagena, brisanja plićih bora, protiv atipičnih promjena melanocita, keratinocita i drugih benefita ali ne preko noći nego kroz duzi period dakle pola godine do godinu dana, uz postepeno navikavanje kože kako sve gore je lijepo napisano u blogu.... ukoliko nemate nekih drugih bolesti s manifestacijom vaskularnih simptoma na koži nego se tu radi samo o estetskom problemu obicno se mažu kreme s vitaminom K unutra ali najbolje rezulatate daje laserska terapija i skleroterapija.... naravno to sve radi dermatolog pa ovisno o estetskom problemu daje i svrsishodnu terapiju i predlaže najbolji tretman....naravno koji je nemjerljiv s učinkom kreme jer je rezultat odmah vidljiv (kod skleroterapije).

      Ukoliko pitate da li će tretinoin smetati kapilarama neće ali im neće niti pomoći da nestanu jer je ovo vaskularna manifestacija fotostarenja pod pretpostavkom da ste se nekontrolirano izlagali suncu pa se onda to manifestiralo kroz popucale kapilare... eto valjda sam dobro odgovorio na pitanje koje nisam razumio, pardoniram se ako ima grešaka u tipkanju ne obraćam pažnju a i kasno je :)) poozz

      Izbriši
  57. Može li se koristiti na koži sa ispucalim kapilarama-nos,obrazi? Hvala

    OdgovoriIzbriši
  58. Srce ste he,he. Dobro ste razumio pitanje.U mlađim danima nije me bilo briga a i nije se toliko pričalo o štetnosti sunca. A i danas mi se sviđa preplanulo lice jer nezahtjeva nikakvu šminku a lijepo izgleda. Hvala puno na savjetu. Nadam se do skorog tpipkanja jer dubioza imam I još kako...

    OdgovoriIzbriši
  59. Vecer. Procitala sam negdje da uz Avene triacneal preporucljivo koristiti i eritromicin lokalno? Koristim avene 30 zastitni faktor - znate li koji puder po svom kem.sast.se nece kositi sa tom kremom?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za eritomicin nisam sigurna, najbolje da se posavjetujete s dermatologom s obzirom da je Triacneal kombinacija retinoida i AHA. Ne znam sastojke Avene kreme ali uvijek je najbolje koristiti puder bez ikakvog spf

      Izbriši
  60. Koristim Airol koji je jako gust i teško mi je tu malu količinu veličine zrna graška nanijeti na cijelo lice. Mislim da se osuši na koži prije nego što ga uspijem ravnomjerno ramazati. TriAcneal je rjeđi pa razmišljam da li ima smisla pomiješati ove dvije kreme kako bi razmazivost bila bolja? Da li su kompatibilne ili bi jedna drugoj poništile dejstvo?

    Hvala Vam na ovom postu i znanju koje ste podijeli s nama. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nikako ne bih preporučila miješanje. Možda bolje da krenete s Triacnealom koji je također odlična krema i pristupite istim pravilima kao i za Airol. Kada se koža navikne za neko vrijeme možete preći na Airol, i iako izgleda jako malo, vjerujte to je dovoljno, i da, treba brzo razmazivati-

      Nema na čemu :)

      Izbriši
  61. Dobila sam užasnu alergiju, crveni i otečeni očni kapci i podočnjaci, sa crvenim sitnim osipom. S obzirom da već 2 mjeseca koristum Airol, da li je moguće da mi je on izazvao ovakvu reakciju?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čudno mi je da je nastala reakcija nakon 2 mjeseca korištenja, ne znam što još koristite od kozmetike? U svakom slučaju sada treba napraviti pauzu, i vrlo je važno da se Airol koristi postepeno, u početku rijetko: 1-2 puta tjedno, pa 3 puta tjedno i tek za 2 mjeseca svaku drugu večer . Mažete li oko očiju? Ako da, nikako nemojte

      Izbriši
  62. Pohvale blogu,ako imate link od Avibon kreme ,tražila sam na ebay- u pa nikako ne nalazim. Koliko sam shvatila ipak se smije koristiti ako se planira trudnoća u naredne godinu ili dvije ? Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvla na pohvalama :)

      U trenutku pisanja posta Avibon je još bio na tržištu i to po relativnoj niskoj cijeni. Nažalost, prestali su ga proizvoditi pa sad ako se nađe, ima enormno visoku cijenu :/
      Smije, u trenutku začeća ili koji mjesec prije, bolje prestati

      Izbriši
    2. Hvala,samo nastavite sa blogom gušt je čitati
      LP

      Izbriši
  63. Bok!
    Imam hrpu flekica na licu od akni i tu i tamo (u PMS-u) koji komedon.
    Misliš da bi mi ova kremica izblijedila fleke?

    OdgovoriIzbriši
  64. Pohvale blogu. Jutros sam od prijatelja iz njemacke dobila airol ali nazalost ne kremu vec airol losion . Dali i njega mogu primjeniti isto kao kremu ? Posto sam presla 35 g koristila bih preventivno protiv bora.):):

    OdgovoriIzbriši
  65. Počela sam koristiti Airol pred mjesec dana.Nisam imala baš nikakve reakcije.Možda jer dugo koristim Vichy retinol AH.Nije mi jasno da li se mora staviti kremu nakon “što najviše izdrzite“,meni naime ni idućeg jutro nije baš neophodna hidratantna.A imam mješovitu kožu.Dali stavljanje hidratantne prekida djelovanje retinola?Hvala na odgovoru I blogu.Puno sam naučila iako imam već neku godinu.Napravila sam i C vit.,mada treći put kako treba.Bočicu čitateljice mogu kupiti sa eteričnim uljem za svjećice.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da si svoju kožu prilično naviknula na retin koristeći ga i prije, doduše u puno blažem obliku. Poanta je doći do faze da ne treba hidratantna krema već da sami Airol ostane preko noći. S obzirom da isušuje i da koža zna reagirati, preporuča se nekoliko mjeseci stavljati hidratantnu kremu preko. Ako ne osjećaš potrebu za njom, tim bolje, ali ujutro je obavezna hidratacija + spf. I naravno C vitamin može samo dobro doći u postizanju rezultata.

      Hvala ti na čitanju i pohvalama :)

      Izbriši
  66. Super post,i srećna sam što sam naišla na njega,jer sam se upravo u zadnjih pola godine osula,a lice mi je inače bilo čisto.imam 30god. Molim vas mozete li mi preporuciti kremu posle Airola.odlucila sam da uveče koristim Eucerin AQUA Aporin hidrantnu,ali mi nije jasno da li u toku dana smem da koristim neku kremu sa hijalurinom ili mlecnim kiselinama s obzirom da koristim Airol.A što se tiče spf zaštite da li da to bude basš krema za to tipa one koje se koriste na plazi.molim odgovor,vec 3 dana isčitavam o kremana i nikako da napravim neku kombinaciju.Unapred hvala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Iza Airola svakako može ta Eucerinova krema. Preko dana -hidratanna krema plus krema sa visokim spf. Nikako ne koristiti ostatak kozmetike koji sadrži AHA ili bilo kakve druge kiseline.
      Predrasuda je da kreme sa visokim spf služe samo za plažu, postoje danas lagane i nemasne kreme sa visokim spf koje služe umjesto dnevne kreme cijele godine a ne samo na plaži.
      Avene, Eucerin, Vichy..izbor je veliki, treba pokupiti testere i isprobati što vam najbolje odgovara.

      Izbriši
  67. Odličan post, treba mi savjet u vezi Airol kreme koju koristim malo više od mjesec dana, Čini mi se da su mrlje na licu potamnile od nje, iznenadila sam se tome,iako nisam očekivala neke zapanjujuće rezultate u početku, Što misliš da li je to popratna pojava pa će onda izbjeliti ili da prestanem s korištenjem
    Molim te savjet.puno hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naravno, to je normalna pojava i definitivno moraš ostati ustrajna. Vidjet ćeš kako ćesve nestati i izblijediti.

      Izbriši
  68. Koristim Avene Triacneal zbog akni i ožiljaka. Misliš li da je SPF 30 dovoljna zaštita za dan ?
    Hvala :)

    OdgovoriIzbriši
  69. Divan post, slučajno nabasala :)
    Naučila i ja nešto.
    hvala na iscrpnnim savjetima..

    OdgovoriIzbriši
  70. Imam 26 i nazlabijalne bore i naznake novih. Pocela sam koristi kremu za seboreju jer sadrži glikolnu i BB Garnier po danu. Što da radim? Nekakp mi je prerano za retinol, molim te za savjet?

    OdgovoriIzbriši
  71. odlican post.. mozes mi samo reci u kojoj ljekarni u zagrebu ti nabavljas airol bez recepta? jer su me vec iz nekoliko njih poslali van jer ga nisam imala... :)

    OdgovoriIzbriši
  72. Eej!:)
    Za početak, veoma mi se sviđa planiram započeti koristiti retinol i zanima me da li je krema Eveline- Extra soft (nourishing face and body cream) dobra za koristiti kao hidratantna kremu nakon retinola ?
    Naime , u sastojcima je navedena linolenska kiselina, a ti si napisala da krema ne bi smjela sadržavati nikakve kiseline.

    OdgovoriIzbriši
  73. molim vas gdje kupiti u zagrebu svi me bljedo gledaju rtilo ariol svi zuje 😊

    OdgovoriIzbriši
  74. Nezam ako se vec spomenulo u komentarima..ali zanima me koliko traje tretman, znaci kada zavrsiti i kada opet poceti?... I opet me muci ne planiram trudnocu u nardne dvije godine, ali opet sta da se dogodi..onda sranje ? inace stalno se borim sa svojim lice, t -zona, masnoca, akne i ozljic...hvala na postu..super si ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kada se jednom stane, neko vrijeme si mirna a onda se sve vraća, nije pravilo ali jeuglavnom. Zato se koristi nakon što se postignu rezultati barem 1-2 puta tjedno za održavanje.

      Izbriši
  75. Moilm Vas pomognite mi jako sam nesretna....😢

    OdgovoriIzbriši
  76. Imam 32 g.i od skoro flekice ispod ociju. Ne znam je li alergijska reakcija znog stresa i polena ili hiperpigmentacija. U fazi sam dermatoloskih ispitivanja. Ukoliko oni ne ustamove sta je tj.ispostavi hiperpigmentacija sta mi savjetujete da koristim? Razmisljam Avene ili Eucerin ili Vichy protiv hiperpigmentacije? Jeste li za to ili, ipak, za Airol (msda ne znam ima li to u Crnoj Gori iako iz posta od 2013.vidim da je bilo). Nakon koliko vremena koriscenja su vidljivi rezultati i je li moguca 100% uspjesnost?
    Mozete li poceti pisati o drugim nacinima, recepturama kucnim, koje citah u davmasnjem postu da cete napisati uz pomoc prijateljice?
    Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  77. Jel se moze airol koristiti i protiv strija na bedrima?

    OdgovoriIzbriši
  78. Draga Martina citam neko vrijeme vas blog i mislim da je sjajan. Pronasla sam odgovore na mnoga pitanja. No buduci da planiran poceti koristiti retin a im jos neka neodgovorena pa ako ste u mogucnosti dati mi odgovore bila bih zahvalna. Imam 40 god i nesto mrlja. Koza mi je uglavnom prihvatljiva. Uglavnom pitanja su: je li sigurno naruciti retin a preko ebaya buduci da ga drugacije ne mogu nabaviti? Koliko ljustenje koze traje i kako to izgleda na licu? Da li je sigurno na duge staze koristiti retin a kremu? Da li nakon retin kreme mozemo na lice staviti recimo serum afrodita hydro ili lift active buduci da mi je i taj vise hidratantan? Da li se moze poceti koristiti od 9 tog mjeseca kad je sunce slabije ili je svejedno? Hvala puno na trudu

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti na čitanju :)) Nisam sigurna za Retin A preko eaya, ako je pouzdan seler onda ok. Inače, kod nas u Hrvatskoj se sad zove Locacid. Ljuštenje kože je individualno, kod nekog duže, kod nekog krače (cca 2-6 tjedana) a kod nekog uopće se ne dogodi. Doslovno ti se peruta koža oko usta, brade, nosa. Nema nikakvih ograničenja na duže staze. Dobro je ljeti napraviti pauzu i najbolje krenuti od jeseni kada je slabije sunce. Ako je serum samo hidratantan onda može preko retinola.

      Izbriši
  79. Zanima me da li se pre Airola nanosi Hyseac obnavljujuca emulzija, ili prvo nanesem emulziju , a zatim Airol? Pozz :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Niti slučajno to dvoje odjednom!! Airol ide potpuno sam a Hyseac ako baš moraš onda ujutro.

      Izbriši
  80. Moze li Airol da se koristi za rupice od nedavno prelezanih boginja...nisam imala nikada problematicno lice i ovo me je bas pogodilo? Koju hidratantnu kremu preporucujes ako imam mesovito ka suvom licu...do sada sam koristila obicnu plavu Niveu i lice mi je bilo savrseno...i da li se Airol namaze uvece pa se prespava, dakle bez hidratantne kreme preko, a ujutru opere lice nekim gelom i opet hidratantna krema? Hvala :)

    OdgovoriIzbriši
  81. Postovanje,
    Zanima me da li mogu koristiti ovu kremu dok dojim bebu??

    OdgovoriIzbriši
  82. Postovanje,
    Zanima me da li mogu koristiti kremu dok dojim bebu??
    LP

    OdgovoriIzbriši
  83. Pozdrav upravo sam pročitala post i ako mogu da zamolim za objašnjenje,imam 26 god bavim se muzikom i u posljednjih godinu dana nikako ne mogu da nadjem odgovarajuću kremu,imam kombiniranu kozu koja je sklona crvenilu otvorene pore i tražim nešto sto će mi pomoći da vratim izgled moje stvarne koze tj baby face sta da radim? Hvala alma

    OdgovoriIzbriši
  84. Odusevljena vasim znanjem i savjetima odlucih se da vas pohvalim i upitam...
    Obzirom da su mi se prije nekoliko godina pojavile hiperpigmentacijske mrlje, vjerovatno zbog uzimanja zeljeza i izlaganja suncu. Godinama se to nije umanjivalo samo su mrlje izraženije ljeti. Inace imam i pjegice ne u tolikoj mjeri. Koza mi je mjesovita, vise suha s nedostatkom vlage. Molila bih za preporuku zastitne kreme za lice posto planiram more.
    Hvala unaprijed
    Topli pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  85. Zanima me može li se locacid krema (Tretinoin 0.05) dobiti bez recepta? Znate li možda jos neke zamjene za isto?

    OdgovoriIzbriši